Primipar annelerde iki farklı emzirme pozisyonunun emzirme öz yeterliliği, emzirme başarısı ve doğum sonu konfor üzerine etkisi
The effect of two different breastfeeding positions on breastfeeding self-efficacy, breastfeeding success and postpartum comfort in primiparous mothers
  1. Tez No: 930414
  2. Yazar: SEMA UÇAROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK MENEKŞE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Biyolojik Emzirme, Koltuk Altı Emzirme, Emzirme Öz-yeterliliği, Doğum Sonu Konfor, Emzirme Başarısı, Biological Breastfeeding, Football hold position Breastfeeding Self-efficacy, Postpartum Comfort, Breastfeeding Success
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışma, primipar annelerde biyolojik emzirme ve koltuk altı (futbol) emzirme pozisyonlarının emzirme başarısı, emzirme öz-yeterliliği ve doğum sonu konforu üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. GEREÇ VE YÖNTEM: Randomize kontrollü deneysel araştırma tipinde planlanmıştır. Çalışmanın örneklemini girişim 1 grubunda (biyolojik emzirme pozisyonu) 34 ve girişim 2 grubunda (koltuk altı emzirme pozisyonu) 34 olmak üzere toplam 68 anne ve yenidoğan çifti oluşturmuştur. Veriler“Anne Tanıtıcı Bilgi Formu'', ''Yenidoğan Tanıtıcı Bilgi Formu'', ”LATCH Emzirme Tanılama ve Değerlendirme Ölçeği Formu'', "Postpartum Emzirme Öz -Yeterliliği Kısa Formu'' ve ''Doğum Sonu Konfor Ölçeği'' kullanılarak toplanmıştır. Emzirme süresi ise kronometre ile süre tutularak ölçülmüştür. Araştırmada elde edilen veriler free trial version of SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 25.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. BULGULAR: Girişim 1 grubundaki annelerin emzirme süresi girişim 2 grubundaki annelere göre anlamlı derecede daha uzundu. Doğum sonu 24. Saatteki emzirmede girişim 1 grubunun LATCH puan ortalamaları girişim 2 grubuna göre anlamlı derecede fazlaydı. Girişim 1 ve girişim 2 grupları arasında doğum sonu konfor ve emzirme öz yeterliliği arasında anlamlılık yoktu (p>0,05). SONUÇ: Biyolojik emzirme grubunda emzirme süresi ve emzirme başarısı anlamlı derecede yüksek olduğu belirlenmiştir. Biyolojik emzirme ve koltuk altı emzirme pozisyon grupları arasında doğum sonu konfor ve emzirme öz yeterliliği açısından fark yoktur.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: This study was conducted to determine the effects of biological breastfeeding and football hold breastfeeding position on breastfeeding success, breastfeeding self-efficacy and postpartum comfort in primiparous mothers. MATERIAL AND METHODS: It was planned as a randomized controlled experimental research type. The study sample consisted of a total of 68 mother and newborn pairs, 34 in the initiative 1 (biological breastfeeding position) group and 34 in the initiative 2 (football hold breastfeeding position) group. Data were collected using the“Mother Information Form”,“Newborn Information Form”,“LATCH Breastfeeding Diagnosis and Evaluation Scale Form”,“Postpartum Breastfeeding Self-Efficacy Short Form”and“Postpartum Comfort Scale”. Breastfeeding duration was measured by timing with a stopwatch. The data obtained in the study were analyzed using the free trial version of SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 25.0 program. RESULTS: The breastfeeding duration of the mothers in the initiative 1 group was significantly longer than that of the mothers in the initiative 2 group.The mean LATCH scores of the initiative 1 group were significantly higher than the initiative 2 group at the 24th hour breastfeeding after birth. There was no significance between the initiative 1 and initiative 2 groups regarding postpartum comfort and breastfeeding self-efficacy (p>0.05). CONCLUSION: It was determined that the breastfeeding duration and breastfeeding success were significantly higher in the biological breastfeeding group. There is no difference in postpartum comfort and breastfeeding self-efficacy between biological breastfeeding and football hold breastfeeding position breastfeeding position groups.