Kişisel verilerin Türk Ceza Kanunu kapsamında korunması
Protection of personal data pursuant to Turkish Criminal Code
- Tez No: 340430
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM SÖZÜER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kiisel Veri, Özel Hayatın Gizliliinin Korunması Hakkı, Ceza Hukuku, Türk Ceza Kanunu, Personal Data, Right to Privacy, Criminal Law, Turkish Criminal Co
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu çalışmada Türk hukukunda önemi yeni anlaşılmaya başlanan kişisel verilerin korunması ve Türk Ceza Kanunu'nunda kişisel verilerin korunması alanında değerlendirilen suçlar ele alınmıştır.Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki artış bilgi akışını kolaylaştırmış ve artık kişisel verilerin korunması her geçen gün daha çok önem kazanmıştır. Öyle ki, kişisel verilerin hukuka uygun olarak işlenmesi ve kötüye kullanımlarının engellenmesi için dünyada kişisel verilerin korunmasını güvence altına alan bir mevzuat geliştirilmiştir.Kişisel verilerin korunmasının temel hak ve özgürlüklerin kapsamında yer aldığının kabulü, günümüz toplumlarında bireylerin karşılaşabileceği önemli ihlallere karşı bir güvence sistemini gerekli kılmaktadır. Nitekim Türk Ceza Kanunu'nda kişisel veriler bağlamında kişinin bireysel özerkliğine, özel hayatına ve insan onuruna yönelik zarar verici eylemler suç tipleri olarak öngörülmüştür.Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm kişisel veri kavramına giriş yapmak amacıyla kavramın tanımı ve ilgili uluslararası düzenlemelere ayrılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise kişisel verilerin etkili bir biçimde korunmasının sağlanabilmesi için kişisel verilerin korunması hakkına özgü kriterlere yer verilmiştir. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde ise kişisel verilerin korunmasına dair alan daraltılıp tez konusuyla bağlantılı olarak Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenen kişisel verilerin korunmasına dair suçlar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research deals with the protection of personal data as a relatively new issue in Turkish Law and Turkish Criminal Code in the field of protection of personal data.The progress made in information and communication technologies has made the information flow considerably easier, therefore protection of personal data has emerged. It is for this reason that data protection regulations have been adopted worldwide to function the lawful processing of personal data and prohibit the misuse as such.The acknowledgement of protection of personal data as a fundemantal right makes an assurance system essential to protect individuals from the misuse of their personal data. Hence, unlawful acts against an individual's self-determination, right to privacy and human dignity have been adopted as criminal sanctions under Turkish Criminal Code.Based on three main chapters thesis begins with a general introduction of the personal data and related legal arrangements in the first chapter. In the second chapter the main principles of personal data are explained in order to provide an effective personal data protection. The main aim of the third and the last chapter is the detailed analysis of criminal sanctions provided in Turkish Criminal Code.