Periodontal sağlığın stomatognatik sisteme etkisinin ultrasonografi ile değerlendirmesi
Evaluation of the effect of periodontal health on stomatognathic system with ultrasonography
  1. Tez No: 930626
  2. Yazar: BİLAY STEVANOVIC SANCAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVCİHAN GÜNEN YILMAZ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: ultrasonografi, elastografi, periodontitis, ultrasonography, elastography, periodontitis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ağız, Diş Çene Radyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; periodontal hastalık seviyesinın stomatognatik sistem üzerindeki muhtemel etkilerini, ultrasonografi ve ultrasonografik elastografi eşliğinde digasticus anterior, geniohyoideus, mentalis, masseter ve temporal kasların istirahat ve maksimum ısırmada boy, en, alanı ve shear wave elastografi değeri incelenerek değerlendirmektir. Yöntem: Toplamda 90 hastaya ait çiğneme kasları bilateral olarak istirahat ve maksimum ısırma sırasında ultrasonografi ile değerlendirildi. Çalışma grubu oluşturan bireyler, hastalardan rutin olarak alınan panoramık röntgenlerine ve klinik muayeneye göre periodontitis bulgularına sahip, kriterlerı sağlayan hastalar arasından seçilmiştir. Digasticus anterior, geniohyoideus, mentalis, masseter ve temporal kasların istirahat ve maksimum ısırmada boy, en, alanı ve shear wave elastografi değeri incelendi. Bağımsız iki grup analizlerinde normal dağılım gösteren veride Independent Samples T Test ve göstermeyen veride Mann Whitney U Testi kullanılmıştır. Bulgular: Periodontitis I, periodontitis II ve kontrol grubu arasında, masseter ve temporalis kasa ait ultrasonografik olçümlerinde anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Elastisite karşılaştırmalarında hem istirahatte hem maksimum ısırmada sağ ve sol masseter, sağ ve sol temporalis, ve mental kasa ait ölçümler kontrol grubunda periodontitis II gruba göre daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Sağlıklı ve periodontal hastalığa sahip bireylerin değerlendirlen kaslara ait elastisite bulguları farklı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the possible effects of the level of periodontal disease on SS by analysing the length, thickness, cross-sectional area and shear wave elastography values of the masseter, digastric anterior, geniohyoid, mentalis, and temporal muscles at rest and maximum bite, using USG and ultrasonographic elastography. Method: The masticatory muscles of a total of 90 patients were evaluated bilaterally by ultrasonography at rest and during maximum bite. The individuals forming the study group were selected from patients who had periodontitis findings and met the criteria according to the panoramic X-rays routinely obtained from the patients and clinical examination. The length, width, area and shear wave elastography values of the digasticus anterior, geniohyoideus, mentalis, masseter and temporal muscles at rest and maximum bite were analysed. In independent two-group analyses, Independent Samples T Test was used for normally distributed data and Mann Whitney U Test for non-normally distributed data. Results: There were no significant differences in ultrasonographic measurements of the masseter and temporalis muscles between periodontitis I, periodontitis II and control groups. In elasticity comparisons, measurements of the right and left masseter, right and left temporalis, and mental muscles were higher in the control group than in the periodontitis II group both at rest and at maximum bite. Conclusion: Elasticity findings of the evaluated muscles of healthy and periodontally diseased individuals were found to be different.