Yaşlılarda bilinçli farkındalık temelli stres azaltma programının manevi iyi oluş ve yaşamı anlamlandırmaya etkisi
The effect of mindfulness-based stress reduction progran in the elderly on spiritual well-being and meaning of life
- Tez No: 929984
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ ADANA, PROF. DR. NİHAL BOSTANCI DAŞTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Farkındalık, Hemşirelik, Maneviyat, Stres, Yaşlılık, Elderly, Mindfulness, Nursing, Spirituality, Stress
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET YAŞLILARDA BİLİNÇLİ FARKINDALIK TEMELLİ STRES AZALTMA PROGRAMININ MANEVİ İYİ OLUŞ VE YAŞAMI ANLAMLANDIRMAYA ETKİSİ Sevimoğlu MY., Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Aydın, 2024. Amaç: Bu araştırmada yaşlılarda bilinçli farkındalık temelli stres azaltma programının manevi iyi oluş ve yaşamı anlamlandırmalarına etkisini belirlemeyi amaçlandı Gereç ve Yöntem: Bu araştırma ön test – son test kontrol gruplu yarı deneysel olarak yapıldı ve araştırmanın örneklemini 17 deney, 17 kontrol olmak üzere toplam 34 yaşlı birey oluşturdu. Yaşlılarda bilişsel durumunu değerlendirmek için eğitim düzeyine göre, ilkokul ve daha ileri eğitimi olan yaşlı bireyler için“Standardize Mini Mental Test”, okuryazar olmayan ve ilkokulu bitirmemiş yaşlılar için“Eğitimsizler için Standardize Mini Mental Test”kullanıldı. Standardize Mini Mental Teste göre bu çalışmada araştırma kapsamına 23 puan ve üstü alan yaşlılar dâhil edildi. Araştırma kapsamında yaşlılara bilinçli farkındalık eğitimi verildi. Verilerin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı istatistiksel analizler, Mann Whitney U, Friedman test, Pearson Chi Square, Likelihood Ratio testleri kullanıldı. Bulgular: Deney grubunun eğitim sonrası ve eğitim sonrası birinci izlemde Anomi Alt Ölçeği puan ortalamasının kontrol grubuna göre yüksek olduğu saptandı. Deney grubunun eğitim öncesi Aşkınlık, Anomi Alt Ölçekleri ve Spiritüel İyi Oluş Ölçeği puan ortalamalarının eğitim sonrası yükseldiği bulundu. Kontrol grubunun eğitim öncesi, eğitim sonrası ve birinci ve ikinci izlem karşılaştırılmasında Aşkınlık Alt Ölçeği puan ortalamasının eğitim sonrası birinci ayda yükseldiği bulundu. Deney grubunun eğitim öncesi Aranan Anlam Alt Ölçeği ve Yaşam Anlamı Ölçeği puan ortalamalarının eğitim sonrası birinci ayda ve üçüncü ayda yükseldiği bulundu. Kontrol grubunun karşılaştırılmasında Mevcut Anlam Alt Ölçeği puan ortalamasının eğitim sonrası tüm ölçümlerde eğitim öncesine göre yüksek olduğu belirlendi. Sonuç: Yaşlılarda bilinçli farkındalık temelli stres azaltma programının manevi iyi oluş ve yaşamı anlamlandırmalarına olumlu etkisinin olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF MINDFULNESS-BASED STRESS REDUCTION PROGRAM IN THE ELDERLY ON SPIRITUAL WELL-BEING AND MEANING OF LIFE Sevimoğlu MY., Aydın Adnan Menderes University, Institute of Health Sciences, Department of Public Health Nursing, Doctorate Thesis, Aydın, 2024. Objective: This study aimed to determine the effect of a mindfulness-based stress reduction program on the spiritual well-being and meaning-making of elderly individuals. Materials and Methods: This research was conducted as a quasi-experimental study with a pre-test and post-test control group design. The study sample consisted of a total of 34 elderly individuals, with 17 in the experimental group and 17 in the control group. To assess the cognitive status of the elderly participants, the“Standardized Mini-Mental Test”was used for those with primary school or higher education, while the“Standardized Mini-Mental Test for the Illiterate”was used for illiterate individuals and those who had not completed primary school. Elderly individuals who scored 23 or above on the Standardized Mini-Mental Test were included in the study. As part of the study, the elderly participants received mindfulness training. For data analysis, descriptive statistical analyses, Mann-Whitney U test, Friedman test, Pearson Chi-Square test, and Likelihood Ratio test were used. Results: It was found that the Anomie Subscale score average of the experimental group was higher than that of the control group after training and at the first follow-up after training. The average scores of the Transcendence and Anomie Subscales, as well as the Spiritual Well-Being Scale, increased in the experimental group after training. In the control group, the average score of the Transcendence Subscale increased in the first month after training compared to the pre-training score. The Meaning in Life Scale and the Sought Meaning Subscale scores of the experimental group increased at the first and third-month follow-ups after training. In the control group, the average score of the Presence of Meaning Subscale was found to be higher in all post-training measurements compared to the pre-training scores. Conclusion: The mindfulness-based stress reduction program was found to have a positive effect on the spiritual well-being and meaning-making of elderly individuals.