Algılanan örgütsel desteğin iş tatmini üzerine etkisinde örgütsel adaletin aracılık rolü
The mediating role of organisational justice in the effect of perceived organisational support on job satisfaction
- Tez No: 930091
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ARSLANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Örgütsel Destek, İş Tatmini, Kalite Birimi, Örgütsel Adalet, Job Satisfaction, Organisational Justice, Perceived Organisational Support, Quality Unit
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlıkta Kalite Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Kalite birim çalışanlarının algıladıkları örgütsel desteğin iş tatmini üzerindeki etkisini ve örgütsel adaletin bu ilişkideki aracı rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırma tanımlayıcı ve kesitsel tipte planlanmış ve uygulanmıştır. Araştırmacı tarafından geliştirilen ve katılımcıların sosyo-demografik özelliklerini içeren veri toplama aracı, cinsiyet, medeni durum, yaş, öğrenim durumu, görevde çalışma süresi ve çalışılan sektör olmak üzere 6 sorudan oluşmaktadır. Ayrıca“Örgütsel Adalet Algısı Ölçeği”,“Algılanan Örgütsel Destek Ölçeği”ve“İş Tatmini Ölçeği”kullanılmıştır. Bu araştırma, gönüllü katılım sağlayan 390 kalite birim çalışanı ile yapılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılanların; %71,8'i kadın, %66,7'si evli, %25,6'sı 36-40 yaş arasında, %66,7'si lisansüstü, %64,1 kamu çalışanı, %56,4'ünün 10 yıl ve altı çalışma süresi olduğu görülmektedir. Örgütsel adalet algısı ile algılanan örgütsel destek arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r=0,427, p0,05). Sonuç: Algılanan örgütsel desteğin ve örgütsel adaletin, iş tatminini etkilediği hipotezi desteklenmiştir. Algılanan örgütsel desteğin iş tatmini üzerine etkisinde örgütsel adaletin aracı etkisi bulunduğuna dair hipotez reddedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: It aims to examine the effect of organisational support perceived by quality unit employees on job satisfaction and the mediating role of organisational justice in this relationship. Materials and Methods: The research was planned and applied in descriptive and cross-sectional type. The data collection tool, which was developed by the researcher and includes the socio-demographic characteristics of the participants, consists of 6 questions including gender, marital status, age, education level, length of service and sector of employment. In addition, 'Perception of Organisational Justice Scale', 'Perceived Organisational Support Scale' and 'Job Satisfaction Scale' were used. This research was conducted with 390 quality unit employees who participated voluntarily. Results: It is seen that 71,8% of the participants are female, 66,7% are married, 25,6% are between the ages of 36-40, 66,7% are postgraduates, 64,1% are public employees, 56,4% have a working period of 10 years or less. A positive and significant relationship was found between perception of organisational justice and perceived organisational support (r=0.427, p0,05). Conclusion: The hypothesis that perceived organisational support and organisational justice affect job satisfaction was supported. The hypothesis that organisational justice mediates the effect of perceived organisational support on job satisfaction is rejected.