Fikret Amirov'un 'Çocuk Tabloları' adlı piyano albümünün müzikal analizi
Musical analysis of Fikret Amirov's piano album called 'Children's Pictures'
  1. Tez No: 930167
  2. Yazar: ZEBOKHON ERGASHEVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NACİ MADANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Fikret Amirov, Piyano Albümü, Piyano Teknikleri, Çocuk Tabloları, Azerbaycan Müziği, Fikret Amirov, Piano Album, Piano Techniques, Children's Pictures, Azerbaijani Music
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmanın birinci ve ikinci bölümlerinde, 20. Yüzyılda Azerbaycanın büyük bestecilerinden biri olan Fikret Amirov'un özyaşamı ve besteci kimliği hakkında bilgiler ile beraber, Azerbaycan müziğinin gelişim tarihi, 20. yüzyılın müzik akımları ve Amirov'un eserleri hakkında bilgileri kapsamaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümünde“Çocuk Tabloları”adlı esere özel bir yer verilmiştir. Bu bölümde albüm içindeki tüm parçalar ayrı ayrı ele alınarak, müzikal form, armoni, makamsal yapı ve piyano icra tekniği gibi konulara yer verilmiştir. Çalışmanın gerçekleştirilmesi sürecinde Türkçe, Azerbaycan Türkçesi ve Rus dillerindeki çeşitli kaynaklardan yararlanılmıştır. Aynı zamanda Türkiyede yaşayan hem akademik alanda çalışmaları bulunan, hem de piyano yorumcusu olarak izlediğimiz Tutu Aydınoğlu ve Aytaj Rzaguliyeva ile röportaj yapılmış edinilen bilgiler Fikret Amirovla ilgili düşünce, gözlem ve aktarımlarından faydalanılarak oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
The first and second sections of this study cover information about the life and composer identity of Fikret Amirov, one of the great composers of Azerbaijan in the 20th century, along with the history of Azerbaijani music, music trends of the 20th century, and information about Amirov's works. The third section of the study is dedicated to the piece titled“Children's Pictures.”In this section, all the pieces in the album are examined separately, covering topics such as musical form, harmony, modal structure, and piano performance technique. Various sources in Turkish, Azerbaijani Turkish, and Russian languages were utilized in the process of conducting this study. Additionally, interviews were conducted with Tutu Aydınoğlu and Aytaj Rzaguliyeva, who reside in Turkey and are active both academically and as piano performers, to gather information. Insights from these interviews were used to develop thoughts, observations, and narratives related to Fikret Amirov.