Guidance control of a missile with noisy inertial sensors
Gürültülü ataletsel ölçerler kullanan bir füzenin güdüm ve kontrolü
- Tez No: 93048
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDAN ERKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ataletsel Ölçerler, Ataletsel Ölçüm Birimi, AÖB, Dönüölçer, İvmeölçer, Ataletsel Seyir Sistemi, ASS, Güdüm, Kayan Kipli Denetim, Allan Değişke Çözümlemesi. iv, Inertial Sensor, Inertial Measurement Unit, IMU, Gyroscope, Accelerometer, Inertial Navigation System, INS, Guidance, Sliding Mode Control, Allan Variance Analysis. m
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
oz GÜRÜLTÜLÜ ATALETSEL ÖLÇERLER KULLANAN BİR FÜZENİN GÜDÜM ve KONTROLÜ Yıldırım, Ali Galip Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Aydan Erkmen Aralık 2000, 153 sayfa Bu tez, ataletsel seyir sistemine sahip bir füze için kayan kipli denetim kullanılarak güdüm ve kontrol tasannu çalışması kapsar. Sistemimize özel seyir sistemi uFORS-6 fiber optik dönüölçerlerini ve kuartz ivmeölçerlerini içerir. Bu nedenle, tezde bu iki tip ataletsel ölçerin Allan değişke ve kalibrasyon testleri ayrıntılı bir biçimde ele alınmıştır. Tez, güdüm sisteminin başanmımn ve ataletsel ölçerlerin etkisinin incelendiği değişik uçuş benzetimleriyle sonlanır. Tezin geri kalan kısımlarında ataletsel ölçerler hatalarının konum ve yönelime olan etkileri de araştırıldı. Herbir ölçerin modellenmesi ve model parametrelerinde oluşan hataların incelenmesi de tezin kapsamında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GUIDANCE CONTROL OF A MISSILE WITH NOISY INERTIAL SENSORS Yıldırım, Ali Galip MS, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Aydan Erkmen December 2000, 153 pages This thesis work deals with the design of a guidance control architecture using sliding mode control for a missile equipped with an inertial navigation system, gyroscopes and accelerometers. The navigation system specific to our system is composed of uFORS-6 fiber optic gyroscopes and quartz accelerometers. Thus, the thesis includes detailed description of Allan variance and calibration tests of each type of inertial sensors. This work concludes with simulations of different flight scenarios where the performance of the guidance system and the effect of the inertial sensor errors are analysed and discussed. In the balance of this thesis, the effects of inertial sensor error on position and attitude are also investigated. Modelling of the individual sensors is concluded and sources of error in model parameters are analysed.