16. asırda Osmanlı'da Safevilere yönelik dinî-siyasî reddiyeler
Shia refutations and analysis in Ottoman Empire in 16th century
- Tez No: 930766
- Danışmanlar: PROF. DR. SÖNMEZ KUTLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Safevî, Ehl-i Sünnet, Şia, Reddiye, Ottoman, Safavid, Ahl al-Sunnah, Shia, Refutation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 254
Özet
Bu çalışma, Osmanlı uleması tarafından Safevilere karşı 16. asırda yazılmış on reddiye metninin bağlamları ve içerikleriyle birlikte analizine odaklanmıştır. Osmanlıların 16. asırda Safevilere ve Kızılbaşlara dair resmî bakışının ilmî alandaki durumunu ortaya koyması açısından söz konusu reddiyeler, İslam Mezhepleri Tarihi disiplininin bakış açısıyla tahlil edilmiştir. Giriş, üç ana bölüm ve sonuçtan oluşan bu tez çalışmasının giriş bölümünde, araştırmanın amaç ve önemi, kapsam ve sınırlılıkları ile yöntemi açıklanmıştır. Yanı sıra kullanılan kaynaklar, araştırmadaki önemi açısından tanıtılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde, Safevî Devleti'nin tarihsel gelişimine ve faaliyetlerine yer verilmiş, ayrıca Osmanlı'da alınan tedbirler ve Safeviler ile cihat edilmesine dair fetvalar incelenmiştir. İkinci bölümde, Osmanlı uleması tarafından Safevilere yönelik kaleme alınan reddiye metinlerinin müellifleri tarihsel sırayla tanıtılmış ve yazıldıkları bağlamlar ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise bu reddiye metinlerinin içeriği analiz edilmiştir. Sonuç başlığı altında tez çalışması boyunca ulaşılan önemli bulgulara ve sonuçlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the analysis of ten refutation texts written by Ottoman scholars against the Safavids in the 16th century, together with their contexts and contents. In order to reveal the status of the official Ottoman view of the Safavids and the Kizilbash in the 16th century in the scientific field, the refutations in question were analyzed from the perspective of the History of Islamic Sects discipline. In the introduction section of this thesis, which consists of an introduction, three main sections and a conclusion, the purpose and importance of the research, its scope and limitations, and its method are explained. In addition, the sources used are introduced in terms of their importance in the research. In the first section of the study, the historical development and activities of the Safavid State are included, and the measures taken in the Ottoman Empire and the fatwas regarding jihad against the Safavids are examined. In the second section, the authors of the refutation texts written by Ottoman scholars against the Safavids are introduced in chronological order and the contexts in which they were written are discussed. In the third section, the content of these refutation texts is analyzed. Under the title of Conclusion, important findings and conclusions reached throughout the thesis are given.