Yaşam boyu öğrenme sürecinde öğretmenlerin karşılaştığı öğrenme engelleri
Learning obstacles encountered by teachers in the lifelong learning process
- Tez No: 930192
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVDA KOÇ AKRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme, Yaşam boyu öğrenme, Öğrenme engelleri, Learning, Lifelong learning, Learning obstacles
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu araştırma, öğretmenlerin yaşam boyu öğrenme sürecinde karşılaştıkları öğrenme engellerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada nitel ve nicel verilerin eş zamanlı olarak toplandığı ve ayrı ayrı analiz edildiği karma yöntemlerden biri olan yakınsayan paralel karma deseni kullanılmıştır. Nicel boyutun örneklemini Batman ili ve ilçelerinde görev yapan 400 öğretmen oluşturmaktadır. Nitel boyutta ise çalışma grubu amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşit örneklemesi ile belirlenmiştir. Böylelikle araştırmanın çalışma grubunu anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinin her birinden 10 öğretmen olmak üzere 40 öğretmen oluşturmuştur. Araştırmanın nicel boyutunda veri toplama aracı olarak“Yaşam Boyu Öğrenme Sürecinde Öğretmenlerin Karşılaştığı Öğrenme Engelleri Ölçeği”, nitel boyutta ise yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmada nicel verilerin analizinde bilgisayar paket programı, nitel verilerin analizinde ise içerik analizi tercih edilmiştir. Araştırmanın nicel analizler sonucunda, öğretmenlerin farklı boyutlarda birçok öğrenme engeline sahip oldukları tespit edilmiştir. Ayrıca öğretmenlerin yaşadığı bu engellerin cinsiyet, medeni durum, eğitim kademesi, yaş değişkenlerine göre anlamlı bir farklılığa sahip olduğu; kıdem ve eğitim durumlarına göre ise anlamlı bir farklılığa sahip olmadığı belirlenmiştir. Araştırmanın nitel boyutunda ise bireysel engeller boyutunda zaman yönetim eksikliğine, ailesel engeller boyutunda artan sorumluluğa, kurumsal engeller boyutunda ise eğitimlerin işlevsizliğine vurgu yapılmıştır. Katılımcılar öğrenci psikolojisi, teknoloji temelli eğitimler aldıklarını belirtmişler ve yeniliklere uyum sağlamada, sağlık, ekonomik konularında, iş yükü fazlalığından kaynaklı problem yaşadıklarını ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the learning obstacles that teachers encounter in the lifelong learning process. In the research, a convergent parallel mixed method design, which is one of the mixed methods in which qualitative and quantitative data are collected simultaneously and analysed separately, was used. The sample of the quantitative dimension consists of 400 teachers working in Batman province and its districts. In the qualitative dimension, the study group was determined by maximum variety sampling, one of the purposeful sampling methods. Thus, the study group of the research consisted of 40 teachers, 10 from each of the kindergarten, primary school, secondary school and high school levels. The“Learning Obstacles Scale Encountered by Teachers in the Lifelong Learning Process”was used as the data collection tool in the quantitative dimension of the research, and a semi-structured interview form was used in the qualitative dimension. In the study, computer package program was preferred in the analysis of quantitative data, and content analysis was preferred in the analysis of qualitative data. As a result of the quantitative analysis of the study, it was determined that teachers have many learning obstacles in different dimensions. In addition, it was determined that these obstacles experienced by teachers have a significant difference according to the variables of gender, marital status, education level, and age; and that there is no significant difference according to seniority and education status. In the qualitative dimension of the study, the lack of time management in the individual obstacle dimension, the increasing responsibility in the familial obstacles dimension, and the dysfunctionality of the training in the institutional obstacles dimension were emphasized. Participants stated that they received student psychology and technology-based training and stated that they experienced problems in adapting to innovations, health and economic issues due to excessive workload.