Leıshmania infantum ile deneysel olarak enfekte edilen gerbillerde immun düzenleyici proteinlerden PD1 ve PDL1'in Leıshmanıasıs'in patogenezisindeki rolü
The role of immunoregulatory proteins PD1 and PDL1 in the pathogenesis of Leishmaniasis in gerbils experimentally infected with Leishmania infantum
  1. Tez No: 930732
  2. Yazar: MUSTAFA BURKAY DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT TOPLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Deneysel gerbil modeli, immunoregülasyon, Leishmania infantum, M1/M2 makrofaj, PD1, PDL1, Visseral leishmaniozis, Experimental gerbil model, immunoregulation, Leishmania infantum, M1/M2 macrophage, PD1, PDL1, Visceral leishmaniasis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Patolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Amaç: Leishmania spp. özellikle tropikal ve subtropikal bölgelerde önemli bir halk sağlığı sorunu oluşturan ve bağışıklık sistemiyle karmaşık etkileşimler sergileyen parazitlerdir. Bu çalışmada, visseral leishmaniozis (VL) etkeni olan Leishmania infantum ile deneysel olarak enfekte edilen gerbillerde, bağışıklık yanıtının baskılanması sürecinde kritik öneme sahip PD1 ve PDL1 proteinlerinin rolü araştırılmıştır. Ayrıca, enfeksiyonun gerbil modelinde klinik, nekropsi, histopatolojik ve immunohistokimyasal verileri ışığında M1/M2 makrofaj polarizasyonu değerlendirerek, hastalığın kronikleşmesinde etkili olan temel mekanizmalar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 42 gerbil (7 kontrol, 35 enfekte) kullanılmıştır. L. infantum enfeksiyonu oluşturulduktan sonra gerbiller, 15., 30., 60., 90. ve 120. günlerde klinik (kilo kaybı, splenomegali, hepatomegali, lenfadenopati), nekropsi ve histopatolojik bulgular açısından değerlendirilmiştir. Ayrıca PD1, PDL1, IBA, CD163, iNOS ve TGF-β gibi immunohistokimyasal belirteçlerle parazitin dokulardaki dağılımı, bağışıklık yanıtı bileşenlerinin ekspresyon düzeyleri ve makrofaj polarizasyonu incelenmiştir. Bulgular: Histopatolojik Bulgular: Dalak, karaciğer, lenf nodları ve kemik iliğinde granülomatöz yangısal reaksiyonlar ve makrofaj aktivasyonunun baskın olduğu gözlenmiştir. İlerleyen günlerde (60. günden sonra) şiddetli plazma hücre proliferasyonu ile birlikte diffüz granülomatöz tepkilerin arttığı ve adaptif bağışıklık yanıtının Th2 ağırlıklı bir profile kaydığı saptanmıştır İmmunohistokimyasal Bulgular: PD1/PDL1 Ekspresyonu: Enfeksiyonun 15. gününden itibaren belirginleşen PD1 ve PDL1 pozitifliği, 60. günden sonra en üst seviyeye ulaşarak T hücresi aktivasyonunun baskılanmasına ve enfeksiyonun kronikleşmesine katkıda bulunmuştur. Makrofaj Polarizasyonu (IBA, CD163, iNOS, TGF-β): IBA pozitifi makrofajların erken dönemde daha yoğun izlenmesine karşın, özellikle 30-60. günler sonrasında CD163 ve TGF-β ekspresyonlarının artması, M1 fenotipinden M2 fenotipine doğru bir dönüşümü göstermiştir. iNOS ekspresyonu ise enfeksiyonun erken dönemlerinde orta şiddetteyken, ileri safhalarda giderek azalmıştır. Bu durum, Leishmania infantum'un makrofajları M2 fenotipine yönlendirerek proinflamatuvar yanıtı baskıladığını ortaya koymaktadır. Amastigot Lokalizasyonu: Özellikle dalak, lenf nodları ve kemik iliğindeki makrofajlarda amastigotların varlığı sitolojik ve histopatolojik olarak izlenmiş, immunohistokimya ile daha net bir biçimde doğrulanmıştır. Karaciğerde ise parazitin perivasküler alanlar ile Kupffer hücrelerinde, lenfoid granulomlar içerisinde yoğunlaştığı saptanmıştır. Sonuç: Gerbil modelinde L. infantum enfeksiyonunun başarılı bir şekilde kurulması ve VL'ye özgü klinik-patolojik bulguların şekillenmesi, bu hayvanların VL çalışmalarında alternatif ve güvenilir bir deney modeli olabileceğini göstermiştir. Elde edilen bulgular, PD1/PDL1 ekseninin enfeksiyonun erken döneminden itibaren devreye girerek bağışıklık yanıtını baskıladığını ve parazitin kronik enfeksiyon kurmasına yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca M1'den M2 makrofaj fenotipine doğru belirgin polarizasyon, enfeksiyonun kronikleşmesinde ve parazitin bağışıklık sisteminden kaçışında önemli bir rol oynamaktadır. PD1/PDL1 ve diğer immun kontrol noktalarını hedef alan tedavi yaklaşımlarının, VL gibi kronik seyirli leishmaniozis formlarında bağışıklık tepkisini yeniden aktive edebileceği, böylece parazit yükünü azaltarak hastalığın gidişatını iyileştirebileceği düşünülmektedir. Bu doğrultuda, gelecekte daha kapsamlı çalışmalarla PD1/PDL1 blokajının ve M2 fenotipini engelleyecek veya geriye döndürecek stratejilerin VL tedavisinde etkinliği araştırılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Leishmania spp. pose a significant public health threat in tropical and subtropical regions due to their complex interactions with the immune system. This study aimed to investigate the role of the immunoregulatory proteins PD1 and PDL1 in the pathogenesis of visceral leishmaniasis (VL) caused by Leishmania infantum in experimentally infected gerbils. Additionally, using clinical, necropsy, histopathological, and immunohistochemical analyses, the study sought to elucidate the key mechanisms by examining M1/M2 macrophage polarization and the process of immune suppression during infection. Materials and Methods: A total of 42 gerbils (7 control and 35 infected) were used. Following experimental infection with L. infantum, the gerbils were evaluated on days 15, 30, 60, 90, and 120 for clinical findings (weight loss, splenomegaly, hepatomegaly, lymphadenopathy), necropsy outcomes, and histopathological changes. Immunohistochemical markers (PD1, PDL1, IBA, CD163, iNOS, and TGF-β) were employed to assess the parasite's distribution within tissues, expression levels of immune response components, and macrophage polarization. Results: Clinical and Necropsy Findings: Infected gerbils showed classic signs of VL, including weight loss, splenomegaly, hepatomegaly, and lymphadenopathy. By days 90 and 120, splenomegaly and hepatomegaly were more pronounced, and the liver displayed lobular irregularities and yellowish discoloration. Histopathological Findings: Granulomatous inflammatory reactions and marked macrophage activation were evident in the spleen, liver, lymph nodes, and bone marrow. Severe plasma cell proliferation and diffuse granulomatous responses intensified especially after day 60, indicating a predominantly Th2-oriented adaptive immune response. Immunohistochemical Findings: PD1/PDL1 Expression: PD1 and PDL1 were notably expressed from day 15 onward, reaching peak levels after day 60. This heightened expression suppressed T-cell activation and contributed to chronic infection. Macrophage Polarization (IBA, CD163, iNOS, TGF-β): Although strong IBA positivity was observed in the early stages, an increased expression of CD163 and TGF-β after days 30–60 indicated a shift from the M1 to the M2 phenotype. Meanwhile, iNOS expression, initially moderate, diminished significantly over time, suggesting that L. infantum actively directs macrophages toward an M2 profile. Amastigote Localization: Amastigotes were detected in macrophages, primarily in the spleen, lymph nodes, and bone marrow, confirmed by cytological and histopathological examinations. In the liver, parasite presence was verified immunohistochemically in perivascular areas and Kupffer cells, which were not as easily observed via routine histopathology. Conclusion: The successful establishment of L. infantum infection in gerbils and the development of VL-specific clinical and pathological findings confirm that gerbils can serve as an alternative and reliable experimental model for VL research. Our data demonstrate that the PD1/PDL1 axis is activated from the early stages of infection, suppressing immune responses and facilitating chronic disease. The prominent shift from M1 to M2 macrophages supports the idea that Leishmania infantum effectively evades immune defenses. Targeting the immunomodulatory PD1/PDL1 pathway or blocking M2 macrophage polarization could represent novel immunotherapeutic strategies for VL and other chronic leishmaniasis forms. Future studies should explore the therapeutic potential of inhibiting the PD1/PDL1 axis and limiting M2 polarization to fully clarify their roles in controlling the infection.