Plevraya kateter takılması sırasında sanal gerçeklik uygulamasının hastanın ağrı, anksiyete ve vital parametrelerine etkisi
Effect of virtual reality application on patient's pain, anxiety and vital parameters during pleural catheter insertion
  1. Tez No: 930308
  2. Yazar: ALMİRA GÜRCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SULTAN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Göğüs Cerrahisi, Hemşirelik, Thoracic Surgery, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Anksiyete, Hemşirelik, Plevral Kateter, Sanal Gerçeklik, Anxiety, Nursing, Pain, Pleural Catheter, Virtual Reality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Bu çalışma plevrasına kateter takılacak olan hastalara uygulanan sanal gerçeklik gözlüğünün ağrı, anksiyete ve vital parametrelere olan etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi Göğüs Cerrahi Servisinde 30.11.2023- 12.06.2024 tarihleri arasında yürütüldü. Örneklem büyüklüğü“G-Power 3.1”programı ile hesaplanarak 78 (girişim= 39, kontrol= 39) olarak belirlendi. Araştırmaya gönüllü olarak katılan hastaların onamları alınarak vital parametrelerine bakıldı. Veriler toplanırken hasta tanıtım formu,“Durumluk ve Sürekli Kaygı Envanteri”ve ağrı şiddeti için ise VAS skalası kullanıldı. Verilerin normal dağılıma uygunluğu Kolmogorov Simirnov ve Shapiro-Wilk testleriyle değerlendirildi. Kategorik verilerin analizinde Fisher's Exact ve Ki-Kare testi; sayısal verilerin analizinde ise Bağımlı ve Bağımsız Gruplarda T-Testi, tekrarlayan ölçümlerde ise ANOVA Testi kullanıldı. Bulgular: Girişim grubu bireylerinin ağrı ve anksiyete düzeyleri; kontrol grubuna göre istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık göstermiştir (p0,05). Sonuç: Plevral kateter takılan bireylere uygulanan sanal gerçeklik gözlüğünün bireyin ağrısını ve anksiyetesini azalttığı fakat vital parametrelerin gruplara göre anlamlı bir değişim göstermediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study is to investigate the effects of virtual reality goggle on pain, anxiety, and vital parameters in patients who will undergo pleural catheter insertion. Material and Methods: The research was conducted at the Chest Surgery Department of Aydın Adnan Menderes University Hospital between 30.11.2023 and 12.06.2024. The sample size was calculated using the 'G-Power 3.1' program and determined to be 78 (initiative group= 39, control group= 39). Informed consent was obtained from the patients who voluntarily participated in the study, and their vital parameters were monitored. While collecting the data, a patient introduction form, the“State-Trait Anxiety Inventory”and the VAS scale were used to assess pain intensity. The normality of the data distribution was evaluated using the Kolmogorov-Smirnov and Shapiro-Wilk tests. Fisher's Exact and Chi-Square tests were used for the analysis of categorical data; for numerical data analysis, the Dependent and Independent Groups T-Test were used, and for repeated measures, the ANOVA test was applied. Results: The pain and anxiety levels of the initiative group showed a statistically significant difference compared to the control group (p0.05). Conclusion: It was concluded that the virtual reality headset applied to individuals with pleural catheters reduced pain and anxiety, but there was no significant change in vital parameters between the groups.