Transformative relations between architecture and urban public space: The case of Ankara Kızılay area
Mimarlık ve kentsel kamusal mekan arasındaki dönüştürücü ilişkiler: Ankara Kızılay örneği
  1. Tez No: 93026
  2. Yazar: MEHMET ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. C. ABDİ GÜZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Mekan, Kamusal Mekan, Kızılay iv, Urban Space, Public Space, Kızılay m
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
öz MİMARLIK VE KENTSEL KAMUSAL MEKAN ARASINDAKİ DÖNÜŞTÜRÜCÜ İLİŞKİLER : ANKARA KIZILAY ÖRNEĞİ Albayrak, Mehmet Yüksek Lisans, Mimarlık Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. C. Abdi GÜZER Aralık 2000, 178 sayfa Bu tez Ankara Kızılay örneğinden yola çıkarak mimari - kentsel mekan ilişkisini ve kentsel kamusal mekandaki dönüşümü incelemektedir. Kent mekanının kamusal rolü göz önüne alınarak kentsel mekan ve kamusal mekan kavranılan araştırılmıştır. Çalışmanın kapsamı dahilinde Türkiye'deki yasa ve yönetmelikler incelendikten sonra, Kızılay bölgesinin gelişimi ulaşılan yazılı belgeler ve plan, harita, fotoğraf gibi görsel dokümanlar yardımıyla tarihsel süreç içinde çalışılmıştır. Örnekleme alanının incelenmesi sonucunda kentsel mekan kalitesi ve mimari - kentsel mekan ilişkisi açısından Kızılay'ın bugünkü durumu değerlendirilmiştir. Sonuçta, kentsel gelişmeyi şekillendiren farklı aktörler sıralanarak bunların kentsel kamusal mekan üzerine olan etkileri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TRANSFORMATIVE RELATIONS BETWEEN ARCHITECTURE AND URBAN PUBLIC SPACE: THE CASE OF ANKARA KIZILAY AREA Albayrak, Mehmet M.Arch., Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. C. Abdi GÜZER December 2000, 178 pages This thesis examines the architecture - urban space relation and the transformation in urban public space through the case of Ankara 'Kızılay' area. Considering the public role of urban space, the concepts of urban space and public space are explored. In the scope of the study, after examining the laws and regulations in Turkish experience, development of 'Kızılay' area is studied in a historical sequence with the help of written documents and visual materials such as plans, maps, and photographs. At the end of the case study, it is evaluated the current condition of 'Kızılay' area in terms of urban space quality and architecture - urban space relation. Finally, diverse actors of urban development are stated, and their role over urban public space is revealed.