Diyabetes mellitus tanılı hastalarda diyabetik ayak bilgi düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of diabetic foot knowledge level in patients diagnosed with Diabetes mellitus
  1. Tez No: 930731
  2. Yazar: CEREN GÜLMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSEREN PAMUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, diyabetik ayak, komplikasyon, Diabetes Mellitus, diabetic foot, complications
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı diyabetes mellitus tanılı hastalarda diyabetik ayak bilgi düzeyinin değerlendirilmesidir Yöntem: Kesitsel nitelikteki çalışmaya, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuran Diabetes Mellitus tanılı ve 18 yaş üzerindeki 232 katılımcı dahil edildi. Katılımcılara çalışma hakkında bilgi verilip, sözlü ve yazılı onamları alındı. Veri toplama araçları olarak sosyodemografik veri anketi, Ayak Bakım Davranış Ölçeği, Diyabetik Ayak Bilgi Ölçeği kullanıldı. Etik kurul ve hastane izinleri tamamlandıktan sonra çalışmaya başlandı. Bulgular: Katılımcıların %65.9'u kadın, %34.1'i erkekti. Yaş ortalaması 59.00 idi. Diyabetli bireylerin ayak bakım davranış puanları ile eğitim seviyesi, verilen diyet programına uyum, diyabet tedavisine uyum, doktor kontrolüne gitme sıklığı ve ayak bakım eğitimi almış olması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir. Diyabetli bireylerin diyabetik ayak bilgi düzeyi ile gelir durumu, doktor kontrolüne gitme sıklığı, diyabet eğitimi (ilaç kullanımı ve egzersiz) almış olması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. Sonuçlar: Diyabetik ayak ile ilgili bireylerin farkındalığının arttırılması, diyabetle ilgili eğitimlerin içeriğinin ve sıklığının arttırılması faydalı olabilir. Bilgi seviyesinin değerlendirilmesi açısından testler oluşturulup geribildirimler alınabilir. Davranışın kalıcı ve sürekli olması için uygulamalı eğitimler, bireysel danışmalık hizmetleri sunulabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the level of knowledge about diabetic foot in patients diagnosed with diabetes mellitus. Methods: The cross-sectional study included 232 participants over the age of 18 with diabetes mellitus who applied to Izmir Katip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital. Participants were informed about the study and their verbal and written consents were obtained. Sociodemographic data questionnaire, Foot Care Behavior Scale, Diabetic Foot Knowledge Scale were used as data collection tools. The study was started after the ethics committee and hospital permissions were completed. Results: Participants were 65.9% female and 34.1% male. The average age was 59.00. It was determined that there was a statistically significant difference between the foot care behavior scores of diabetic individuals and their level of education, compliance with the given diet program, compliance with diabetes treatment, frequency of visiting a doctor, and having received foot care training. It was observed that there was a statistically significant difference between the diabetic foot knowledge level of diabetic individuals and their income status, frequency of visiting a doctor, and having received diabetes training (medication use and exercise). Conclusion: It may be beneficial to increase the awareness of individuals about diabetic foot and to increase the content and frequency of diabetes-related training. Tests can be created to assess the level of knowledge and feedback can be received. Practical training and individual consultancy services can be provided to ensure that the behavior is permanent and continuous.