Avangardizm ve sonrasında portre resminde üslup ve ifade gücü
Power of meaning and expression in portrait painting in avangardism and its aftermath
- Tez No: 930559
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHUN ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Resim, portre, avangardizm, anlam, ifade, Painting, portrait, avangardism, meaning, expression
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Resminde portre konusu sanat tarihinde önemli bir yer tutmuştur. Önceleri dönemin zenginleri ve önde gelenlerini yüceltmek için yapılırken, sanatın dönüşümüyle portre resmide değişime uğramıştır. Modernleşen portre konusu daha geniş bir kitleye hitap etmiş ve ressamın farklı tekniklerle kendini ifade etmesine olanak sağlamıştır. Ressamlar bu eserlerle farklı kişilikleri, duyguları ve insanları yansıtmayı amaçlamıştır. Çalışmada sanat tarihçilerinin ve sanat eleştirmenlerinin sanatta portre resminin anlam ve ifade gücünün önemini ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu bakımdan portre alanında ün yapmış önemli sanatçılar, eserleriyle beraber incelenmiş ve özellikle avangardizm sonrasına portredeki ifade ve anlam gücü analiz edilmiştir. Çünkü süreç içerisinde avangardizmin etkisiyle portre resmi farklı bir boyut kazanmıştır. Avangart sanat; kültür ve gerçeklik tanımları içindeki kabul edilmiş normları sarsıp sınırlarını değiştirmeyi amaç edinmiştir. Böylelikle süreç içinde portre resmine olan bakış açısı değişmiş ve zengin ya da ünlü insan portrelerinin yanı sıra sıradan insanların da portreleri yapılmaya başlanmış, izleyiciyle arasında bir iletişim dili doğmuştur.
Özet (Çeviri)
In his painting, the subject of portraiture has held an important place in the history of art. While it was originally made to glorify the rich and prominent people of the period, portrait painting has undergone a change with the transformation of art. The modernizing subject of portraiture appealed to a wider audience and allowed the painter to express himself with different techniques. The painters aimed to reflect different personalities, emotions and people with these works. In this study, it has been tried to reveal the importance of the meaning and expressiveness of portrait painting in art by art historians and art critics. In this regard, important artists who have made a reputation in the field of portraiture have been examined together with their works and the power of expression and meaning in portraiture has been analyzed, especially after avangardism. Because portrait painting has gained a different dimension with the influence of avangardism in the process. Avangarde art aims to shake the accepted norms within the definitions of culture and reality and change their boundaries. Thus, in the process, the perspective on portrait painting has changed and portraits of rich or famous people have started to be made, as well as portraits of ordinary people, and a communication language has been born between the viewer Dec.