Formalizing workflows using the event calculus
İş akışlarının olay hesabı kullanılarak biçimselleştirilmesi
- Tez No: 93050
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAN KESİM ÇİÇEKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Olay Hesabı, İş Akışı, İş Akışı İşletim Sistemleri, İş Akışı Belirtimi, Mantıksal Programlama, Zamanla İlgili Uslamlanma VI, The Event Calculus, Workflow Management Systems, Workflow Specification, Logic Programming, Temporal Reasoning. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
oz İŞ AKIŞLARININ OLAY HESABI KULLANARAK BİÇİMSELLEŞTİRİLMESİ Yıldırım, Yakup Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nihan Kesim Çiçekli Ağustos 2000, 70 sayfa İş akışlarım modellemek ve yürütmek için birçok çalışma yapıldı. Fakat bu çalışmaların neticesinde iş akışlarının analiz ve uslamlaması için biçimsel bir belirtim modeline gereksinim duyulduğu anlaşıldı. Olay Hesabı özellikle veri tabanı uygulamalarında olayları ve bunların etkilerini göstermek için kullanılan mantıksal bir programlama biçimselidir. Bu tez Olay Hesabının iş akışlarının belirtim ve benzetiminde kullanılmasını anlatır. Burada önerilen işin çerçevesi önkoşullar, olaylar ve başlangıç koşullarının etkileri üzerine kurulmuş olan kullanıcı kaynaklı belitlerin modellediği dinamik dünya gösterimini savunmaktadır. Zamanla ilgili ekstra yönü eylemlerin tarihçesini sorgulama imkanı vermekte ve bu sayede iş akışlarının verimliliği analiz edilebilmektedir. Buradan elde edilen sonuç iş akışlarının daha yüksek seviyeli soyutlanmalarda belirtimlenmesidir. Bu çalışma çerçevesinde Olay Hesabının belitleri bildirimsel bir yol kullanılarak temel etkenlik rota çeşitlerinin senkronize veya senkronize olmayan şekilde modellenmesinde kullanılabilmektedir. Bunun yanında aracı ataması ve paralel iş akışı çalışmaları da modellenebilmektedir. Hesaplama problemine mantıksal programlama yaklaşımı adapte edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FORMALIZING WORKFLOWS USING THE EVENT CALCULUS Yıldırım, Yakup M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nihan Kesim Çiçekli August 2000, 70 pages There have been considerable amount of work done to model and execute workflows but it has been realized that a formal specification model is required for the analysis and reasoning about the workflows. The Event Calculus is a logic programming formalism for representing events and their effects especially in database applications. This thesis presents the use of the Event Calculus for specifying and simulating workflows. The proposed framework maintains a representation of the dynamic world being modeled on the basis of user-supplied axioms about preconditions and effects of events and the initial state of the world. Due to its additional temporal dimension, it provides facilities for querying the history of all activities, thus providing opportunities to analyze the efficiency of the workflows. The net effect is that a workflow specification can be made at a higher level of abstraction. Within this framework it is possible to model the major types of activity routings between activities of a workflow with or without synchronization using the axioms of the Event Calculus in a declarative way. It is also possible to model agent assignment and concurrent workflow instances. A logic programming approach to the computational problem is adopted. Ill