Dynamics of product innovation in the Turkish manufacturing industry: The case of medium-sized electrical home appliances company
Türk imalat sanayiinde ürün yeniliğinin dinamikleri: Bir elektrikli ev eşyaları firması örnek olay çalışması
  1. Tez No: 93059
  2. Yazar: ARİF ÖZVER ERGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. GÜLAY HASDOĞAN, YRD. DOÇ. DR. ÖZVEM ER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilikçi ürünler, yenilikçi üretim yöntemleri, ürün tasarımı, piyasa başarısı, ekonomik büyüme. vı, Product innovations, process innovations, product design, market success, economic growth. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
oz TÜRK İMALAT SANAYİİNDE ÜRÜN YENİLİĞİNİN DİNAMİKLERİ: BİR ELEKTRİKLİ EV EŞYALARI FİRMASI ÖRNEK OLAY ÇALIŞMASI ERGİN, Arif Özver Yüksek Lisans Tezi, Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Tez Danışmanı: Assoc. Prof. Dr. Gülay HASDOĞAN Yardımcı Tez Danışmam: Assist. Prof. Dr. Özlem ER Mart 2000, 180 sayfa Yenilikçi ürünler ve üretim yöntemleri firmaların rekabet güçlerini arttırmakta ve ülkelerin kalkınmalarında önemli rol oynamaktadır. Bugün gelişmiş olarak adlandırılan ülkelerin yenilikçi ürünler ve üretim yöntemleri geliştirmelerinin geçmişi Endüstri Devrimine kadar uzanırken Türkiye bu sürece ancak Yirminci Yüzyılın son çeyreğinde katılmıştır. Uzun yıllar rekabete karşı korunan Türk sanayisi, gerek ihracata yönelik sanayi ve teknoloji politikalarının benimsenmesi, gerekse Türkiye'nin dünya ile bütünleşme süreciyle birlikte ortaya çıkan uluslararası rekabet koşullan nedeniyle yenilikçi ürünler ve üretim yöntemleri geliştirmeye başlamıştır. Gelişmiş ve yeni sanayileşmekte olan ülkelerde,yenilikçi ürünler ve üretim yöntemleri konusunda yapılan tartışmaların önemli bir kısmı küçük yemliklerin mi yoksa büyük yeniliklerin mi daha önemli olduğu konusundadır. Özellikle son yıllarda yapılan araştırmalarda ortaya çıkan sonuçlar küçük yeniliklerin ve tasarım iyileştirmelerinin en az büyük yenilikler kadar önemli olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışmada yenilikçi ürünler ve "EC VÛKSBKÖĞRETM *OJR ı j U : m^MMm^on kıyıyıüretim yöntemleri konusunda gerek Türkiye'de gerekse yurtdışında yapılan çalışmalar incelenmiş ve bir dizi varsayım ortaya atılmıştır. Bu varsayımlar daha sonra Türk imalat sanayiinde bir firma özelinde test edilmiştir. Araştırma sonucunda ulaşılan genel sonuçlar şunlardır: Tasarım özellikle küçük yenilikler içeren ürünlerin gelişiminde çok önemli bir yere sahiptir; yenilikçi ürünler fiyat dışı bir rekabet unsuru olarak gelişirken, yenilikçi üretim yöntemleri ürünlerin maliyetlerini indirmeye yönelik faaliyetler olarak ortaya çıkar; bir firmanın yenilikçi ürünler ortaya koyması özellikle fiyat dışı rekabet unsurlarına dayanan pazarlardaki başarısını arttırmaktadır; Türkiye'de özellikle son yılarda uygulanan teşvik politikaları firmaların yenilikçi ürünler ortaya koymalarını sağlamaktan çok, yenilik yapmaları için gerekli olan teknoloji ve bilgi altyapısını güçlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DYNAMICS OF PRODUCT INNOVATION IN THE TURKISH MANUFACTURING INDUSTRY: THE CASE OF A MEDIUM-SIZED ELECTRICAL HOME APPLIANCE COMPANY ERGİN, Arif Özver M.Sc, Department of Industrial Design Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gülay HASDO?AN Co-Supervisor: Assist. Prof. Dr. Özlem ER March 2000, 180 pages Product and process innovations increase the competitive power of companies and play an important role in the growth of the countries. Even though the emergence of product and process innovations goes back to the Industrial Revolution in the developed countries, the Turkish industry joined the progress in the last quarter of the 20th Century. The Turkish industry, which was protected from international competition for a long time, started to introduce innovative products and processes with the implementation of export oriented industrial policies and the emergence of international competition as a result of the integration process of Turkey with the World Economy. In the developed and newly industrialised countries one of the most important debates about process and product innovations, continues on the question of whether incremental or radical innovations are more important. Recent research findings indicate that incremental innovations and design improvements are as iiiimportant as radical innovations. In this thesis, both Turkish and foreign studies on product and process innovations were investigated and a set of hypotheses were proposed. Later, these hypotheses were checked with a critical example in the Turkish manufacturing industry. Main conclusions of the research are: Design has a significant role especially in the development of incremental product innovations; product innovations emerge as non-price competition factors, whereas process innovations aim at decreasing the cost of the products; introduction of innovative products increases the success of a company especially in markets where competition mainly relies on non-price factors; current Turkish industrial policies do not sustain Turkish companies to develop innovative products and processes but they mainly support their technological infrastructure and knowledge basis which are necessary for the introduction of product and process innovations.