Miras hukukunda arabuluculuk
Mediation in inheritance law
- Tez No: 930702
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN DOST
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Miras Hukuku, Paylaşım, Uyuşmazlık, Arabuluculuk, Elverişlilik, Inheritance Law, Partition, Dispute, Mediation, Suitability
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Miras hukuku, kişinin ölümünden sonra intikale elverişli mal varlığının kime, nasıl ve ne şekilde aktarılacağını düzenleyen hukuk dalıdır. Miras hukukunun temelleri esas itibariyle paylaşıma dayanmaktadır. Günümüzde özel hukuktan kaynaklı uyuşmazlıkların artması, toplumun beklentileri, yargının iş yükü gibi sebeplerle alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri denenmeye başlanmıştır. Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri arasında en kapsamlı ve yaygın olan yöntem arabuluculuktur. Hukukumuzda arabuluculukla ilgili yeni düzenlemeler yapılmıştır. Bu çalışmada arabuluculuğun temel ilkelerinden yola çıkılarak hukukumuzdaki arabuluculuğun türlerinden, aşamalarından, süresinden ve arabulucunun hak kazanacağı ücretten bahsedilmiştir. Bu kapsamda çalışmanın asıl konusunu oluşturan miras hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklarda arabuluculuğun uyuşmazlık çözüm yöntemi olarak uygulanabilirliği irdelenmiştir. Miras hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıkların tarafları, yakın ve birbirini iyi tanıyan kimselerdir. Miras hukuku genellikle tarafların serbestçe tasarruf edebileceği özel hukuk alanıdır. Bu itibarla, arabuluculuk ile tarafların anlaşmaya dayalı bir zeminde dostane bir şekilde uyuşmazlıkları çözüme kavuşturması mümkün olacaktır. Böylece arabuluculuk sayesinde uzun vadede Türk aile birliği ve kültürü korunacaktır. Nihayetinde miras hukukundan kaynaklı ortaklığın giderilmesi uyuşmazlıklarında önemli bir değişikliğe gidilmiş, arabuluculuk bu tür uyuşmazlıklar için dava şartı haline getirilmiştir. Ortaklığın giderilmesi uyuşmazlıklarında dava şartı arabuluculuğun getirilmesi diğer miras hukuku uyuşmazlıklarına öncü olabileceğinden ayrıntılı olarak ele alınmış, uygulamada yaşanan sorunlar tespit edilmiştir. Yaşanan sorunlara yönelik çözüm önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Inheritance law is a branch of law that regulates to whom, how and in what manner the inheritable property is transferred after the death of person. Inheritance law is based on partition. Today, alternative dispute resolution methods are practiced due to the increase in disputes arising from private law, the expectations of society, and the workload of judiciary. Mediation is the most comprehensive and common method amongst alternative dispute resolution techniques. New regulations on mediation have been introduced to our legislation. In this paper, based on the basic principles of mediation, its types, stages, duration and the mediator's fee are mentioned. In this context, the applicability of mediation as a dispute resolution method in inheritance law disputes is analyzed as the main subject. Parties to disputes arising from inheritance law are close to and well acquainted with each other. Inheritance law is private law area where the parties can freely exercise their rights. In this respect, mediation enables the parties to resolve disputes amicably. In this regard, thanks to mediation, Turkish family unity will be preserved. Recently, mediation has been introduced as a procedural requirement for inheritance law disputes, which is a significant change. Since the introduction of mediation as a procedural requirement in dissolution of joint ownership disputes may be a pioneer for other disputes, these matters are discussed in detail and the problems experienced in practice have been identified. Solutions are proposed to address the encountered problems.