DİRENÇLİ GRAM NEGATİF BAKTERİYEL KAN DOLAŞIMI ENFEKSİYONLARINDA ETKENLER, DİRENÇ PATERNLERİ, MORTALİTEYE ETKİ EDEN RİSK FAKTÖRLERİ VE TEDAVİ YANITLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
- Tez No: 929745
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE BATIREL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Antibiyotik dirençliliği, Bakteriyel enfeksiyonlar, Escherichia coli enfeksiyonları, Klebsiella enfeksiyonları, Pseudomonas enfeksiyonları, Bacterial infections, Escherichia coli infections, Klebsiella Infections, Pseudomonas infections
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Dirençli Gram negatif bakterilerle gelişen kan dolaşımı enfeksiyonları önemli morbidite ve mortalite sorunu olmaya devam etmektedir. Artan direnç sorunu ve elimizde bulunun antimikrobiyal ilaçlarının yetersizliği birleştiğinde enfeksiyonların gelişmesini önlemek; tedavi etmekten daha kolay ve maliyet etkindir. Biz bu çalışmada dirençli Gram negatif bakterilerle gelişen kan dolaşımı enfeksiyonlarında risk faktörlerinin belirlenmesini ve tedavi yönetiminin değerlendirilmesini amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 1 Ocak 2015 tarihinden başlayarak 1 Aralık 2022 tarihine kadar 7 yıllık süre içerisinde Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji kliniğinde yatırılarak tedavi edilen gram negatif bakterilerle gelişen kan dolaşımı enfeksiyonu olan hastaların demografik ve klinik özellikleri ile laboratuvar sonuçları hastane bilgi yönetim sistemi üzerinden retrospektif olarak kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza toplam 121 hasta dahil edildi. Eşlik eden hastalıklardan hipertansiyon ve malignite varlığı 14 günlük mortaliteyi etkilerken, yine malignite varlığı ve hemodiyaliz uygulanıyor olmak 30 günlük mortaliteye etki etmekteydi. İmmünosupresif tedavi alıyor olmak (en sık kemoterapi), santral venöz katater varlığı, lökopeni, nötropeni, trombositopeni 14 günlük mortaliteyi arttıran faktörler olarak saptandı. Enfeksiyon odağı olarak üriner sistem kaynaklı bakteriyeminin daha az ölümle ilişkili olduğu saptandı. Otuz günlük mortaliteye etki eden faktörler ise hastanın yoğun bakımda kalma öyküsü, sağlık bakımı ilişkili enfeksiyon olması, kalp hastalığının olmaması, immünosupresif ilaç kullanımı ve aneminin varlığıydı. En sık izole edilen mikroorganizma E.coli iken, en sık bakteriyemi kaynağı üriner sistem enfeksiyonuydu. Çok değişkenli analizde mortaliteyi etkileyen bağımsız risk faktörünün hemodiyaliz uygulanması olduğu saptandı. Sonuç: Dirençli Gram negatif bakterilerle gelişen kan dolaşımı enfeksiyonlarında malignite, hipertansiyon, santral venöz katater, immünosupresyon varlığı, hemodiyaliz uygulanması, SBİE olması, yoğun bakımda kalma öyküsünün mortaliteyi arttırdığını saptadık.
Özet (Çeviri)
Objective: Bloodstream infections caused by resistant Gram-negative bacteria continue to be a significant morbidity and mortality problem. When the increasing resistance problem and the inadequacy of available antimicrobial drugs are combined, preventing infections is easier and more cost-effective than treating them. In this study, we aimed to determine the risk factors and evaluate the treatment management in bloodstream infections caused by resistant Gram-negative bacteria. Materials and Methods: In our study, the demographic and clinical characteristics and laboratory results of patients with bloodstream infections caused by Gram- negative bacteria who were hospitalized and treated at the Infectious Diseases and Clinical Microbiology Clinic of the Health Sciences University Kartal Dr. Lütfi Kırdar City Hospital over a 7-year period from January 1, 2015 to December 1, 2022 were recorded retrospectively through the hospital information management system. Results: A total of 121 patients were included in our study. While hypertension and malignancy among concomitant diseases affected 14-day mortality, again malignancy and hemodialysis affected 30-day mortality. , it that Being on immunosuppressive treatment (most frequently chemotherapy), presence of central venous catheters, leukopenia, neutropenia, thrombocytopenia was determined as the factors that increased 14-day mortality . It was determined that bacteremia originating from the urinary system as the focus of infection was associated with less death. The factors affecting 30-day mortality were the patient's history of intensive care stay, presence of healthcare-associated infection, absence of heart disease, use of immunosuppressive drugs, and presence of anemia. The most frequently isolated microorganism was E. coli, while the most frequent source of bacteremia was the urinary system infection. In the multivariate analysis, hemodialysis application was determined to be the independent risk factor affecting mortality. Conclusion: We found that malignancy, hypertension, central venous catheter, immunosuppression, hemodialysis, hospital acquired infection, and history of intensive care unit stay increased mortality in bloodstream infections caused by resistant Gram-negative bacteria.