Akran zorbalığı ile öğretimsel açıklığın matematik başarısı üzerindeki etkisi: Kültürlerarası bir karşılaştırma
The effect of student bullying and instructional clarity on mathematics achievement: A cross-cultural comparison
- Tez No: 929950
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMİRHAN GÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: akran zorbalığı, matematik başarısı, öğretimsel açıklık, TIMSS, peer bullying, mathematics achievement, instructional clarity, TIMSS
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı farklı Singapur, Türkiye ve ABD'deki akran zorbalığı ve öğretimsel açıklık değişkenlerinin sekizinci sınıf öğrencilerinin matematik başarıları üzerindeki etkisini karşılaştırmalı olarak incelemektir. Yürütülen yapısal eşitlik modeli analizlerinde TIMSS 2015 ve TIMSS 2019 uygulamalarına ait matematik başarı testi ve öğrenci anketi verileri kullanılmıştır. Katılımcıların eksik test tasarımına sahip matematik başarı testindeki yanıt örüntüleri BILOG-MG programı ile analiz edilerek öğrencilere ait yetenek kestirimleri elde edilmiştir. Öğrencilerin yetenek kestirimleri ile anket maddelerine verilen yanıtlar R programının lavaan paketiyle analiz edilmiş ve önerilen model test edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular Singapur ve ABD'de akran zorbalığının matematik başarısı üzerindeki olumsuz etkisinin yıllar içinde arttığını göstermektedir. Türkiye'de ise akran zorbalığının matematik başarısı üzerindeki olumsuz etkisi azalmıştır. Bununla birlikte, Singapur, Türkiye ve ABD'de öğretimsel açıklık algısının matematik başarısı üzerindeki olumlu etkisinin yıllar içerisinde arttığı belirlenmiştir. Akran zorbalığı değişkeninin matematik başarısı üzerindeki olumsuz etkisi, gerek TIMSS 2015 gerekse TIMSS 2019 uygulamalarında kız öğrenciler için erkek öğrencilere göre daha belirgin olmuştur. Öğretimsel açıklık değişkeninin matematik başarısına olan olumlu etkisi ise her iki uygulamada da erkek öğrenciler lehine olmuştur. Bu çalışmadan elde edilen sonuçların farklı kültürlerde matematik başarısına etki eden faktörlerin karşılaştırılmasına, başarı üzerindeki etkisinin incelenmesine ve ülkemizde matematik öğretiminin bu değişkenler dikkate alınarak planlanmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose this study is to investigate effects of peer bullying and instructional clarity on eighth-grade students' mathematics achievement across Singapore, Türkiye, and the United States. Structural equation modeling analyses utilized data from the mathematics achievement tests and student questionnaires in TIMSS 2015 and TIMSS 2019. To estimate the students' ability levels, response patterns in the mathematics achievement tests, which featured an incomplete test design, were analyzed using the BILOG-MG software. Subsequently, students' ability estimations, alongside their responses to the questionnaire items, were examined through the lavaan package in the R software, enabling the testing of the proposed model. The findings of the study reveal a growing negative effect of peer bullying on mathematics achievement in Singapore and the United States over the examined years. Conversely, in Türkiye, the adverse effect of peer bullying on mathematics performance has shown a decline. Furthermore, the results indicate a consistent increase in the positive effect of perceived instructional clarity on mathematics achievement in Singapore, Türkiye, and the United States over time. Notably, the detrimental influence of peer bullying on mathematics achievement was more pronounced among female students than their male counterparts in both the TIMSS 2015 and TIMSS 2019 cycles. In contrast, the beneficial effect of instructional clarity on mathematics performance consistently favored male students across both assessments. The insights gleaned from this study contribute to a deeper understanding of the cultural variations in factors influencing mathematics achievement. Moreover, the findings offer valuable implications for examining the extent of these influences on student success and for informing the design of mathematics instruction in Türkiye, with a particular focus on integrating these critical variables into educational planning.