Düşük tenörlü mangan cevherininzenginleştirilmesinin teknolojik ve ekonomikdeğerlendirilmesi
Technological and economic evaluation of thebenefication of low grade manganese ore
  1. Tez No: 930422
  2. Yazar: EMRAH AKAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP CEBECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Mangan cevheri, Braunit, Yerçekimi zenginleştirmesi, Manyetik zenginleştirme, Manganese ore, Braunite, Gravimetric separation, Magnetic separation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada, Sivas bölgesindeki düşük tenörlü, braunit açısından zengin bir mangan cevherinin zenginleştirilmesi araştırılmıştır. Cevherin mineralojik değerlendirmesinde ana minerallerin braunit, hematit, kuvars ve kalsit olduğu ve braunitin çok ince bir dağılım gösterdiği belirlenmiştir. Cevherin zenginleştirilebilirliği spiral, sarsıntılı masa ve tambur tipi manyetik ayrıcı kullanılarak araştırılmıştır. Cevher spiralle zenginleştirildiğinde %10,83 Mn içeren konsantre %26,00 mangan kazınım verimiyle üretilmiştir. Cevher sarsıntılı masayla zenginleştirildiğinde %24,01 Mn içeren konsantre %37,01 verimle, manyetik zenginleştirmeyle ise %30,67 Mn içeren konsantre %46,97 verimle üretilmiştir. Tenör açısından en iyi sonuçlar manyetik zenginleştirme ve sarsıntılı masa kombinasyonuyla elde edilmiş olup, %8,47 Mn içeren cevherde %43,41 Mn tenörlü konsantre %21,22 mangan kazınım verimiyle üretilmiştir. Üretilen konsantre Mn tenörü açısından ferromangan üretimi için uygun olmakta birlikte, konsantre miktarı ve metal kazınım verimi oldukça düşüktür. Bu nedenle cevherden ön konsantre üretiminin uygun olduğu değerlendirilerek, ön konsantre üretiminin ekonomik analizi yapılmıştır. Ekonomik analiz sonuçları tesis yatırımının fizibıl olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the beneficiation of a low-grade, braunite-rich manganese ore from the Sivas region. Mineralogical assessment of the ore revealed that the primary minerals are braunite, hematite, quartz, and calcite, with braunite exhibiting a very fine distribution. The ore's beneficiation potential was explored using a spiral separator, shaking table, and drum-type magnetic separator. When the ore was processed using the spiral separator, a concentrate containing 10.83% Mn was produced with a manganese recovery yield of 26.00%. Processing with the shaking table yielded a concentrate containing 24.01% Mn with a recovery of 37.01%, while magnetic separation produced a concentrate with 30.67% Mn and a recovery of 46.97%. The best results in terms of grade were achieved through a combination of shaking table and magnetic separation, where a feed ore containing 8.47% Mn yielded a concentrate with 43.41% Mn and a manganese recovery of 21.22%. Although the produced concentrate is suitable for ferromanganese production in terms of Mn grade, the concentrate quantity and metal recovery are relatively low. Consequently, it was determined that the production of a pre-concentrate from the ore is feasible, and an economic analysis of pre-concentrate production was conducted. The results of the economic analysis indicate that the investment in the processing plant is financially viable.