Controlled release of insulin from chitosan microspleres
Kitosan mikrokürelerden kontrollü insulin salımı
- Tez No: 93037
- Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN HASIRCI, DOÇ. DR. ELVAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Chitin, chitosan, degree of deacetylation, controlled release, insulin release IV 1C, YfhBEKÖ?RETtM KDRULD
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
oz KİTOSANMİKROKÜRELERDEN KONTROLLÜ INSULIN SALIMI Albayrak, Buğçe Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı Tez yöneticisi: Prof.Dr. Nesrin Hasırcı Ortak Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Elvan Yılmaz Temmuz 2000, 113 sayfa Kitosan, yengeç, karides ve buna benzer deniz hayvanlarının kabuklarından elde edilen ve en yaygm ikinci doğal polysakkarit olan kitinin amino asetil gruplarının hidrolizi ile elde edilen hidrofilik bir biyopolimerdir. Biyouyurnluluğu, mukoz yüzeylere yapışma affinitesi yüksek elektriksel yükü ve doğal kaynaklı oluşu nedeni ile kitosan farmasötik alanda yaygm kullanıma sahiptir. Bu çalışmada, değişik özelliklerde kitosan mikroküreler hazırlanmış ve bu mikrokürelerden insulin salımı incelenmiştir. Kitosan mikroküreler süspansiyon polimerizasyonu ile hazırlanmıştır. Mikroküreleri modifiye etmek amacıyla bazı önemli parametreler (kitosamn deasetilasyondeğeri, konsantrasyonu, çapraz bağlayıcı tipi, karıştırma hızı ve saflaştırma prosedürü) değiştirilmiştir. Kitosan kitinin deasetilasyonu ile hazırlanmış ve deasetilasyon dereceleri titrimetrik yöntemlerle tayin edilmiştir. Örneklerin kimyasal yapılan ve termal özellikleri, kızılötesi ışınlan spektroskopisi ve diferensiyel taramalı kalorimetre ile incelenmiştir. Mikroküreler, sulu kitosan çözeltilerinin yağ ortamı içinde süspansiye edilmeleri ile hazırlanmış ve çeşitli çapraz bağlayıcılarla kararlı yapıya getirilmiştir. Mikroküreler mikroskop ve partikül analiz cihazı ile incelenmiştir. İstenen özelliklere sahip mikroküreler içine insulin yüklenmiştir. Kitosan mikrokürelerden insülin salımı spektroskopik yöntemlerle çalışılmıştır. Mikrokurelerin şişme değerleri ve mikrokürelerden insülin saliminin pH, kitosan deasetilasyon derecesi ve çapraz bağlayıcı tipine bağlı olduğu bulunmuştur. Şişme değerlerinin ve insülin salım hızlarının pH 2 'de pH 7.4'e oranla daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Deasetilasyon derecesi yüksek olan örnekler, deasetilasyon dereceleri düşük olan örneklerden daha yavaş insulin salımı göstermiştir. İnsülin salım hızı, yüzey alanında etkili olan çapraz bağlayıcılar kullanılan örneklerde (askorbil palmitat, gluteraldehit doyurulmuş toluen) gluteraldehit gibi iç yapı çapraz bağlayıcı kullanılan örneklere göre daha yüksek bulunmuştur. Anahtar kelimeler; Kitin, Kitosan, deasetilasyon derecesi, kontrollü salım, insülin salımı VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONTROLLED RELEASE OF INSULIN FROM CHITOSAN MICROSPHERES Albayrak, Buğçe M.S., Department of Biotechnology Supervisor: Prof.Dr. Nesrin Hasırcı Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Elvan Yılmaz June 2000, 113 pages Chitosan is a hydrophilic biopolymer obtained by hydrolyzing the amino acetyl groups of chitin, which is the second most abundant natural polysaccharide that can be obtained from crab, shrimp and krill shells. Due to its biocompability, mucoadhesivity, high charge density and natural origin, chitosan is widely used in pharmaceutical applications. In this study, chitosan microspheres having various properties were prepared and release of insulin from these microspheres were examined. Chitosan microspheres were prepared by suspension polymerization. To modify microsphere properties some parameters such as degree of deacetylation of chitosan, concentration of chitosan, type of crosslinker, emulsifier content, stirring rate and purification process were changed. mChitosan was prepared with alkaline treatment of chitin and the degree of deacetylation was determined titrimetrically. The chemical structures and thermal properties of the samples were examined by infrared spectroscopy and differential scanning calorimetry, respectively. Microspheres were prepared by suspending the aqueous phase of chitosan in an oil medium and were stabilized by using various crosslinkers. The microspheres were examined by microscopy and particle size analysis. The microspheres with the desired properties were loaded with insulin. Release of insulin from chitosan microspheres was studied spectrophotometrically. It was found that both the swelling of microspheres and the release of insulin from the microspheres depend on pH, degree of deacetylation of chitosan and type of the crosslinker. Swelling values and insulin release rates were higher at pH 2, than pH 7.4. The samples with higher deacetylation values, demonstrated slower rates of insulin release than the samples with lower deacetylation values. It was found that, the samples where interfacial crosslinkers (i.e. ascorbyl palmitate, glutaraldehyde saturated toluene) were used the release rates of insulin were higher than the samples where an inner crosslinker such as glutaraldehyde was used.