Açık kalp ameliyatı olan hastaların piskolojik durumlarının incelenmesi
  1. Tez No: 930117
  2. Yazar: GÜLDEN GELMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Algısı, Açık Kalp Ameliyatı, Hasta, Psikoloj
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Perfüzyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Perfüzyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Açık kalp ameliyatları genellikle hastaları sosyal piskolojik ve duygusal açıdan etkileyen bir özelliğe sahiptir.Açık kalp ameliyatı geçiren hastaların psikolojik durumları genellikle ameliyat öncesinde, sırasında ve sonrasında değişiklik gösterebilir. Araştırmada açık kalp ameliyatı olan hastalarda sağlık algısı ve psikolojik iyi oluş düzeyleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada betimsel araştıma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2024 yılı Ekim-Aralık aylarında Mersin Tıp Fakültesi Hastanesi'nde açık kalp ameliyatı olan 25 yaş üzeri hastalar oluşturmaktadır. araştırmanın örneklemini ise araştırma evrenindeki hastalar içerisinden araştırmaya gönüllü olarak katılım sağlayan 69 hasta oluşturmaktadır. Araştırmada açık kalp ameliyatı olan hastaların psikolojik durumlarının incelenmesi amacıyla katılımcılara yönelik demogafik bilgi formu, sağlık algısı ölçeği ve psikolojik iyi oluş ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde nicel veri analiz yöntemleri kullanılmıştır. Bu kapsamda veriler SPSS24 veri analiz programı ile analiz edilmiştir. Araştıma verilerinin analizine ilişkin betimsel istatistikler incelenmiştir. Bu analizlerde verilerin normallik dağılımının bir göstergesi olarak çarpıklık ve basıklık değerlerine yer verilmiştir. Bu kapsamda sağlık algısı ölçeğinin alt boyutları olan kontrol merkezi, kesinlik, sağlığın önemi,özfarkındalık ve toplam puanlar bakımından çarpıklık ve basıklık katsayılarının -1 ve +1 aralığında yer aldığı belirlenmiştir. Analizlerde bağımsız örneklem t testi, ANOVA testi ve korelasyon analizlerinden faydalanılmıştır. Araştıma sonucunda erkek katılımcılarda ve evli bireylerde salık algısının daha yüksek olduğu bulunmuştur. Bireylerde sağlık algısı yaş ve eğtim düzeyine göre farklılık göstermemektedir. 40 yaş altında açık kalp ameliyatı olan bireylerde sağlık algısının daha yüksek olduğu ve eşlik eden başka hastalığın olmaması durumunda sağlık algısının daha yüksek olduuğu belirlenmiştir. Ayrıca ameliyat sayısının fazla olmasının bireylerde sağlık algısını olumsuz etkilediği ve azalttığı belirlenmiştir. Hastalarda sigara ve alkol kullanımının sağlık algısını olumsuz etkiledği belirlenmiştir. Psikolojik iyi oluş bakımından ise erkek katılımcılarda ve daha düşük yaş gruplarında psikolojik iyi oluş daha yüksektir. Evli olan bireylerde ve geliri yüksek olanlarda psikolojik iyi oluş düzeyi daha yüksek olarak belirlenmiştir. Açık kalp ameliyatı olan bireylerde alkol ve sigara kullanımının sağlık algısını olumsuz etkilediği belirlenmiştir. Vaka türleri ile sağlık algısı arasındaki karşılaştırmalarda, koroner vaka hastalarında sağlık algısının ve psikolojik iyi oluşun diğer vaka türlerine göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Ameliyat ‎öncesi ‎serviste ‎‎kalma ‎süresi daha fazla olan katılımcılarda sağlık algısının ve psikolojik iyi oluşun daha düşük olduğu belirlenmiştir. Ameliyat sayısının artmasının bireylerde psikolojik iyi oluşu olumsuz etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Sağlık algısının ve psikolojik iyi oluş düzeyleri üzerinde pozitif yönlü anlamlı etki meydana getirdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Open heart surgery often has asocial , psychological and emotional impact on patients. The status of patients undergoing open heart surgery may vary before, during and after surgery. In this study, it was aimed to examine the relationships between health perception and psychological well-being levels in patients undergoing open heart surgery. Relational screening model, one of the descriptive research methods, was used in the study. The population of the study consisted of patients over the age of 25 who underwent open heart surgery at Mersin Medical Faculty Hospital in October-December 2024. The sample of the study consisted of 69 patients who voluntarily participated in the research among the patients in the research population. In the study, demographic information form, health perception scale and psychological well-being scale were used to examine the psychological status of patients undergoing open heart surgery. Quantitative data analysis methods were used to analyze the research data. In this context, the data were analyzed with SPSS24 data analysis program. Descriptive statistics related to the analysis of the research data were examined. In these analyzes, skewness and kurtosis values were included as an indicator of the normality distribution of the data. In this context, it was determined that the skewness and kurtosis coefficients were in the range of -1 and +1 in terms of the sub-dimensions of the health perception scale, which are center of control, certainty, importance of health, self-awareness and total scores. Independent sample t test, ANOVA test and correlation