Gümüşhane ziyaret-yatır yerleri ve bunlarla ilgili efsanelerdeki motifler
The sacred places, tombs, and the motifs found in legends related to them in Gümüşhane
- Tez No: 930749
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KAFKASYALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Efsane, Gümüşhane, Türbe, Ziyaret yerleri, Legend, Gümüşhane, Tomb, Sacred places
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Gümüşhane'de tarihî ve kültürel pek çok miras göze çarpmaktadır. Gümüşhane'de bulunan türbeler, yatırlar ve ziyaretler de bu kültürel miraslardandır. Bu çalışmada Gümüşhane'deki ziyaret-yatır yerleri ve bunlar hakkında anlatılan efsaneler araştırılmıştır. Teknolojiyle birlikte değişen sosyal ve toplumsal normlar sonucu bu tip yerlere gösterilen ilginin azaldığı gözlemlenmiştir. Kaybolmaya yüz tutmuş bu kültürel mirasın korunması amacıyla Gümüşhane'deki ziyaret yerleri araştırılarak haklarında bilgi toplanmıştır. Gümüşhane'deki ziyaret ve yatır yerleri araştırılırken alan araştırması ve derleme yöntemi kullanılmıştır. Ziyaret edilen yerlerin resimleri çekilerek arşivlenmiştir. Bu yerlerle ilgili bilgi topladığımız şahısların bir kısmının anlattıkları ses kaydına alınarak arşivlenmiştir. Ziyaret ve yatırlar hakkında anlatılan efsanelerin bir kısmı da dinlenerek kayıt altına alınmıştır. Araştırmamız giriş, üç ana bölüm, sonuç, kaynaklar ve eklerden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın amacı kapsamı ve yöntemi açıklanmıştır. Akabinde Gümüşhane'nin tarihî gelişiminden bahsedilmiştir. Birinci bölümde ziyaret-yatır yerleri ve efsanelerle ilgili temel kavramlar açıklanmıştır. İkinci bölümde Gümüşhane ve ilçelerinde bulunan ziyaret-yatır yerleri ve bunlarla ilgili anlatılan efsaneler sunulmuştur. Üçüncü bölümde de efsanelerde geçen motifler tespit edilerek açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Many historical and cultural heritages stand out in Gümüşhane, which has hosted many civilizations. The tombs and entombed saints in Gümüşhane are among these cultural heritages. In this study, the tombs and entombed saints in Gümüşhane and the legends told about them were investigated. It has been observed that the interest in such places has decreased as a result of social and community norms changing with technology. In order to protect this cultural heritage, which is on the brink of being lost, the visit sites in Gümüşhane have been researched and information has been gathered about them. While researching tombs and entombed saints in Gümüşhane, field research and compilation methods were used. Pictures of the places visited were taken and archived. The stories of some of the people from whom we collected information about these places were audio recorded and archived. The legends told about holy places and entombed saints listened to and recorded. Our research consists of an introduction, three main sections, a conclusion, references, and appendices. The introduction section explains the purpose, scope, and methodology of the research. Subsequently, the historical development of Gümüşhane was mentioned. In the first chapter, basic concepts about holy places, tombs and legends are explained. In the second chapter, the visit and tomb sites in Gümüşhane and its districts, along with the legends told about them, are presented. In the third chapter, the motifs in the legends are identified and explained.