Beyin omurilik sıvısı fistül modeli oluşturulan ratlarda yağ grefti ve stromal vasküler fraksiyonun dura iyileşmesi üzerine etkileri
Effects of fat graft and stromal vascular fraction on dura healing in rats with cerebrospinal fluid fistula model
  1. Tez No: 929744
  2. Yazar: İNCİ NUR HACIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EVREN AYDOĞMUŞ, DR. BEKİR CAN KENDİRLİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Beyin Omurilik Sıvısı Fistülü, Dura Mater, Yağ Grefti, Stromal Vasküler Fraksiyon, Cerebrospinal Fluid Fistula, Dura Mater, Fat Graft, Stromal Vascular Fraction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Dura mater onarımı için standartlaşmış kriterlerin bulunmaması, beyin omurilik sıvısı (BOS) fistülünün yönetimini ve tedavisini nöroşirürjiyenler için zorlu bir hale getirmektedir.Bu çalışmanın amacı, stromal vasküler fraksiyon (SVF) ve yağ greftlerinin, BOS fistüllerinin tedavisinde ve dura mater iyileşmesinde etkinliğini incelemektir. Deneysel veriler sonucu, iyileşme üzerinde SVF uygulamasının olası katkılarının gösterilebilmesi halinde, bu tedavi yöntemi, klinik pratikte BOS fistüllerinin tedavisi için potansiyel bir alternatif olarak değerlendirilebilecektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, 27 dişi sıçan üzerinde yapılmış olup, sıçanlar rastgele 3 gruba ayrılmıştır: kontrol grubu, yağ grefti uygulanan grup ve SVF uygulanan grup. BOS fistülü modeli, torakal 10-11 seviyesinde yapılan laminektomi ve durotomi ile oluşturulmuştur. Denekler, histopatolojik değerlendirme için 21. gün sonunda sakrifiye edilmiştir. İnflamatuvar hücrelerin ve fibroblastların yoğunluğu, granülasyon dokusunun kalınlığı, kollajen yoğunluğu ve vaskülerizasyon parametreleri histolojik inceleme ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Granülasyon dokusu oluşumunda yağ grefti grubunda istatistiksel olarak anlamlı bir artış gözlenmiştir (p=0,039). Kollajen yoğunluğu ise SVF grubunda daha yüksek bulunmuştur (p=0,028). Vaskülerizasyon ve hücre tipi skorlarında ise gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Beyin omurilik sıvısı fistülünün tedavisinde kullanılan SVF ve yağ greftlerinin dura iyileşmesindeki histopatolojik etkileri in vivo olarak ilk kez bu çalışmada değerlendirilmiştir. SVF'nin kollajen birikimini artırarak iyileşmeyi desteklediği, yağ greftinin ise granülasyon dokusunu hızlandırdığı sonucuna varılmıştır. Ancak, her iki tedavi yönteminin vaskülerizasyon üzerinde belirgin bir etki göstermemesi, bu tedavi seçeneklerinin etkinliğinin daha büyük ölçekli ve uzun süreli çalışmalarda doğrulanması gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu bulgular, gelecekteki araştırmalara ışık tutarak yeni tedavi seçeneklerinin geliştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Neurosurgeons face a challenge in managing and treating cerebrospinal fluid (CSF) fistulas due to the absence of standardized criteria for dura mater repair. This study aims to evaluate the efficacy of fat grafts and stromal vascular fraction (SVF) by examining their effect on dura mater healing in the treatment of cerebrospinal fluid fistulas. If the experimental data indicates that the application of SVF significantly increases healing rates, this treatment method could be considered a potential alternative for treating CSF fistulas in clinical practice. Materials and Methods: Twenty-seven Wistar rats were utilized in the study, and they were randomly divided into three groups: the control group, the fat graft group, and the SVF group. A CSF fistula model was created in each group by performing laminectomy and durotomy at the thoracic10-11 level. The subjects were sacrificed on the 21st day for histopathological evaluation. Cell types, granulation tissue formation, density of collagen and vascularization parameters were assessed through histological analysis. Results: A statistically significant increase in granulation tissue formation was observed in the fat graft group (p=0.039). Collagen density was higher in the SVF group (p=0.028). No significant differences were found between the groups regarding vascularization and cell type scores (p>0.05). Conclusion: This is the first study that the effect of SVF on dural repair has been evaluated. The findings indicate that fat grafts enhance granulation tissue formation, whereas SVF improves dura healing through increased collagen deposition. However, the lack of significant effects on vascularization indicates that the effectiveness of these treatment options needs to be confirmed in larger-scale and longer-term studies. These findings may shed light on future research, contributing to the development of new treatment options.