Artırılmış gerçeklik uygulamalarının ortaokul öğrencilerinin İngilizce konuşma becerisine etkisi
Effects of augmented reality applications on secondary school students' English speaking skills
  1. Tez No: 930405
  2. Yazar: ÖZNUR ÖZPINAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNE YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: artırılmış gerçeklik, görsel düşünme stratejileri, konuşma becerisi, dil öğrenme, augmented reality, visual thinking strategies, speaking skills, language learning
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı görsel düşünme stratejileriyle bütünleştirilerek hazırlanan artırılmış gerçeklik uygulamalarının ortaokul öğrencilerinin İngilizce konuşma becerisine etkisini incelemektir. Yöntem: Bu çalışma, eş zamanlı karma yöntem araştırması olarak yürütülmüştür. Araştırmanın nicel süreci yarı deneysel araştırma deseni ile yürütülürken nitel süreç özel durum desenine uygun olarak yürütülmüştür Araştırmaya Erzurum ilinin Pasinler ilçesinde bulunan bir devlet okulunda 7. Sınıf kademesinde öğrenim gören 40 öğrenci katılmış ve katılımcılar deney ve kontrol grubu olarak ikiye ayrılmıştır. Deney grubunda artırılmış gerçeklik uygulamaları, görsel düşünme stratejilerinin (GDS) uygulama soruları sorularak sunulmuştur. Kontrol grubuna ise AG uygulamaları olmadan görseller üzerine GDS uygulama soruları sorulmuştur. İki gruba da ön test, 4. uygulama sonrası ara test ve son test olarak konuşma becerisi değerlendirmesi bir rubrik aracılığıyla yapılmıştır. Deney grubuna ayrıca AG Tutum Ölçeği uygulanmıştır. Ön testte 4. Uygulama sonrasında ve son testte grup odak görüşmeleri ile öğrencilerin GDS'ye yönelik düşünceleri alınmıştır. Aynı grubun verileri karşılaştırılırken önce Friedman testi, ardından Wilcoxon Sıralı İşaretler Analizi kullanılmıştır. İki grubun verileri incelenirken ise MannWhitney U analizi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmanın nicel bulgularına göre deney grubunun ön test son test konuşma puanları karşılaştırıldığında İngilizce konuşma becerisinde gelişme olduğu görülmüştür. Kontrol grubunda da aynı şekilde konuşma becerisinde ön test son test puanlarına göre olumlu bir gelişim söz konusudur. İki grubun konuşma becerisi son test puanları karşılaştırıldığında ise anlamlı bir fark bulunamamıştır. Ayrıca, uygulama sonrasında deney grubunun artırılmış gerçeklik uygulamalarına karşı tutumlarında olumlu gelişme olmuştur. Nitel bulgulara göre GDS ile sunulan aktivitelerin öğrenciler için konuşmayı daha kolay ve keyifli hale getirdiği, görsellerin hatırlatıcı ve güdüleyici niteliktedir. Bu bulgular nicel verileri destekler niteliktedir. Sonuçlar: Deney grubunun artırılmış gerçekliğe karşı olumlu yönde artış göstermesi katılımcıların AG uygulamalarını kullanmaktan keyif aldığı ve kullanmaya karşı olumlu baktığı anlamına gelebilir. Deney grubunun konuşma becerisi değerlendirmelerine bakıldığında görülen gelişmenin AG uygulamalarına yorulması beklenebilir fakat iki grubun da konuşma becerisinde gelişim göstermesiyle bu gelişimin AG uygulamalarının değil, iki gruba da uygulanan GDS sebebiyle olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of the study is to examine the effect of augmented reality (AR) applications prepared by integrating visual thinking strategies on middle school students' English-speaking skills. Method: This study was conducted as convergent mixed method research. In the experimental group, augmented reality applications were presented by asking application questions about visual thinking strategies (VTS). In the control group, VTS application questions were asked on visuals without AR applications. Both groups were administered the speaking skill evaluation rubric scale as a pre-test, as a recall test after the 4th application and as a post-test. AR Attitude Scale was applied to the experimental group. In the pretest, after the 4th application and in the posttest, the students' thoughts about the GDS were taken with group focus interviews. First Friedman test and then Wilcoxon Signs Rank Order Analysis were used to compare the data of the same group, while Mann-Whitney U analysis was used to analyze the data of two groups. Forty students studying at the 7th grade level in a public school in Pasinler district of Erzurum province participated in the study. Findings: Positive development was found in the attitudes of the experimental group towards augmented reality applications. When the pre-test and post-test speaking scores of the experimental group were compared, it was seen that there was an improvement in speaking skills. Similarly, there was a positive development in speaking skills in the control group. When the speaking skill evaluation of the two groups was compared, no significant difference was found. According to the qualitative findings, the activities presented with VTS make speaking easier and more enjoyable for students, and the visuals are reminding and motivating. These findings support the quantitative data. Conclusions: The fact that the experimental group showed a positive increase towards augmented reality may mean that the participants enjoyed using AR applications and had a positive attitude towards them. When we look at the speaking skill evaluations of the experimental group, it can be expected that the improvement seen in the speaking skill evaluations of the experimental group can be attributed to AR applications, but since both groups showed improvement in speaking skills, it can be said that this improvement was not due to AR applications, but due to the GDS applied to both groups.