Acil serviste pnömoni tanısı alan hastalarda PSI (pneumonia severity index) ve news (national early warning score) skorlarının morbidite ve mortaliteyi öngörmede karşılaştırılması
Comparison of psi (pneumonia severity index) and haber (national early warning score) scores in predicting morbidity and mortality in patients diagnosed with pneumonia in the emergency department
- Tez No: 910874
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KEŞAPLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil tıp, pnömoni, NEWS skoru, PSI skoru, Emergency medicine, pneumonia, NEWS score, PSI score
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu tez çalışmamızda amacımız, 'Acil serviste pnömoni tanısı konulan hastaların yatış ve taburculuk planlamasında dünyada hali hazırda en sık kullanılan skorlardan biri olan Pneumonia Severity Index (PSI) yerine National Early Warning Score (NEWS) kullanırak morbidite ve mortaliteyi daha hızlı değerlendirebilir miyiz?' sorusuna yanıt bulmaktır. Materyal-Metod: Bu prospektif tanımlayıcı çalışma, S.B.Ü Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'nde 13.10.2023-25.08.2024 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Pnömoni tanısı konan hastalar için standardize edilmiş bir veri kayıt formu oluşturuldu. Bu forma hastaların, yaşı, cinsiyeti, komorbiditeleri (malignite, kronik KC hastalığı, kalp yetmezliği, serebrovasküler hastalık, böbrek yetmezliği) özbakım durumları, görüntüleme bulguları, hastaların ilk başvuru sırasında olan vital bulguları (ateş, kan basıncı, satürasyon, nabız, solunum sayısı), hızlı nörolojik değerlendirme (AVPU), laboratuvar değerleri (BUN, Na, Glikoz, Htc, pH) hastanın primer hekimi tarafından veri formuna işlendi. Hastaların hastane yatış, taburculuk, yoğun bakım ihtiyacı her iki skorlama sistemi ile hesaplanmış ve kayıt altına alındı. Pnömoni dışında akut hastalık saptanan hastalar çalışma grubuna dahil edilmedi. Pnömoni dışında ortaya çıkmış olan (Akut koroner sendrom, travma vb.) mortalite sebeplerine sahip olan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Bulgular: Çalışmamıza 215 hasta dahil edilmiştir. Çalışma hastalarının, yaş ortalaması 68.9±14'dir ve %67'si (n=144) erkek cinsiyettedir. PSI hesaplanması sonucu çalışma hastalarının % 33,5'i (n = 72) düşük riskli, %32,6'sı (n=70) orta riskli, %34 'ü (n=73) yüksek riskli olarak kategorize edilmiştir. NEWS değerlerine göre ise: hastaların %50,2'si (n=108) düşük riskli, %20,9 'u (n=45) orta riskli, %28,8 'i (n= 62) yüksek riskli olarak kategorize edilmiştir. Hastalarımızın PSI ve NEWS skorlarının, acil servisten yoğun bakıma yatışı ile ilgili ROC analizinde AUC değeri sırası ile; 0.87 ve 0.85 olarak hesaplandıı. P değeri=0,34 olduğu için iki grup arasında YBU yatış kararı için anlamlı bir ilişki kurulamadı. Çalışma hastalarının PSI değerlerini risk kategorilerine göre sınıflandırıp, 30.gün mortalite ile arasındaki ilişki için yapılan post-hoc analizinde; düşük ve orta Risk gruplarında arasında fark yok iken, Yüksek Risk Grubu diğer iki gruptan anlamlı biçimde farklı saptandı (p=0.00). Hastaların NEWS değerleri risk kategorilerine göre sınıflandırılıp, 30.gün mortalite ile arasındaki ilişki için yapılan post- hoc analizinde analizde Düşük Risk Grubu her iki gruptan anlamlı olarak farklı iken, Orta Risk ve Yüksek Risk Grupları arasında fark saptanmadı (p=0.00). Sonuç: İki skorun karşılaştırmasının sonuçlarında yoğun bakım ya da servis yatışı için net bir kriter olmaması çalışmamızdaki tek standart sonucun mortalite olmasına sebep olmuştur. Çalışmamızda PSI ve NEWS skorları arasında yoğun bakım yatış kararlarında duyarlılık farkı saptanmamıştır. İki skorda, yüksek risk grubunda olan hastaların yoğun bakıma yatırılma kararında duyarlıdır, kullanıma uygundur. 30. gün mortalite için de, yüksek risk grubu hastalarda iki skorun duyarlılık ve seçiciliği yüksek olup, birbirlerine bir üstünlükleri yoktur. İleri post-hoc analizde PSI skorunda yüksek riskli olarak sınıflandırılan hastalarla mortalite arasında anlamlı bir analiz sonucu çıktı. Düşük ve orta risk grubunda ise mortalite ile anlamlı bir ilişki saptanmadı. NEWS skoru ile düşük risk olarak sınıflandırılan hastalar ile düşük mortalite ile ilişki saptandı. Orta ve yüksek risk grubu hastalar ve 30. Gün mortalite arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Bu çalışmanın hasta sayıları çoğaltılarak, merkez sayısı artırılarak yapılacak olan çalışmalar için ışık tutmasını umut ediyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: Our aim in this thesis is to find an answer to the question, 'Can we evaluate morbidity and mortality more quickly by using the National Early Warning Score (NEWS) instead of the Pneumonia Severity Index (PSI), which is one of the most commonly used scores in the world in the hospitalization and discharge planning of patients diagnosed with pneumonia in the emergency department?' Materials and Methods: This prospective descriptive study was conducted in the Emergency Department of S.B.Ü Antalya Education and Research Hospital between 13.10.2023 and 25.08.2024. A standardized data recording form was created for patients diagnosed with pneumonia. The patients' age, gender, comorbidities (malignancy, chronic liver disease, heart failure, cerebrovascular disease, renal failure), self-care status, imaging findings, vital signs of the patients at the time of first admission (fever, blood pressure, saturation, pulse, respiratory rate), rapid neurological assessment (AVPU), laboratory values (BUN, Na, Glucose, Htc, pH) were entered into the data form by the patient's primary physician. The patients' hospitalization, discharge, and intensive care needs were calculated and recorded with both scoring systems. Patients with acute diseases other than pneumonia were not included in the study group. Patients with causes of mortality other than pneumonia (acute coronary syndrome, trauma, etc.) were not included in the study. Results: A total of 215 patients were included in our study. The mean age of the study patients was 68.9±14 years and 67% (n=144) were male. As a result of PSI calculation, 33.5% (n=72) of the study patients were categorized as low risk, 32.6% (n=70) as moderate risk, and 34% (n=73) as high risk. According to NEWS values: 50.2% (n=108) of the patients were categorized as low risk, 20.9% (n=45) as moderate risk, and 28.8% (n=62) as high risk. In the ROC analysis of the PSI and NEWS scores of our patients regarding their admission from the emergency department to the intensive care unit, the AUC values were calculated as 0.87 and 0.85, respectively. Since the P value was 0.34, no significant relationship could be established between the two groups for the decision of ICU admission. In the post-hoc analysis conducted for the relationship between the PSI values of the study patients according to risk categories and 30-day mortality; there was no difference between the low and medium risk groups, while the high risk group was significantly different from the other two groups (p=0.00). In the post-hoc analysis conducted for the relationship between the NEWS values of the patients according to risk categories and 30-day mortality, the low risk group was significantly different from both groups, while no difference was found between the medium risk and high risk groups (p=0.00). Conclusion: The lack of a clear criterion for intensive care or ward admission in the comparison of the two scores caused mortality to be the only standard result in our study. In our study, no difference in sensitivity was found between PSI and NEWS scores in decisions about intensive care admission. Both scores are sensitive and suitable for use in the decision to admit patients in the high-risk group to intensive care. For 30th-day mortality, the sensitivity and specificity of the two scores are high in high-risk patients and they have no superiority over each other. In advanced post-hoc analysis, a significant analysis result was found between patients classified as high-risk in the PSI score and mortality. No significant relationship was found with mortality in the low and medium risk groups. A relationship was found with patients classified as low risk with the NEWS score and low mortality. No significant relationship was found between patients in the medium and high risk groups and 30th-day mortality. We hope that this study will shed light on studies to be conducted by increasing the number of patients and the number of centers.