Acil serviste pnömoni tanısı alan hastalarda 28 günlük morbidite ve mortaliteyi değerlendirmede klinik kırılganlık skoru (CFS), CURB-65 ve PSI skorlarının karşılaştırılması
Comparison of the clinical frailty score (CFS), CURB-65, and PSI scores in assessing 28-day morbidity and mortality in patients diagnosed with pneumonia in the emergency department.
- Tez No: 930714
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜL PAMUKÇU GÜNAYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: pnömoni, kırılganlık, mortalite, skorlama, pneumonia, frailty, mortality, scoring
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: 65 yaş ve üzeri hastalarda pnömoni daha sık görülmekte ve hastalığın şiddeti artış göstermektedir. Yoğun ve kalabalık acil servis ortamlarında, pnömonili hastaların hastalık seyrini hızlı ve doğru bir şekilde öngörmek büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, pnömoni tanısı alan 65 yaş üstü hastalarda Klinik Kırılganlık Skoru (CFS), pnömoni şiddetini değerlendiren CURB-65 ve Pnömoni Şiddet İndeksi (PSI) karşılaştırılmıştır. Amaç, bu skorlamaların pnömoni sonrası mortalite ve prognoz tahminindeki etkinliğini inceleyerek, acil serviste klinik kullanıma en uygun skorlama sistemini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi 2 Nolu Tıbbi Araştırmalar ve Bilimsel Etik Değerlendirme Kurulu (TABED) tarafından 2 Ekim 2024 tarihli toplantıda onaylandıktan sonra, Ekim2024-Kasım 2024 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalında prospektif ve tek merkezli olarak yürütülmüştür. Acil serviste klinik, fizik muayene, radyolojik ve laboratuvar bulgularıyla pnömoni tanısı almış ve çalışmaya katılım için onam vermiş 65 yaş ve üzeri hastalar araştırmaya dahil edilmiştir. Toplam 101 hasta çalışmaya alınmış olup, bu hastaların verileri acil servise başvuru anında kaydedilmiş ve 28 gün boyunca yatış süreçleri ile klinik sonlanımları takip edilmiştir. Hastaların vital bulguları, ek hastalıkları, laboratuvar sonuçları, Klinik Kırılganlık Skoru (CFS), PSI ve CURB-65 skorlamaları değerlendirilmiş; yatış yapılan ünite, hasta sonlanımı ve kısa dönem mortalite verileri (ilk 28 gün içinde eksitus olma durumu) kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza alınan 101 hastanın yaş ortalaması 76,05±8,09 yıl ve hastaların %62,4'ü (n=63) erkek olarak belirlenmiştir. Hastaların %41,6'sında (n=42) kardiyovasküler hastalık öyküsü mevcut olup çalışmamıza alınan hastalarda en sık görülen ek hastalık olarak kaydedilmiştir. CURB-65 risk skoru düşük olan hastaların (%91,2) çoğu acilden taburcu edilmiş veya serviste yatış almışken orta ve yüksek riskli hastalar daha çok YBÜ'ye yatırılmıştır (%83,3). PSI Sınıf II ve III (düşük riskli) hastalar genellikle serviste yatış almış veya taburcu edilmiştir. PSI Sınıf IV ve V (yüksek riskli) hastalar ağırlıklı olarak YBÜ'ye yatırılmıştır (%74,4). Kırılgan olmayan hastalar (%92,3) çoğunlukla taburcu edilmiş veya serviste yatış almışken şiddetli kırılgan olan hastalar (%72,4) ağırlıklı olarak YBÜ'ye yatırılmıştır. Ölen hastaların (%85,0) büyük çoğunluğu YBÜ'de yatışı olan hastalardan oluşmaktadır. CURB-65 düşük riskli hastaların %91,2'si hayatta kalırken, sadece %8,8'i yaşamını yitirmiştir. Orta riskli hastaların %86,0'ı hayatta kalırken, %14,0'ü eksitus olmuştur. Yüksek riskli hastalarda hayatta kalma oranı %54,2'ye düşerken, mortalite oranı %45,8'e yükselmiştir. PSI sınıf II ve sınıf III olan hastalarda eksitus vakası görülmemiştir. Sınıf IV olan hastalarının %12,8'i yaşamını yitirmiştir. Sınıf V skora sahip hastaların da mortalite oranı belirgin şekilde artarak %35,9'a ulaşmıştır. Kırılgan olmayan (CFS 1-4) hastaların %92,3'ü hayatta kalırken, %7,7'si yaşamını yitirmiştir. Hafif/orta derecede kırılgan (CFS 5-6) hastalarda hayatta kalma oranı %87,9, mortalite oranı %12,1'dir. Şiddetli/çok şiddetli kırılgan (CFS 7-8) hastalarda mortalite oranı önemli ölçüde artarak %44,8'e ulaşmıştır. Sonuç: CURB-65, PSI ve CFS skorlarının hepsi hastane yatış türü ve mortalite tahmini açısından anlamlı sonuç göstermektedir. Yüksek CURB-65 ve PSI skoruna sahip hastalar, kırılganlık düzeyi yüksek olan hastalarla birlikte, daha çok YBÜ'ye yatırılmış ve mortalite oranları daha yüksek bulunmuştur. Bu bulgular, acil serviste pnömoni hastalarının prognozunu tahmin etmek ve uygun yatış kararlarını vermek için bu skorlama sistemlerinin değerli olduğunu göstermektedir. CFS'nin de 65 yaş ve üstü pnömoni hastalarında hastane yatış ve mortalite tahmininde anlamlı olduğu görülmektedir. Ek laboratuvar ve vital parametrelere bakılmadan 65 yaş üstü pnömoni hastalarının CFS ile daha kolay bir şekilde klinik seyrinin öngörülebileceği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Pneumonia is more common in patients aged 65 and older, and the severity of the disease tends to increase. In overcrowded and busy emergency departments, it is crucial to predict the course of pneumonia quickly and accurately. This study compares the Clinical Frailty Scale (CFS), the CURB-65 score which evaluates the severity of pneumonia, and the Pneumonia Severity Index (PSI) in patients over 65 years old diagnosed with pneumonia. The aim is to evaluate the effectiveness of these scoring systems in predicting pneumonia-related mortality and prognosis and to determine the most suitable scoring system for clinical use in the emergency department. Materials and Methods: Our study was approved by the Ankara Bilkent City Hospital No. 2 Medical Research and Scientific Ethics Review Board during its meeting on October 2, 2024. It was conducted as a prospective, single-center study at the Emergency Medicine Department of Ankara Bilkent City Hospital between October 2024 and November 2024. Patients aged 65 and over who were diagnosed with pneumonia based on clinical, physical examination, radiological, and laboratory findings and who provided informed consent were included in the study. A total of 101 patients were enrolled, and their data were recorded at the time of admission to the emergency department. Their hospitalization processes and clinical outcomes were followed for 28 days. Patients' vital signs, comorbidities, laboratory results, Clinical Frailty Scale (CFS), PSI, and CURB-65 scores were evaluated. Additionally, the admission unit, patient outcomes, and short-term mortality data (death within the first 28 days) were recorded. Results: The mean age of the 101 patients included in our study was 76.05±8.09 years, and 62.4% (n=63) were male. A history of cardiovascular disease was present in 41.6% (n=42) of the patients, making it the most common comorbidity. Most of the patients with a low CURB-65 risk score (91.2%), most were either discharged from the emergency department or admitted to the general ward, whereas those with moderate and high-risk scores were predominantly admitted to the ICU (83.3%). Patients classified as PSI Class II and III (low risk) were mostly discharged or admitted to the general ward, while those in PSI Class IV and V (high risk) were primarily admitted to the ICU (74.4%). Similarly, non-frail patients (92.3%) were mainly discharged or admitted to the general ward, whereas severely frail patients (72.4%) were predominantly admitted to the ICU. The majority (85.0%) of the deceased patients were from the ICU group. Among low-risk CURB-65 patients, 91.2% survived, while only 8.8% died. In the moderate-risk group, 86.0% survived, whereas 14.0% succumbed. In high-risk patients, the survival rate dropped to 54.2%, while the mortality rate was 45.8%. No deaths were observed in patients classified as PSI Class II and III. However, 12.8% of PSI Class IV patients and 35.9% of PSI Class V patients died, demonstrating a significant increase in mortality with higher PSI scores. Among non-frail patients (CFS 1-4), 92.3% survived, while 7.7% died. In mild to moderately frail patients (CFS 5-6), the survival rate was 87.9%, with a mortality rate of 12.1%. In severely/very severely frail patients (CFS 7-8), the mortality rate significantly increased to 44.8%. Conclusion: CURB-65, PSI, and CFS scores all showed significant differences in terms of hospital admission type and mortality prediction. Patients with high CURB-65 and PSI scores, along with those with higher frailty levels, were more frequently admitted to the ICU and had higher mortality rates. These findings highlight the value of these scoring systems in predicting the prognosis of pneumonia patients in the emergency department and making appropriate admission decisions. CFS is also found to be significant in predicting hospital admission and mortality in pneumonia patients aged 65 and older. Without the need for additional laboratory and vital parameters, the clinical course of pneumonia patients aged 65 and above can be more easily predicted using CFS.