Konya örnekleminde internet kumar bağımlılığı yaygınlığı ve kumar oynama nedenlerinin sosyodemografik verilerle incelenmesi
Prevalence of internet gambling addiction in the Konya sample and examination of gambling motivations through sociodemographic data
- Tez No: 930628
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE HARMANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kumar, İnternet Kumar Bağımlılığı, Çevrim içi Kumar, Sosyodemografik Veriler, Bağımlılık, Gambling, Internet Gambling Addiction, Online Gambling, Sociodemographic Data, Addiction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırma, bireylerin kumar oynama davranışlarını etkileyen motivasyonel, psikososyal, ekonomik ve çevresel faktörleri detaylı bir şekilde incelemeyi amaçlamaktadır. Konya örnekleminde yürütülen bu nicel çalışma, farklı yaş gruplarından ve sosyoekonomik düzeylerden bireylerin kumar oynama alışkanlıklarını, bağımlılık düzeylerini ve sosyal etkilerini analiz etmiştir. Araştırmada kullanılan İnternet Kumar Bağımlılığı Ölçeği (İKBÖ) ve Kumar Oynama Nedenleri Ölçeği (KONÖ), bireylerin eğlenme, heyecan arayışı, maddi kazanç sağlama ve sosyal bağlar kurma gibi motivasyonlarını anlamada yarar sağlamıştır. Bulgular, kumar oynama davranışlarının bireylerin yalnızca bireysel tercihlerinden ibaret olmadığını, ekonomik sıkıntılar, sosyal çevrenin etkisi ve psikolojik durumlar gibi çok boyutlu faktörlerin bu davranışları şekillendirdiğini göstermiştir. Sosyal çevrede kumar oynayan kişilerin varlığı, bireylerin kumar oynama eğilimlerini artırırken, düzenli kumar oynama sıklığı ise bağımlılık ve olumsuz psikolojik etkilerin artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Özellikle, ekonomik zorlukların kumar davranışlarını tetiklediği ve bu davranışın bireyler tarafından bir kaçış veya çözüm yolu olarak görüldüğü tespit edilmiştir. Araştırma, aynı zamanda kumar bağımlılığı ile mücadelede erken müdahalenin ve sosyal destek mekanizmalarının önemine dikkat çekmektedir. Psikolojik destek arayan bireylerde bağımlılık düzeylerinin daha yüksek olması, bireylerin genellikle kriz durumlarında yardım arayışına girdiğini göstermekte, bu durum ise bağımlılıkla mücadelede daha önleyici yaklaşımların gerekliliğini vurgulamaktadır. Ayrıca, çevrim içi kumar platformlarının erişilebilirliği, bu davranışların yaygınlaşmasında önemli bir etken olarak ortaya çıkmıştır. Kumar türlerine göre motivasyonel farklılıkların bulunması, her kumar türünün farklı psikolojik ve sosyal ihtiyaçlara hitap ettiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine in detail the motivational, psychosocial, economic, and environmental factors influencing individuals' gambling behaviors. Conducted in the Konya sample, this quantitative research analyzes gambling habits, addiction levels, and social impacts among individuals from different age groups and socioeconomic backgrounds. The Internet Gambling Addiction Rubric (IGAR) and the Reasons for Gambling Rubric (RGR) used in the study provided insights into individuals' motivations such as seeking entertainment, excitement, financial gain, and establishing social connections. The findings indicate that gambling behaviors are not merely a matter of individual preference but are shaped by multidimensional factors such as economic hardships, social environment, and psychological conditions. The presence of gamblers in an individual's social circle increases the tendency to gamble, while frequent gambling is associated with higher levels of addiction and adverse psychological effects. In particular, it was found that economic difficulties trigger gambling behaviors, which are often perceived by individuals as an escape or a solution. The study also highlights the importance of early intervention and social support mechanisms in combating gambling addiction. The higher levels of addiction observed among individuals seeking psychological support suggest that people typically seek help during crisis situations, emphasizing the necessity of more preventive approaches in addiction management. Additionally, the accessibility of online gambling platforms emerges as a significant factor in the proliferation of these behaviors. Motivational differences identified among various types of gambling indicate that each gambling type caters to distinct psychological and social needs.