Kardiyovasküler hastalıkların yönetiminde profesyonel hemşirelik rollerinin sistematik incelemesi
Systematic review of professional nursing roles in the management of cardiovascular diseases
- Tez No: 930791
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA BÜLBÜLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kardiyovasküler hastalıklar, KVS yönetimi, Profesyonel Hemşirelik rolleri, Cardiovascular diseases, CVD management, Professional Nursing Roles
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Giriş: Kardiyovasküler hastalık (KVH)'lar bireyler için bir risk faktörü olmaya başladığı günden sonra hemşirelik alanında ele alınmaya başlanmıştır. Kardiyovasküler hemşireliğin dinamik yapısı rollerinin tanımlanma gereksinimini ortaya çıkartmıştır. Kardiyovasküler hemşireliğin doğası bireylerin, ailelerin ve toplumun KVH ile ilişkili sağlık gereksinimlerini bütüncül bir bakış açısı ile karşılamayı amaçlamaktadır. Bu da kardiyovasküler hemşirelerin rollerinin tanımlanma gereksinimini ortaya çıkartmaktadır. Amaç: Bu çalışmada kardiyovasküler hemşirelerin, KVH yönetimindeki rollerini tanımlamak ve bu rollerin, bakım, sağlık sonuçları ve multidisipliner ekip çalışmasına katkısını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmanın tipi sistematik incelemedir. Konuyla ilgili Scopus, Türk Medline, Pubmed, Ebsco, Embase ve Google Scholar veri tabanlarından yapılan literatür taraması sonucunda 301 çalışmaya ulaşıldı. Dahil edilme kriterlerini karşılayan 19 çalışma sistematik inceleme kapsamına alındı. 1 Haziran 2019 ile 30 Haziran 2024 tarih aralığında yapılmış çalışmaların verileri veri kayıt formuna kaydedildi. Her bir çalışmanın yöntemi MAStARI kritik etme aracı ile değerlendirildi. Bulgular: Bu sistematik incelemenin kapsamına alınan çalışmalar 2019 ile 2024 yılları arasında yayınlanmıştı. Çalışmaların yayınlandığı bazı ülkeler İsveç, Çin, İspanya ve İrlanda olarak sıralanabilir. Sistematik inceleme kapsamında 1 meta analiz, 8 randomize kontrollü çalışma, 4 kohort tipi çalışma, 1 yarı deneysel çalışma, 5 tanımlayıcı çalışma olmak üzere toplam 19 çalışma yer aldı. En yüksek örneklem sayısı olan çalışmanın 22,009,375 katılımcısı vardı. Bu sistematik inceleme sonucunda tanımlanan hemşirelik rolleri Bakım verici, Danışman, Eğitimci, Koordinatör, KVH Risk Değerlendirici, Öğretici ve Destekleyici, Planlayıcı, Rehabilite Edici, Rehber, Sağlığı Koruma ve Geliştirme Sorumlusu, Takım Lideri, Veri Analizörü ve Yaşam Koçluğu idi. Sonuç: Bu çalışmanın sonucunda hastalar ile 24 saat vakit geçiren meslek üyesi olan hemşirelerin, KVH henüz bir risk faktörü iken tanımlanması ve riskin azaltılması, daha sonra önlenemeyen gruplarda ortaya çıkması, medikal ve cerrahi tedavi uygulanması, tedavi sonrası rehabilitasyon süreci ve sosyal hayata yeniden entegre olunması, iyi bir hayat tarzı geliştirilmesi her bir aşamada hastalar ile birlikte bu süreçlere tanıklık ettikleri açıktır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Cardiovascular diseases (CVDs) have been in the domain of nurses since they became a risk factor for individuals. The dynamic nature of cardiovascular nursing has created the need to define its roles. The nature of cardiovascular nursing aims to meet the CVD-related health needs of individuals, families, and society from a holistic perspective. This creates the need to define the roles of cardiovascular nurses. Objective: The aim of this study was to define the roles of cardiovascular nurses in CVD management and to evaluate the contribution of these roles to care, health outcomes, and multidisciplinary teamwork. Materials and Methods: The type of this study was a systematic review. A literature search was performed in Scopus, Turkish Medline, Pubmed, Ebsco, Embase, and Google Scholar databases and 301 studies were found. Nineteen studies that met the inclusion criteria were included in the systematic review. Data from the studies conducted between June 1, 2019, and June 30, 2024, were recorded in the data recording form. Each study's method was evaluated using the MAStARI critical appraisal tool. Results: The studies included in this systematic review were published between 2019 and 2024. Some countries where the studies were published were Sweden, China, Spain, and Ireland. The systematic review included 19 studies, including 1 meta-analysis, 8 randomized controlled trials, 4 cohort studies, 1 quasi-experimental study, and 5 descriptive studies. The study with the highest sample size had 22,009,375 participants. The nursing roles identified as a result of this systematic review were Caregiver, Counselor, Educator, Coordinator, CVD Risk Assessor, Educator and Supporter, Planner, Rehabilitator, Guide, Health Protection and Promotion Officer, Team Leader, Data Analyst, and Life Coach. Conclusion: As a result of this study, it is clear that nurses, who are members of the profession who spend 24 hours with patients, witness these processes together with patients at every stage, such as identification and risk reduction while CVD is still a risk factor, the emergence of CVD in groups that cannot be prevented, medical and surgical treatment, rehabilitation process after treatment, reintegration into social life and development of a good lifestyle.