6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli deprem sonucu Antalya ilinde acil servislere başvuran depremzedelerin demografik verilerinin retrospektif incelenmesi
The retrospective analysis of the demographic data of earthquake victims who applied to emergency services in Antalya following the Kahramanmaraş-centered earthquake on February 6, 2023
  1. Tez No: 930092
  2. Yazar: EDA ÇAKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET FIRAT BEKTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Jeoloji Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Emergency Medicine, Geological Engineering, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, Doğal afet, Göç, Earthquake, Natural disaster, Migration
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışma, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında Antalya ilindeki hastanelerin acil servislerine başvuran depremzedelerin demografik verilerini retrospektif olarak incelemeyi amaçlamaktadır. Afet sonrası acil sağlık hizmetlerinin etkin yönetimi için nüfusun yaş, cinsiyet, başvuru nedenleri ve tanı dağılımları gibi temel parametrelerinin bilinmesi önem taşımaktadır. Araştırma, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı'nda yürütülmüş, deprem sonrası 3 aylık süreçte Antalya ili içerisindeki en çok başvuru alan 2 tane 3. basamak kamu hastanesi , 1 tane 2. basamak kamu hastanesinin acil servislerine başvuran depremzede hastaların kayıtları retrospektif olarak taranmıştır. Dahil edilme kriterleri; depremi takiben acil servise başvurmuş olmaktır. Demografik veriler (yaş, cinsiyet), başvuru türü (erişkin/çocuk acil), tanı kategorileri (enfeksiyonlar, ağrı, travma, bulaşıcı hastalıklar vb.) ve hasta seyirleri (taburcu, yatış, yoğun bakım) tanımlayıcı istatistikler kullanılarak incelenmiştir. Çalışma kapsamında değerlendirilen toplam 16.186 hastanın %53,7'si kadın, %45,8'i erkek olup, ortalama yaş 33,6'dır. Başvuruların büyük çoğunluğu erişkin acilden yapılmış, ancak çocuk acile başvurular da önemli bir oranda izlenmiştir. En sık karşılaşılan tanı grubu enfeksiyonlar olup, bunu ağrı ve travma grupları takip etmiştir. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonu, miyalji ve yumuşak doku travması gibi tanılar sık görülmüştür. Hastaların önemli bir bölümü taburcu edilmiş, küçük bir kısmı ise yatış ya da yoğun bakım ihtiyacı duymuştur. Bu çalışma, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında Antalya ilinde acil servislere başvuran depremzedelerin demografik verilerini ve tanı dağılımlarını ortaya koyarak afet sonrası sağlık hizmetlerinin yönetimine ilişkin önemli bilgiler sunmaktadır. Elde edilen veriler, ileride benzer afet durumlarında sağlık planlaması, personel ve kaynak dağılımı, triaj ve hastane kapasite yönetimi gibi konularda yol gösterici olacaktır. Afet sonrası dönemde acil servis başvurularının yapısı ve dağılımının anlaşılması, sağlık sisteminin esnekliğini artıracak ve hasta bakım kalitesinin yükselmesini destekleyecektir.
Özet (Çeviri)
This study aims to retrospectively examine the demographic data of earthquake survivors who presented to the emergency departments of hospitals in Antalya province following the earthquake centered in Kahramanmaraş on February 6, 2023. Understanding fundamental parameters such as age, sex, reasons for presentation, and diagnostic distributions is crucial for the effective management of post-disaster emergency healthcare services. Conducted at the Akdeniz University Faculty of Medicine, Department of Emergency Medicine, this research involved a retrospective review of the records of patients who presented to various emergency departments in Antalya within a 3-month period after the earthquake. The inclusion criterion was presentation to the emergency department subsequent to the earthquake. Demographic data (age, sex), type of emergency department visited (adult/pediatric), diagnostic categories (infections, pain, trauma, infectious diseases, etc.), and patient outcomes (discharge, hospitalization, intensive care) were analyzed using descriptive statistics. Among the 16,186 patients evaluated, 53.7% were female and 45.8% male, with a mean age of 33.6 years. The majority of presentations were to adult emergency departments; however, pediatric emergency presentations were also considerable. Infections constituted the most common diagnostic category, followed by pain and trauma. In particular, upper respiratory tract infections, myalgia, and soft tissue trauma were frequently observed. While a significant portion of patients was discharged, only a small proportion required hospitalization or intensive care. By revealing the demographic data and diagnostic distributions of earthquake survivors presenting to emergency departments in Antalya following the February 6, 2023 Kahramanmaraş-centered earthquake, this study provides valuable insights into the management of post-disaster healthcare services. The data obtained will guide future disaster scenarios in terms of health planning, staffing and resource allocation, triage, and hospital capacity management. Understanding the nature and distribution of emergency department presentations after a disaster will enhance the resilience of the healthcare system and improve the quality of patient care.