Omuz MR incelemelerindeki anatomik ölçümler ile rotator manşet yırtığı, ağrı, fonksiyonellik, uyku ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between anatomical measurements in shoulder MRI and rotator cuff tears, pain, functionality, sleep, and quality of life
- Tez No: 930111
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGUT KÜLTÜR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Rotator manşet yırtığı, akromion morfolojisi, korakoakromial ark yapısı, yaşam kalitesi, Rotator cuff tear, acromion morphology, coracoacromial arch, quality of life
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Giriş: Omuz ağrısı, kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları arasında en yaygın görülen sorunlardan biridir ve omuz manşet sendromu, bu ağrının en sık karşılaşılan nedenleri arasındadır. Bu çalışmada, akromion ve korakoid çıkıntının anatomik yapılarındaki farklılıkların rotator manşet yırtığı ile ilişkisini araştırmayı amaçladık. Ayrıca, bu yapıların yırtık olan ve olmayan hastalarda ağrı, fonksiyonellik, uyku ve yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi hedeflenmiştir. Gereç ve yöntem: Bu çalışmada, omuz ağrısı nedeniyle hastaneye başvuran ve omuz MR tetkiki yapılan 58 rotator manşet yırtığı olan hasta ile 53 rotator manşet yırtığı bulunmayan birey değerlendirilmiştir. Çalışmaya dahil edilen tüm bireylerin omuz MR incelemelerinde lateral akromial açı, kritik omuz açısı, korakoakromial ark açısı ve korakohumeral mesafe ölçümleri yapılmıştır. Ağrı düzeyi Vizüel Analog Skala (VAS) ile, ağrı ve fonksiyonel durum Omuz Ağrısı ve Disabilite İndeksi (OADİ) ile, uyku kalitesi Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ile ve yaşam kalitesi Short Form-36 (SF-36) ile değerlendirilmiş; elde edilen veriler omuz MR ölçümleri ile karşılaştırılmıştır. Bulgular: Rotator manşet yırtığı bulunan grup ile yırtığı olmayan grup karşılaştırıldığında, rotator manşet yırtığı olan grupta lateral akromial açı ve korakohumeral mesafe değeri daha düşük, kritik omuz açısı ise daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca, rotator manşet yırtığı olan grup, VAS gece ve gündüz skorları ile Omuz Ağrısı ve Disabilite İndeksi (OADİ) ağrı, disabilite ve toplam skoru açısından yırtığı olmayan gruptan daha yüksek değerler göstermiştir. Ancak, Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ve Short Form-36 (SF-36) skorları arasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Yırtık durumundan bağımsız olarak, omuz MR ölçümleri ile ağrı, fonksiyonellik, uyku kalitesi ve yaşam kalitesi skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Sonuç: Rotator manşet yırtığı, ağrı ve işlev kaybına yol açarak yaşam kalitesini etkileyen önemli bir sorundur. Çalışmamızda, rotator manşet yırtığı olan hastalarda lateral akromial açı ve korakohumeral mesafe değerlerinin düşük, kritik omuz açısının ise yüksek olduğu saptanmıştır. Bu bulgular, akromion yapısının ve korakohumeral mesafenin yırtık etiyolojisinde rol oynayabileceğini göstermektedir. Ayrıca, omuz anatomisinin semptomlar üzerinde yırtıktan bağımsız olarak etkili olduğu gözlemlenmiştir. Omuz anatomik parametrelerinin hastaların tanı, risk faktörleri ve tedavi stratejilerinde dikkate alınması faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Shoulder pain is one of the most common musculoskeletal disorders, with rotator cuff syndrome being one of the most frequent causes of this pain. This study aims to investigate the relationship between anatomical differences in the acromion and coracoid process and rotator cuff tears. Additionally, the study evaluates the impact of these structures on pain, functionality, sleep, and quality of life in patients with and without tears. Materials and Methods: This study evaluated 58 patients with rotator cuff tears and 53 individuals without tears who presented to the hospital with shoulder pain and underwent shoulder MRI. Lateral acromial angle, critical shoulder angle, coracoacromial arch angle, and coracohumeral distance measurements were performed for all participants. Pain levels were assessed using the Visual Analog Scale (VAS), while pain and functional status were measured using the Shoulder Pain and Disability Index (SPADI). Sleep quality was assessed using the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), and quality of life was evaluated with the Short Form-36 (SF-36). The obtained data were compared with shoulder MRI measurements. Results: In comparison to the group without rotator cuff tears, the group with tears exhibited lower lateral acromial angle and coracohumeral distance values, while the critical shoulder angle was higher. Furthermore, the group with rotator cuff tears showed higher VAS scores (both day and night) as well as higher pain, disability, and total scores on the Shoulder Pain and Disability Index (SPADI). However, no significant difference was observed in the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) and Short Form-36 (SF-36) scores. Regardless of tear status, statistically significant relationships were found between shoulder MRI measurements and pain, functionality, sleep quality, and quality of life scores. Conclusion: Rotator cuff tears are a significant condition that leads to pain and functional impairment, affecting quality of life. In our study, patients with rotator cuff tears had lower lateral acromial angle and coracohumeral distance values, and a higher critical shoulder angle. These findings suggest that acromion morphology and coracohumeral distance may play a role in the etiology of rotator cuff tears. Additionally, it was observed that shoulder anatomy independently influences symptoms, regardless of the presence of a tear. Incorporating shoulder anatomical parameters in the diagnosis, risk factor identification, and treatment strategies may be beneficial.