112 acil sağlık hizmetleri çalışanlarının örgütsel güven düzeyi ile psikolojik sağlamlık ilişkisi: Kayseri ili örneği
Psychological robustness with organizational confidence level of 112 emergency health care workers relationship :Example of Kayseri province
- Tez No: 930019
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİR ERDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, İlk ve Acil Yardım, Health Care Management, Healthcare Management, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Güven, Örgütsel Güven, Psikolojik Sağlamlık, Trust, Organizational Trust, Psychological Resilience
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Çalışmanın amacı 112 acil sağlık hizmetleri çalışanlarının örgütsel güven düzeyi ile psikolojik sağlamlık ilişkisini incelemektir. Araştırmada ilişkisel tarama modelinden faydalanılmıştır. Araştırma Kayseri İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı olarak hizmet veren il ambulans servisi başhekimliği, komuta kontrol merkezi ve 42 acil sağlık hizmetleri istasyonunda çalışan 343 personelle gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında örgütsel güven ölçeği ve kısa psikolojik sağlamlık ölçeği kullanılmıştır. Ankete katılım sağlayan sağlık çalışanlarının demografik özelliklerini belirlemek ve örgütsel güven ve psikolojik sağlamlık ölçeklerine katılım seviyelerini belirlemek amacıyla frekans ve yüzde dağılımları hesaplanmıştır. 112 acil sağlık çalışanlarından oluşan katılımcıların örgütsel güven ve psikolojik sağlamlık ölçeklerine katılma düzeyleri arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla korelasyon analizi uygulanmıştır. Çalışanlarının örgütsel güven ve psikolojik sağlamlık algıları arasındaki ilişkinin incelenmesindeki güvenirlik çalışması kapsamında, Cronbach Alfa katsayısı ile ölçeklerin güvenilirliği değerlendirilmiştir. Ölçekler arası ilişkinin tespit edilmesinde korelasyon analizi yapılmıştır. İki grubun olduğu verilerde bağımsız örneklem t testi yapılmıştır. İkiden fazla grubun olduğu verilerde tek yönlü varyans analizi ve bu gruplar arasındaki farkın tespit edilmesinde post hoc testleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda çalışmaya katılan 112 acil sağlık çalışanlarının örgütsel güven ile psikolojik sağlamlık algıları arasında istatistiki açıdan; pozitif yönlü, zayıf düzeyde bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. 112 acil sağlık çalışanlarının örgüte güven düzeyleri arttıkça psikolojik sağlamlıklarının arttığı tespit edilmiştir. Çalışanların örgütsel güven düzeyleri eğitim seviyesine göre farklılık gösterdiği, eğitim seviyesi arttıkça örgütsel güven düzeylerinin arttığı sonucuna ulaşılmıştır. Çalışanlarının örgütsel güven düzeyleri görev değişkenine göre karşılaştırıldığında doktorların; paramedik, att ve sürücülere göre örgütsel güven düzeylerinin daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışanların psikolojik sağlamlık düzeyinin cinsiyete göre karşılaştırılmasında erkek çalışanların kadın çalışanlara göre psikolojik sağlamlık algısının daha fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışanların medeni durumu, yaşı, çocuk sayısı, toplam mesleki deneyim süreleri örgütsel güven düzeyi ve psikolojik sağlamlıklarını anlamlı olarak farklılaştırmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular ışığında sağlık çalışanlarının psikolojik sağlamlıklarının arttırılması ve örgütsel güven düzeyinin yükseltilmesi amacıyla hizmet içi eğitimler ve psikolojik destek hizmetleri verilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the relationship between organizational trust level and psychological resilience of 112 emergency health services employees. The relational screening model was used in the research. The research was carried out with 343 personnel working in the provincial ambulance service chief physician, command control center and 42 emergency health services stations operating under the Kayseri Provincial Health Directorate.“Organizational Trust Scale”and“Brief Psychological Resilience”scale were used to collect data. Frequency and percentage distributions were calculated to determine the demographic characteristics of healthcare professionals participating in the survey and to determine their level of participation in organizational trust and psychological resilience scales. Correlation analysis was applied to examine the relationships between the participants' participation levels in the Organizational Trust and Psychological Resilience scales, consisting of 112 emergency healthcare professionals. Within the scope of the reliability study examining the relationship between employees' perceptions of organizational trust and psychological resilience, the reliability of the scales was evaluated with the Cronbach Alpha coefficient. Correlation analysis was performed to determine the relationship between the scales. Independent sample t test was used in data with two groups, one-way analysis of variance was used in data with more than two groups, and post hoc tests were used to determine the difference between these groups. As a result of the research, there were statistically significant differences between the perceptions of“Organizational Trust”and“Psychological Resilience”of the 112 emergency healthcare professionals who participated in the study; It was concluded that there was a positive, weak relationship. It has been determined that the psychological resilience of 112 emergency healthcare workers increases as their level of trust in the organization increases. It was concluded that employees' organizational trust levels differ according to their education level, and as the education level increases, their organizational trust levels increase. When the organizational trust levels of their employees are compared according to the task variable, doctors; It was concluded that organizational trust levels were higher than paramedics, attendants and drivers. When comparing the psychological resilience level of employees by gender, it was concluded that male employees have a higher perception of psychological resilience than female employees. It was concluded that the marital status, age, number of children, and total professional experience of the employees did not significantly differentiate their organizational trust level and psychological resilience. In the light of the findings obtained from the research, in-service training and psychological support services can be provided in order to increase the psychological resilience of healthcare professionals and increase the level of organizational trust.