Kısa sûrelerin sosyo-psikolojik tahlili
The socio-psychological analysis of short surahs
  1. Tez No: 930151
  2. Yazar: AYŞEGÜL YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MANSUR YAYLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, kısa sureler, insan, psikolojik tahlil, sosyolojik tahlil, Tafsir, short surahs, human, psychological analysis, sociological analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışma, Kur'an-ı Kerim'in insanın olumlu olumsuz ruh halleri konusundaki yaklaşımından yola çıkarak psikoloji ilmi ile ilişkisini ortaya koymak üzere yapılmış=r. Çalışmada, bireysel ve toplumsal iyi oluş ile ilgili çözümlere ulaşma noktasında Kur'an-ı Kerim'deki yaklaşıma ayna tutulmuştur. Çalışmamızın giriş bölümünde öncelikle kısa surelerde geçen genel psikolojiye yönelik bazı tahliller yapılmış=r. Psikoloji biliminin tespit eFği psikolojik sorunlara Kur'an-ı Kerim perspekHfinden bakılmaya çalışılmış=r. İnsanın zaafları ele alınarak insan psikolojisini bozan bazı unsurlar ve bunların psikolojik sağlamlık açısından olumsuz etkilerinden bahsedilmişHr. Çalışmamızın birinci bölümünde kısa surelerin insan psikolojisini onarmaya yönelik çözümleri tespit edilmişHr. PoziHf psikoloji bağlamında insan haya=nı manevî açıdan düzenleyen konulara değinilmişHr. Ruhsal güçlenmede ibadetler, ahlak, kişisel gelişim konularının etkilerinden bahsedilmişHr ve bunların psikoterapi ile benzerlikleri tahlil edilmişHr. Çalışmamızın son bölümünde ise kısa surelerdeki bazı temel konular sosyo-psikolojik açıdan ele alınmış=r. Son olarak tez araş=rması sonucunda elde edilen yorumların genel analizi yapılmış, Kur'ân'ı insan merkezli okumanın yararına dikkat çekilerek, çalışmanın literatürde doldurduğu alan ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore the relaHonship between the Holy Qur'an's approach to human emoHons both posiHve and negaHve and the field of psychology. It reflects on the Qur'anic perspecHve to reach soluHons related to individual and societal well-being. In the introducHon of our study, a general psychological analysis of the short surahs is conducted. The psychological issues idenHfied by the science of psychology are examined through the lens of the Qur'an. Human weaknesses are addressed, and some elements that disrupt human psychology and their negaHve effects on psychological resilience are discussed. In the second part of our study, the soluHons offered by the short surahs for repairing human psychology are idenHfied. Topics that regulate human life spiritually in the context of posiHve psychology are covered. The effects of worship, morality, and personal development on spiritual empowerment are discussed, and their similariHes with psychotherapy are analyzed. In the final part of our study, some fundamental topics in the short surahs are analyzed from a socio-psychological perspecHve. Finally, a general analysis of the findings obtained from the thesis research is conducted. By emphasizing the benefits of reading the Qur'an with a human-centered approach, the contribuHon this study makes to the literature highlighted.