Fikrat Hashimov'un hayatı, sanatı ve eserlerinin incelenmesi
Examination of Fikrat Hashimov's life, art and works
- Tez No: 930423
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYÇA ALPER AKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Fikrat Hashimov, resim, sanat, biyografi, Fikrat Hashimov, painting, art, biography
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Sanat, salt insan varlığı için geçerli olan herhangi bir yaşamın ifadesidir. Ancak yaşamsal ifade açısından basit bir boyutu ortaya koymasına karşın algılama açısından üst dilin ifadesinde yerini almaktadır. Ancak bir tabu değildir. Sanat eserinin sahip olduğu unsurların özellikleri onu işleyenin yaşamsal boyutunda da tetikleyici görevler üstlenmektedir. Örneğin bir resimde kullanılan mor renk yaratma sürecine giren insanın yaşadığı bir travmanın ifadesi olarak karşımıza çıkarken, onu izleyen için farklı bir yaşamsal boyutu tetikleyici bir özelliğe sahip olabilir. Böylece sanat; yüzeyde sanat, hacimle sanat, sesle sanat, sözle sanat ve mimle sanat olmaküzere beş temel ayrımla anlaşılır hale gelmektedir.Ancak sanat olgusu sadece sanata ilişkin yaratma sürecine giren kişinin yaşanmışlığınadayanarak ifade edilmesi büyük bir eksikliği de beraberinde getirmektedir. Çünkü yaratmasüreci sonunda ortaya çıkan eser, izleyen tarafından da onun yaşamına dahil olmaktadır. Rus İmparatorluğu, Tür ve Müslüman topluluklar üzerinde uyguladığı katı merkeziyetçi ve baskıcı politikalar, buradaki unsurların yaşadıkları coğrafyayı terketmesine neden olmuştur. Bundan dolayı da XIX yüzyılda, Balkan topraklarından Osmanlı topraklarına doğru büyük bir göç dalgası yaşanmıştır. 1917 yılında meydana gelen Bolşevik Devrimi ile Rusya'da içi karışıklıklar yaşanmıştır.Devletin sanat üzerindeki baskısının kalkmasıyla resim sanatının tek yönlü gelişimi sona ermiş, yeni ve özgün ifade biçimleri ortaya çıkmıştır. Bir öz geçmiş çalışmasında bireyin hayat hikayesi, arşivsel dokümanlar ve kayıtlar kullanılarak bir başka kimse tarafından kaleme alınır. Öz geçmişlerdekikahramanlar ölmüş veya hayatta olabilir. Yazar, bu kitapta biyografik çalışma üzerinde odaklandığını belirtmektedir.Yaptığımız bu çalışmada nitel bir çalışma olup, Fikret Haşimov'un hayatı ele alınmıştır. Bu çalışmanın alanyazıya katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Azebaycan ve Türkiye kardeşliğini oluşturan tarihsel bağların; neresinde olduğunun anlamlandırılabilmesi bağlamında bir kaynak teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
Art is the expression of any life that applies only to human existence. However, although it reveals a simple dimension in terms of vital expression, it takes its place in the expression of the upper language in terms of perception. But it is not a taboo. The characteristics of the elements possessed by the work of art also assume triggering tasks in the vital dimension of the person who processes it. For example, the purple color used in a picture may appear as an expression of a trauma experienced by a person who enters the process of creation, while it may have a feature that triggers a different vital dimension for the viewer. Thus, art; art on the surface becomes understandable through five basic distinctions: art with volume, art with sound, art with words, and art with mime. However, the fact that the phenomenon of art is expressed only on the basis of the experience of the person who enters the process of creating art brings with it a great deficiency. Because the work that emerges at the end of the creation process is also included in his life by the viewer. The 19th century witnessed great migration movements towards the Ottoman lands. Russia's domination over the Turkish and Muslim elements and the centralist policies it implemented afterwards created a wave of migration towards the Ottoman Empire. Before the end of the first quarter of the 20th century, Russia was dragged into civil war by the collapse of the regime. With the removal of the restrictions and restrictions of politics on art, the uniform development of the art of painting came to an end and new and original modes of expression emerged. In a biographical study, the life story of an individual is written by someone other than the individual being studied, using archival documents and records The subjects of biographies may be dead or alive. Throughout this book, the author states that he focuses on biographical work. In this study, it is a qualitative study and the life of Fikret Hashimov is discussed. It is thought that this study will contribute to the literature. The historical ties that make up the brotherhood of Azerbaijan and Turkey; It constitutes a source in the context of making sense of where it is.