The Design and implementation of extensible markup language-query language (XML-QL) processor
Geliştirilebilir işaretleme dili-sorgu dili işleyicisi tasarımı ve uygulaması
- Tez No: 93038
- Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN DOĞAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Geliştirilebilir İşaretleme Dili - Sorgulama Dili (XML-QL), Geliştirilebilir İşaretleme Dili (XML), Sorgulama Dili, Elektronik Veri Alışverişi, Veri Çekilmesi, Veri Bütünleştirilmesi. VI, Extensible Markup Language - Query Language (XML-QL), Extensible Markup Language (XML), Query Language, Electronic Data Interchange, Data Extraction, Data Integration. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
oz GELİŞTİRİLEBİLİR İŞARETLEME DİLİ - SORGU DİLİ İŞLEYİCİSİ TASARIMI VE UYGULAMASI Algan, Erhan Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Asuman Doğaç Ocak 2000, 96 sayfa Hiper Text İşaretleme Dili (HTML) ve Standard Genelleştirilmiş İşaretleme Dili (SGML)'nin her ikisi üzerinde önemli bir gelişme olan Geliştirilebilir İşaretleme Dili (XML), Ağ üzerinde veri alışverişini başarmak için en iyi araç gibi gözüküyor. HTML'den daha esnek ve SGML'in karmaşıklığına sahip değil. Esnekliği gözönüne alındığında, XML, ağ üzerinde büyük miktarlarda veri alışverişini sağlayacak gibi görününüyor. Bununla birlikte ağ üzerinde büyük miktarlarda verinin bulunması, XML'in cevaplayamadığı bazı noktaları ortaya çıkarır. Özellikle de, XML büyük XML dokümanlarından veri çekilmesinde,değişik ontolojiler (DTD' ler - Doküman Tip Tanımlamaları) arasında XML veri çevriminde, birden fazla XML kaynağından XML veri birleştiriminde ve geniş miktarda XML verisinin kullanıcılara aktarılmasında veya XML kaynaklarına sorgu gönderilmesinde yetkin değildir. Veri çekme, çevrim ve birleştirme iyi bilinen veritabanı problemleridir. XML verisi geleneksel ilşkisel veya nesneye yönelik veri' den farklı olduğu için, SQL ve OQL gibi mevcut sorgulama dilleri XML'e uygulanamaz. Yukarıdaki sorunları hedefleyen yeni bir sorgulama diline ihtiyaç var. Geliştirilebilir İşaretleme Dili - Sorgulama Dili (XML-QL), WWW konsorsiyumuna sunulan XML için bir sorgulama dili önerisidir. Dil, SQL gibi, SELECT- WHERE yapısına sahip ve yan yapılanmış veriler için son zamanlarda veritabanı araştırma çevreleri tarafından geliştirilmiş sorgulama dillerinden özellikler ödünç almıştır. Bu tezde, XML-QL için bir işlemci tasarlanmış ve gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DESIGN AND IMPLEMENTATION OF EXTENSIBLE MARKUP LANGUAGE - QUERY LANGUAGE (XML-QL) PROCESSOR Algan, Erhan M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Asuman Doğaç January 2000, 96 pages Extensible Markup Language (XML) seems to be the best tool for accomplishing data exchange on the Web, a significant improvement on both Hyper Text Markup Language (HTML) and Standard Generalized Markup Language (SGML). It has more flexibility than HTML, without the complexity of SGML. Given its flexibility, its likely that XML will facilitate exchange of huge amounts of data on the Web. However, the availability of huge amounts of data on the Web raises several issues that the XML standard does not address. Particularly, mXML is not capable of extracting data from large XML documents, translating XML data between different ontologies (DTDs - Document Type Definitions), integrating XML data from multiple XML sources, and transporting large amounts of XML data to clients or sending queries to XML sources. Data extraction, transformation, and integration are well-understood database problems. Since XML data differs from traditional relational or object- oriented data, the present query languages such as Structure Query Language (SQL) or Object Query Language (OQL) do not apply to XML. There is a need for a new query language that addresses the above problems. XML-QL is a query language proposal for XML which is submitted to the World Wide Web Consortium. The language has a SELECT- WHERE construct, like SQL, and borrows features of query languages recently developed by the database research community for semistructured data. In this thesis, a processor for the XML-QL is designed and implemented.