Yenidoğan döneminde patent duktus arteriozus ve hipokalsemi ilişkisi
The relationship between patent ductus arteriosus and hypocalcemia in the neonatal period
- Tez No: 930232
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK SARICI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, Patent duktus arteriozus, Kalsiyum, Hipokalsemi, Prematüre, Newborn, Patent ductus arteriosus, Calcium, Hypocalcemia, Prematurity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Giriş -Amaç:Patent duktus arteriozus(PDA), inen aorta ve sol pulmoner arter arasındaki yapının yaşamın ilk 72 saatinden sonrakapanmayıp açık kalmasıdır.Özellikle prematürelerdehayati önem arz edebilecek bir mortalite ve morbidite sorunudur.Patent duktus arteriozusun yapısıdüz kastan oluşmaktadır ve kapanmasını kalsiyumun etkilediği bilinmektedir. Bu çalışmada PDA ile hipokalsemi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Metod:Çalışma retrospektif bir çalışma olup,01.04.2011-01.04.2022 tarihleri arasında YBÜ 'de PDA tanısı alan 0-28 gün arasındaki hastaların gebelik haftası, doğum ağırlığı, cinsiyet, doğumşekli, prenatal özellikler (preeklempsi,erken membran rüptürü, koryoamniyonit,gestasyonel diyabetus mellitus), postnatal özellikler (respiratuar distress sendrom,bronkopulmoner displazi, intraventriküler kanama, nekrotizan enterokolit), tedaviler (sürfaktan tedavisi,mekanik ventilatör ihtiyacı, kafein tedavisi, fototerapi,furosemid), ekokardiyografi bulguları,PDA tanısını kaçıncı gününde aldığı,PDA nın kaçıncı günde kapandığı, PDAtedavisi(konservatif -farmakolojik ),ilk tam kan sayımı parametreleri (BKS, LS, NS, HGB, MCV, TS, MPV, NLO),ilk bakılan biyokimya parametreleri (albumin düzeyi, düzeltilmiş kalsiyum düzeyi,fosfor,magnezyum,alkalen fosfataz,CRP) yatış süresi olarak elde edilen bilgiler kaydedildi. Bulgular:Çalışmaya 138 yenidoğan dahil edildi. Hastaların %45.7 'si (n=63) term, %54.3'ü (n=75)pretermdi.Hastaların ekokardiyografi incelemesinde % 63'ü (n= 87) ince duktus, % 22.5'ü (n= 31) ortaduktus, % 14.5'u (n= 20) geniş duktus bulgusu vardı. Patent duktus arteriozuslu hastaların%16.7 si (n=23) farmakolojik tedavi alırken %83,3 ü (n=115) konservatif tedavi aldı.Hastalarındüzeltilmiş kalsiyum ortalaması(8.94 ± 1.25)mg/dlidi. Hastaların % 8'inde(n= 11) hipokalsemi vardı, % 92 (n= 127) hipokalsemi yoktu.PDA nın kapanma şekline göre konservatif tedavi ve farmakolojik tedavi ile kapanma olarak iki gruba ayırdığımız hastalarınkonservatif tedavialan grupta kalsiyum ortalaması 9.06 ± 1.15mg/dlfarmakolojik tedavi alan hastaların kalsiyum ortalaması 8.40 ± 1.58 (p=0.021) mg/dl.Kalsiyum ortalamaları konservatif tedavi alan grupta farmakolojik tedavi alan gruba göre anlamlı olarak daha yüksekti(p=0.021).Doğum ağırlığı farmakolojik tedavi alan grupta 1923 gram,konservatif tedavi alan grupta 2765 gramdı. Farmakolojik tedavi alan grubun doğum ağırlığı ortalaması anlamlı olarak daha düşüktü (p < 0.001). Farmakolojik tedavi alan hastaların doğum haftası ortalaması 32 hafta iken,konservatif tedavi alan hastaların doğum haftası ortalaması 36 haftaydı (p < 0.001).Doğum ağırlığı ve doğum haftası gruplar arasında anlamlı olarak farklıydı. Sonuçlar:PDA'da gestasyonel hafta arttıkça spontan kapanma daha fazla görülmektedir. Konservatif tedavi alan PDA'da kalsiyum düzeyleri, farmakolojik kapatılan PDA'dan anlamlı yüksek bulundu. Prematürelerde kalsiyum düzeyinin üst sınırlara yakın olması PDA tedavisinde spontan kapanmaya katkıda bulunabilir. Bu bulguları desteklemek için daha fazla sayıda ve farklı gestasyonel haftaları içeren çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction - Objective: Patent ductus arteriosus (PDA) is the condition in which the structure between the descending aorta and the left pulmonary artery remains open after the first 72 hours of life. It is a significant cause of mortality and morbidity, especially in premature infants. The structure of the patent ductus arteriosus is composed of smooth muscle, and its closure is known to be influenced by calcium. This study aims to evaluate the relationship between PDA and hypocalcemia. Method: This is a retrospective study, including patients diagnosed with PDA in the NICU between 01.04.2011 and 01.04.2022, aged between 0–28 days. Data collected included gestational age, birth weight, gender, mode of delivery, prenatal features (preeclampsia, premature rupture of membranes, chorioamnionitis, gestational diabetes mellitus), postnatal features (respiratory distress syndrome, bronchopulmonary dysplasia, intraventricular hemorrhage, necrotizing enterocolitis), treatments (surfactant therapy, mechanical ventilation requirement, caffeine therapy, phototherapy, furosemide), echocardiographic findings, the day of PDA diagnosis, the day of PDA closure, PDA treatment type (conservative or pharmacological), initial complete blood count parameters (WBC, lymphocytes, neutrophils, HGB, MCV, platelets, MPV, NLR), and initial biochemistry parameters (albumin level, corrected calcium level, phosphorus, magnesium, alkaline phosphatase, CRP), and length of hospital stay. Results: A total of 138 newborns were included in the study. Of these, 45.7% (n=63) were term and 54.3% (n=75) were preterm. Echocardiographic examination revealed a narrow ductus in 63% (n=87), moderate ductus in 22.5% (n=31), and wide ductus in 14.5% (n=20). Of the patients with PDA, 16.7% (n=23) received pharmacological treatment, while 83.3% (n=115) received conservative treatment. The average corrected calcium level in patients was 8.94 ± 1.25 mg/dl. Hypocalcemia was present in 8% (n=11) of patients, while 92% (n=127) had normal calcium levels. When patients were divided into two groups based on PDA closure method (conservative vs. pharmacological), the mean calcium level was 9.06 ± 1.15 mg/dl in the conservative group and 8.40 ± 1.58 mg/dl in the pharmacological group (p=0.021). The mean calcium levels were significantly higher in the conservative treatment group compared to the pharmacological group (p=0.021). The average birth weight was 1923 grams in the pharmacological treatment group and 2765 grams in the conservative group. The birth weight of the pharmacologically treated group was significantly lower (p < 0.001). The average gestational age was 32 weeks in the pharmacological group and 36 weeks in the conservative group (p < 0.001). Gestational age and birth weight differed significantly between the groups. Conclusion: As gestational age increases, spontaneous PDA closure is more common. Calcium levels in conservatively treated PDA patients were significantly higher than those in the pharmacologically treated group. Maintaining calcium levels near the upper limit in preterm infants may contribute to spontaneous PDA closure. Further studies including more patients and a range of gestational ages are needed to support these findings.