Dünya Etnospor Konfederasyonu: Geleneksel sporların küresel canlanışı
World Ethnosport Confederation: Global revival of traditional sports
  1. Tez No: 930025
  2. Yazar: OZAN PEKTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İHSAN KUYULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Etnospor, Ethnosport
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 2016 yılında kurulan Dünya Etnospor Konfederasyonunun genel yapısını, çalışmalarını etnospor çeşitlerini ve bu faaliyetlerin gelişimini sağlamak için yapılmıştır. Çalışmada literatür taraması yapılmış ve alan yazılarının derinlemesine analizi yapılmıştır. Bu araştırma, etnosporları ve geçmişte yapılan bedensel faaliyetleri tanıtıp bunları tek çatı altında toplayarak geniş bir ağ yelpazesine sahip olan Dünya Etnospor Konfederasyo-nu'nun kuruluş amacını, yapısını, teşkilatlanmasını, faaliyette yer alan etnosporları, festi-valleri, uluslararası ilişkileri, kurumlar ve paydaşları ile yapılan anlaşmaları incelemekte-dir. Araştırma sonucunda, konfederasyonun gelişimini destekleyecek, Türkiye ve konfe-derasyonun tanındığı ülkelerde yapabileceği çalışmalar sıralanmış, özellikle Türkye'de tabana yayılabilecek öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the general structure, activities, types of ethnosports, and development efforts of the World Ethnosport Confederation, which was established in 2016. The study involved literature review and in-depth analysis of field writings. This research aims to examine the establishment purpose, structure, organization, participating ethnos-ports, festivals, international relations, and agreements with institutions and stakeholders of the World Ethnosport Confederation, which has a wide network that brings together ethnosports and historical physical activities under a single roof. As a result of the rese-arch, potential activities that would support the development of the World Ethnosport Confederation in Turkey and other member countries are listed, with specific recommen-dations for grassroots expansion in Turkey.