Türk Ceza Kanunu kapsamında kişisel verilerin korunması
Protection of personal data within the scope of Turkish Penal Code
- Tez No: 930306
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FULYA KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kişisel Veri, Kişisel Verilerin Korunması, Türk Ceza Kanunu, Türk Ceza Hukuku, Personal Data, Protection of Personal Data, Turkish Penal Code, Turkish Criminal Law
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
Kişisel verilerin korunması, hızla gelişen teknolojinin etkisiyle giderek daha büyük bir önem kazanmaktadır. Özellikle, kişisel verilerin dünya çapında dolaşıma girmesi ve yaygın şekilde kullanılabilir hale gelmesiyle, bu verilerin hukuka uygun olarak saklanması, işlenmesi, korunması ve kötüye kullanımının önlenmesi gerekliliği doğmuştur. Bu çerçevede, uluslararası ve ulusal hukuk sistemlerinde düzenlemeler yapılmış, ihtiyaçlar doğrultusunda bu düzenlemeler sürekli güncellenmektedir. Türkiye'de kişisel verilerin ihlali, cezai sorumluluğa yol açan üç farklı suç tipiyle 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında ele alınmıştır. Ayrıca, 2010 yılında gerçekleştirilen Anayasa değişikliğiyle kişisel verilerin korunması hakkı anayasal güvenceye kavuşturulmuştur. Bu hak, yalnızca bağımsız bir hak olmanın yanı sıra, özel hayatın gizliliği ve kişilik hakları gibi temel hak ve özgürlüklerle doğrudan bağlantılı olup, korunması aynı zamanda hukuk devleti ilkesinin de bir gereğidir. 2016 yılında yürürlüğe giren 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, kişisel verilerin korunmasıyla ilgili kavramları, unsurları, ilkeleri ve idari yaptırımları ayrıntılı şekilde düzenlemiştir. Bu kanun, kişisel verilerin daha etkin bir şekilde korunmasını sağlamayı hedeflemektedir. Çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümünde, kişisel veri kavramı, tanımı ve unsurları ele alınmış; verilerin işlenmesine hâkim olan temel ilkeler detaylı bir şekilde incelenmiştir. Bu bağlamda, kişisel verilerin korunmasıyla ilgili uluslararası ve ulusal düzenlemeler karşılaştırmalı bir yaklaşımla değerlendirilmiştir. İkinci bölümde ise Türk Ceza Kanunu çerçevesinde öncelikle dolaylı yönden koruma sağlayan suçlar ele alınmış, ardından doğrudan kişisel verilere karşı işlenen suçlar kapsamına giren üç farklı suç tipi ayrıntılı şekilde incelenerek çalışmamız sonuca ulaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Protection of personal data is becoming increasingly important with the influence of rapidly developing technology. In particular, as personal data circulates around the world and becomes widely available, the necessity of storing, processing, protecting and preventing the misuse of these data in accordance with the law has arisen. In this context, regulations have been made in international and national legal systems, and these regulations are constantly updated in line with needs. In Turkey, the violation of personal data is handled within the scope of the Turkish Penal Code No. 5237, with three different types of crimes that lead to criminal liability. In addition, with the Constitutional amendment made in 2010, the right to protection of personal data was constitutionally guaranteed. In addition to being an independent right, this right is directly linked to fundamental rights and freedoms such as privacy and personal rights, and its protection is also a requirement of the rule of law. Personal Data Protection Law No. 6698, which came into force in 2016, regulates in detail the concepts, elements, principles and administrative sanctions regarding the protection of personal data. This law aims to ensure more effective protection of personal data. Our study consists of two parts. In the first part, the concept, definition and elements of personal data are discussed; The basic principles governing the processing of data have been examined in detail. In this context, international and national regulations regarding the protection of personal data were evaluated with a comparative approach. In the second part, crimes that provide indirect protection within the framework of the Turkish Penal Code are discussed, and then our study is concluded by examining in detail three different types of crimes that fall within the scope of crimes committed directly against personal data.