Ters yüz sınıf modelinin öğrencilerin akademik başarılarına, öz düzenleme ve öz yeterlik becerilerine etkisi
The effect of the flipped classroom model on academic achievement, self-regulation and self-efficacy skills in social studies teaching
  1. Tez No: 930376
  2. Yazar: FATİH AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF MERAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler, ters yüz sınıf modeli, öz yeterlik becerisi, öz düzenleme becerisi, akademik başarı, Social studies, flipped classroom model, self-efficacy skill, self-regulation skill, academic success
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilgiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Ters Yüz Sınıf modelinin (TYS) öğrencilerin akademik başarılarına, öz düzenleme ve öz yeterlik becerilerine etkisini belirlemektir. Yöntem: Bu araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Erzurum ilinin bir ortaokulunda öğrenim gören toplam 32 (DG= 17, KG=15) yedinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma sürecinde veri toplama aracı olarak öğrencilerin akademik başarılarını belirlemek için Akademik Başarı Testi (ABT), Öz düzenleme ve Öz yeterlik becerileri ölçmek amacıyla ise Öğrenmeye İlişkin Motivasyonel Stratejiler Ölçeği (ÖİMSÖ) kullanılmıştır. Araştırma sonucunda ABT, Öz Düzenleme ve Öz Yeterlik Becerilerinden elde edilen veriler Bağımsız Gruplar t Testi ve Bağımlı Gruplar t Testi kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırma sonucunda, Ters Yüz Sınıf modelinin (TYS) kullanılmasının, akademik başarı ve öz düzenleme, öz yeterlik becerileri açısından deney ve karşılaştırma gruplarının ön test puanları arasında anlamlı bir farklılığın olmadığı, son test puanları arasında ise anlamlı bir şekilde farklılığın olduğu tespit edilmiştir. Süreç içerisinde de öğrencilerin öz düzenleme ve öz yeterlik becerilerinin de yükseldiği sonucuna varılmıştır. Sonuçlar: Araştırmanın sonucunda, Ters Yüz Sınıf modelinin (TYS) mevcut programa göre öğrencilerin akademik başarıları, öz düzenleme ve öz yeterlik becerileri üzerinde olumlu bir etki oluşturduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this research is to determine the effects of the Flipped Classroom model (FCM) on students' academic achievement, self-regulation and self-efficacy skills. Method: In this study, a quasi-experimental design, one of the quantitative research methods, was used. The sample group consists of a total of 32 (EG= 17, CG=15) seventh grade students studying in a secondary school in Erzurum. In the research process, Academic Achievement Test (AAT) was used as a data collection tool to determine the academic success of the students and Motivational Strategies for Learning Scale (MSLS) was used to measure self-regulation and self-efficacy skills. As a result of the research, the data obtained from AAT, Self-Regulation and Self-Efficacy Skills were analyzed using the Independent Groups t-Test and Dependent Groups t-Test. Findings: As a result of the research, it was determined that there was no significant difference between the pre-test scores of the experimental and comparison groups in terms of academic achievement and self-regulation, self-efficacy skills with the use of the Flipped Classroom model (FCM), but there was a significant difference between the post-test scores. It was concluded that students' self-regulation and self-efficacy skills also increased during the process. Results: As a result of the study, it was determined that the Flipped Classroom model (FCM) had a positive effect on students' academic achievement, self-regulation and self-efficacy skills compared to the current program.