Türkiye'deki yabancıların sosyal güvenlik sistemine etkileri üzerine sosyolojik bir inceleme: Suriyeliler örneği
A sociological study on the effects of foreigners in Türkiye on the social security system: The case of Syrians
- Tez No: 930377
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Geçici koruma, Suriyeli sığınmacılar, İş gücü piyasası, İstihdam, Demografi, Temporary protection, Syrian refugees, Labour market, Employment, Demography
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 262
Özet
“Göç”ve“Göçmen”salt birer kavram olmanın ötesinde, günümüzde pek çok toplumun temelindeki harçtır. Küreselleşen dünya üzerinde, güçlü ekonomiye, ileri kültüre ve refah seviyesine sahip devletler, farklı kültür ve beşeri sermaye zenginliğine sahip göçmenlerin bir araya gelmesi ile kurulmuştur. Türkiye, iç ve dış politikasında ulus kimliğini koruyucu yönde politikalar izlemiştir. 2011 yılında Suriye'den Türkiye'ye kitlesel göç ile gelen Suriye vatandaşlarının nüfusu 4 milyona yaklaşmıştır. Bu sayı, Türkiye'nin demografik yapısını ve sosyal güvenlik dengesini etkileyecek düzeye ulaşmıştır. Nüfuslarının büyük bölümünün“bağımlı nüfus”, işgücü piyasalarındaki görünümlerinin“kayıt dışı”olması, devletin vergi üretiminin düşmesine sebep olmaktadır. Ayrıca artan sosyal harcamalar ile sürdürülebilir refah politikalarının sekteye uğramasını beraberinde getirmektedir. Çalışma; literatür taraması, veri incelemesi ve kamuoyu anketlerinin analizi yapılarak derlenen bilgilerden hazırlanmıştır. Türkiye'nin Suriyeli yabancılara karşı, gerek hukuksal gerek insani yükümlülükleri çerçevesinde, kendilerine sunduğu hizmetler açıklanmıştır. Suriyelilerin Türkiye'nin ekonomisi, işgücü piyasası, sosyal güvenlik sistemi, sosyal güvenlik politikaları ve toplumun sosyo-kültürel yaşantısı üzerine olan etkileri, olumlu ve olumsuz yönleri ele alınarak incelenmiş, öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
“Migration”and“Immigrant”are more than just concepts; they are the mortar that underlies many societies today. In the globalizing world, states with strong economies, advanced cultures and levels of welfare have been established by immigrants with different cultures and human capital wealth. Türkiye has pursued policies to protect its national identity in its domestic and foreign policies. In 2011, the population of Syrian citizens who came to Türkiye from Syria through mass migration approached 4 million. This number has reached a level that will affect Türkiye's demographic structure and social security balance. The fact that a large portion of their population is a“dependent population”and their appearance in labor markets is“unregistered”causes the state's tax production to decrease. In addition, increasing social expenditures bring about the disruption of sustainable welfare policies.The study was prepared from information compiled by literature review, data review and analysis of public opinion surveys. The services provided to Syrian foreigners by Türkiye, within the framework of both legal and humanitarian obligations, are explained. The effects of Syrians on Türkiye's economy, labor market, social security system, social security policies and the socio-cultural life of society are examined by considering their positive and negative aspects, and suggestions are presented.