Bir öğretim materyali olarak baskıresim kılavuzu hazırlamak: İç içe geçmiş tekli durum çalışması
Preparing the printmaking guide as a teaching material: A single case study
  1. Tez No: 930783
  2. Yazar: ESİN SELİMOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA COŞKUN ONAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: El kitabı, Görsel sanatlar öğretimi, Öğretimde materyal geliştirme, Rehber kitap, Handbook, Visual arts teaching, Material development in teaching, Guidebook
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 331
Özet
Bu araştırmada; öğretmen, öğretmen adayları, sanatçı, sanat eğitimcisi alan uzmanı ve araştırmacıların meslek yaşamlarında kullanımına yönelik baskıresim tekniklerin uygulama aşamalarını, öğretim süreçlerinde faydalı olabilecek öğretim yöntemlerini içerecek bir öğretim kılavuzu geliştirmek amaçlanmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden biri olan iç içe geçmiş tekli durum deseniyle yürütülen bu araştırmada, veri toplama süreci bir dizi döngüsel adımdan oluşan bir yapı içinde tasarlanmıştır. Bu döngü, kılavuz geliştirme amacıyla gerçekleştirilen veri toplama ve analiz süreçlerinin eş zamanlı tekrarlayan aşamalarından oluşmaktadır. Veri toplama süreci aşamalarından ilki, maksimum çeşitlilikle belirlenmiş katılımcılarla görüşmelerin yapılması ve dokümanların toparlanması, bu aşamaya eş zamanlı olarak kamu kayıtlarından elde edilen dokümanların ve görüşmelerden elde edilen verilerin analizini içermektedir. Bir sonraki aşamada, analiz sürecinde elde edilen veriler doğrultusunda materyal taslağı hazırlanmış ve son olarak oluşturulan materyal hakkında katılımcıların görüşleri alınarak taslağa son hali verilmiştir. Bu araştırmanın analiz sürecinde benimsenen tümdengelimci betimsel yaklaşıma göre, öğretim materyali olarak baskıresim kılavuzu hazırlamak amacına yönelik olarak yürütülen durum çalışmasının sonuçları, içerik kapsamı, öğretici nitelikler ve tasarım boyutu temalarından oluşmuştur. Bu sonuçlara göre, bir baskıresim kılavuzu hazırlanırken içeriğin kapsamında; bilginin tipolojik kurgulanması, kapsamının belirlenmesi, hiyerarşik yapılanması, tekniğe dair bilgilere ve görsel bağlantılara yer verilmesi, çok yönlü tasarıma ve referans noktalı eğitime değinilmesi önemlidir. Ayrıca, içerik kapsamında benimsenen dilin bütünlüğünün sağlanmasına, sağlık ve güvenlik önerilerine ve etik hususlara yer verilmesi gerekmektedir. Bu kılavuzda bulunması gereken öğretici nitelikler arasında; kuramsal hazırlık, durumlu öğrenme, içeriği planlama, uygulamayı planlama, değerlendirmeyi planlama gibi niteliklerin temel olduğu söylenebilir. Bir baskıresim kılavuzunun tasarım boyutunda; kapak tasarımına, içindekiler tasarımına, tipografik kullanıma ve grid sistemine yönelik bütünsel bir anlayışın benimsenmesi ve kılavuzun sanatsal yaratımında hedef kitleye yönelik baskın öğe ve ilkelerin belirlenmesi, bu araştırmanın önerileri arasında sıralanabilir.
Özet (Çeviri)
In this study; it is aimed to develop a teaching guide that will include the application stages of printmaking techniques for using of teachers, teacher candidates, artists, art education experts and researchers in their professional lives and instruction methods that can be useful in teaching processes. The data gathering approach in this study was structured using a sequence of cyclical processes and was carried out using a nested single case design, one of the qualitative research methodologies. The first stage of cycle simultaneous repetitive phases consisting of data gathering and analysis processes includes conducting interviews with participants determined with maximum diversity and gathering documents, and simultaneously analyzing the documents obtained from public records and the data obtained from the interviews. In the next stage, a draft material was prepared in line with the data obtained during the analysis process, and finally, the draft was finalized by taking the opinions of the participants about the created material. According to the deductive descriptive approach used in the analysis process, the results consist of the themes of content scope, didactic qualities and design dimension. When preparing a printmaking guide, it is crucial to organize the information typologically within the content. It is essential to define the scope, hierarchically structure the data, incorporate technical details and visual links, and offer multi-way design and educational reference points. In addition, the integrity of the language must be ensured, health and safety recommendations and ethical issues must be included. The instructive qualities can be listed such as theoretical preparation, situated learning, content planning, application planning, and evaluation planning. For the design process; adopting a holistic understanding of cover design, contents design, typographic use, grid system, and determining the dominant elements and principles for the target audience can be listed among the recommendations of this research.