Cushing Sendromuna tanı ve tedavide yaklaşım: 'Gerçek Yaşam Deneyimi'
Approach to the diagnosis and treatment of Cushing's Syndrome: 'Real-life experience'
  1. Tez No: 930558
  2. Yazar: EKİN BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR KADIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Cushing Sendromu, klinik pratik, anket çalışması, tanı ve tedavi uygulamaları, endokrinolog, Cushing's Syndrome, clinical practice, survey study, diagnostic and therapeutic approaches, endocrinologist
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de görev yapan endokrinoloji uzmanlarının Cushing Sendromu'nun (CS) tanı, tedavi ve takip süreçlerindeki yaklaşımlarını değerlendirmek; bu yaklaşımların güncel klinik rehberlerle olan uyumunu analiz ederek farklılıkları ve iyileştirilmesi gereken alanları belirlemektir. Gereç ve yöntem: Çalışma, Türkiye genelinde çeşitli kurumlarda görev yapan 166 endokrinoloji uzmanının katılımıyla yürütülmüştür. Katılımcılara, çevrim içi anket yöntemiyle CS'nin tanı, tedavi ve izlem basamaklarına ilişkin toplam 49 soru yöneltilmiştir. Verilerin analizinde frekans, yüzde, ortalama ve standart sapma gibi tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra uygun istatistiksel testler (Ki-kare, Fisher's exact test) kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların CS yönetimine genel olarak güncel rehberlerle uyumlu yaklaştığı gözlenmiştir. Ancak mesleki deneyim süresi, çalışılan sağlık kuruluşunun türü, akademik kıdem gibi faktörlere bağlı olarak katılımcıların yaklaşımları arasında bazı farklılıklar saptanmıştır. Katılımcılar, CS taraması için en sık 1 mg deksametazon supresyon testini, en az gece tükürük kortizolünü kullanmaktadır. Gece tükürük kortizolü laboratuvarların yalnızca %41'inde (n=68) uygulanabilmektedir. Cushing Hastalığı (CH) tedavisinde transsfenoidal cerrahi en sık tercih edilen yöntemdir. CH medikal tedavisinde ise en sık pasireotid kullanılmaktadır. Katılımcıların büyük bölümü immobilizasyon ve perioperatif dönem gibi riskli durumlarda antikoagülasyon tedavisi vermektedir. Sonuç: Türkiye'de görev yapan endokrinologların mesleki ve demografik özellikleri ayrıntılı olarak incelenmiş; Cushing Sendromu'nun tanı, tedavi ve takip süreçlerindeki klinik uygulamaları kapsamlı biçimde değerlendirilmiştir. Katılımcıların güncel rehber önerileriyle uyumlu ve uyumsuz yaklaşımları belirlenmiş; bu farklılıkların olası nedenleri tartışılmıştır. Elde edilen bulguların, ülkemizde CS yönetimine yönelik farkındalık oluşturması ve ileriye dönük sağlık politikalarının şekillendirilmesinde yol gösterici olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the approaches of endocrinology specialists working in Turkey to the diagnosis, treatment, and follow-up processes of CS, and to identify variations and areas for improvement by analyzing the consistency of these approaches with current clinical guidelines. Materials and Methods: The study was conducted with the participation of 166 endocrinology specialists working in various institutions across Turkey. A total of 49 questions related to the diagnostic, therapeutic, and follow-up stages of Cushing's Syndrome (CS) were administered to the participants through an online survey. In addition to descriptive statistics such as frequency, percentage, mean, and standard deviation, appropriate statistical tests (Chi-square, Fisher's exact test) were used for data analysis. Results: Participants were generally observed to manage CS in accordance with current clinical guidelines. However, differences in clinical approaches were identified based on factors such as professional experience, type of healthcare institution, and academic seniority. The most commonly used screening method for CS was the 1 mg dexamethasone suppression test, while late-night salivary cortisol was the least frequently utilized. Late-night salivary cortisol testing was available in only 41% (n=68) of laboratories. Transsphenoidal surgery was the most preferred treatment modality for Cushing's disease, while pasireotide was the most frequently used agent in medical therapy. A large proportion of participants reported prescribing anticoagulant therapy in high-risk situations such as immobilization and the perioperative period. Conclusion: The professional and demographic characteristics of endocrinologists working in Turkey were examined in detail, and their clinical practices regarding the diagnosis, treatment, and follow-up of Cushing's Syndrome were comprehensively evaluated. Approaches that were consistent and inconsistent with current guideline recommendations were identified, and the possible reasons for these discrepancies were discussed. The findings are expected to raise awareness regarding CS management in Turkey and to contribute to the shaping of future healthcare policies.