Dissinerjik defekasyonlu kadınlarda postizometrik relaksasyon tekniğinin ve pelvik taban relaksasyon egzersizlerinin etkinliğinin incelenmesi
Effectiveness of postisometric relaxation technique and pelvic floor relaxation exercises in women with dyssynergic defecation
  1. Tez No: 930641
  2. Yazar: NURİYE BÜYÜKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM BAKAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Dissinerjik defekasyon, Pelvik taban, Cinsel fonksiyon, Defekasyon, Fizyoterapi ve rehabilitasyon, Dyssynergic defecation, Pelvic floor, Sexual function, Defecation, Physiotherapy and rehabilitation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İZMİR BAKIRÇAY ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Giriş-Amaç: Dissinerjik defekasyon pelvik taban kaslarının ve/veya eksternal anal sfinkter kasının kontrolsüz kontraksiyonları nedeniyle ortaya çıkan fonksiyonel bir defekasyon bozukluğudur. Bu çalışmanın amacı; dissinerjik defekasyonlu kadınlarda postizometrik relaksasyon tekniğinin ve pelvik taban relaksasyon egzersizlerinin konstipasyon şiddeti, pelvik taban kas fonksiyonu, yaşam kalitesi, defekasyon süresi, anal ağrı, cinsel fonksiyon ve pelvik taban etkilenimi üzerine etkisini incelemekti. Gereç-Yöntem: Prospektif randomize kontrollü olarak planlanan çalışmaya genel cerrahi veya gastroentereloji tarafından dissinerjik defekasyon teşhisiyle yönlendirilen 37 olgu dahil edildi. Olgular basit randomizasyon yöntemiyle 2 gruba ayrıldı. Bir gruba dijital palpasyonla postizometrik relaksasyon tekniği (n=19) uygulandı, diğer gruba pelvik taban relaksasyon egzersizleri (n=18) yaptırıldı. Her olgu haftada 2 gün, 4 hafta boyunca uygulamalara katıldı. Değerlendirmeler tedavi öncesinde, 2. haftada ve tedavi bitiminde yapıldı. Defekasyon süresi kaydedildi. Defekasyon sırasındaki ve sonrasındaki ağrı şiddeti Numaralı Derecelendirme Skalası ile, konstipasyon şiddeti Konstipasyon Ciddiyet Ölçeği ile, yaşam kalitesi Konstipasyon Yaşam Kalitesi Ölçeği ile, pelvik taban disfonksiyonlarının günlük yaşama etkisi Pelvik Taban Etki Anketi ile, Cinsel fonksiyonlar Kadın Cinsel İşlev Ölçeği ile değerlendirildi. Pelvik taban kas aktivitesi μV cinsinden rektal prob ile kontraksiyon ve istirahat halinde ölçüldü. Bulgular: Her iki grupta da defekasyon süresinde azalma, defekasyon sırasındaki ve sonrasındaki ağrı şiddetinde azalma, konstipasyon şiddetinde azalma, yaşam kalitesinde iyileşme, Pelvik Taban Etki Anketi skorlarında azalma, cinsel fonksiyonlarda iyileşme ve pelvik taban istirahat kas aktivitesinde azalma saptandı (p0.05). Pelvik taban kas kontraksiyon aktivitesi açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Sonuç: Dissinerjik defekasyon tedavisinde postizometrik relaksasyon tekniği, pelvik taban relaksasyon egzersizlerine kıyasla daha etkili bulundu. Dijital palpasyonla uygulama yaptırmak istemeyen dissinerjik defekasyonlu olgular için pelvik taban relaksasyon egzersizlerinin uygun bir yöntem olacağı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Introduction-Aim: Dyssynergic defecation is a functional defecation disorder that occurs due to uncontrolled contractions of the pelvic floor muscles and/or the external anal sphincter muscle. The aim of this study was to examine the effects of postisometric relaxation technique and pelvic floor relaxation exercises on constipation severity, pelvic floor muscle function, quality of life, duration of defecation, anal pain, sexual function and pelvic floor dysfunction in female patients with dyssynergic defecation. Materials-Methods: 37 cases referred by general surgery or gastroenterology with a diagnosis of dyssynergic defecation were included in this prospective randomized controlled study. Cases were randomly divided into two groups. Postisometric relaxation technique was applied transrectally to one group (n=19), and the other group recieved pelvic floor relaxation exercises (n=18). Each case participated in the practice 2 days a week for 4 weeks. Evaluations were made before treatment, at the 2nd week and at the end of treatment. The time spent in the toilet for defecation was recorded. Pain intensity during and after defecation was evaluated with the Numbering Rating Scale, constipation severity with the Constipation Severity Scale, quality of life with the Constipation Quality of Life Scale, the impact of pelvic floor dysfunctions on daily life with the Pelvic Floor Impact Questionnaire, and sexual functions with the Female Sexual Function Index. Pelvic floor muscle activity was measured in μV with a rectal probe during contraction and rest. Results: In both groups, a decrease in defecation time, a decrease in pain during and after defecation, a decrease in constipation severity, an improvement in quality of life, a decrease in Pelvic Floor Impact Questionnaire scores, an improvement in sexual functions and a decrease in pelvic floor resting muscle activity were found (p0.05). No significant difference was found between the groups in terms of pelvic floor muscle contraction activity (p>0.05). Conclusion: Postisometric relaxation technique was found to be superior to pelvic floor relaxation exercises in the treatment of dyssynergic defecation. Pelvic floor relaxation exercises would be a suitable method for patients with dyssynergic defecation who do not want to undergo transrectal procedure.