Bipolar bozukluk tanısı konmuş bireylerde çocukluk çağı travmalarının kişilerarası ilişki zorlukları ve sigara kullanımı üzerindeki etkisi
The impact of childhood trauma on interpersonal relationship difficulties and smoking behavior in individuals diagnosed with bipolar disorder
- Tez No: 930797
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADER BAHAYİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bipolar bozukluk, çocukluk çağı travmaları, kişilerarası ilişki zorlukları, sigara kullanımı, Bipolar disorder, childhood trauma, interpersonal relationship difficulties, smoking
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kent Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET:Bu çalışmanın amacı çocukluk travmasının bipolar bireylerin kişilerarası ilişkilerini ve sigara kullanımını nasıl etkilediğini incelemektir. Ayrıca demografik ve ölçüm değişkenlerinin kontrol grubu ile karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Çalışmaya Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'ne başvuran çalışmaya dahil edilme ve çalışmadan dışlanma kriterlerini karşılayan DSM-5 (Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatiksel El Kitabı-5) tanı ölçütlerine göre bipolar bozukluk tanısı konmuş 51 hasta ve 48 bipolar bozukluk tanısı konmamış fakat çocukluk çağı travması olan kontrol grubu dahil edilmiştir. Çalışmaya katılmayı kabul eden tüm katılımcılara araştırmacı tarafından hazırlanan sosyodemografik veri formu ve daha önce geçerlilik ve güvenilirlik çalışmaları yapılmış olan Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (CTQ-33) ve Kişilerarası Problemler Ölçeği (IIP-32) uygulanmıştır. Sonuçlar SPSS programı ile istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek için Pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Kontrol grubu ile bipolar bozukluk tanısı alan bireyler arasındaki farklılıkları anlamak için çok değişkenli varyans analizi (MANOVA) kullanılmıştır. Bu analiz, bağımlı değişkenlerin gruplar arasında anlamlı farklılık gösterip göstermediğini değerlendirmek için uygulanmıştır. Çalışma verileri ışığında bipolar bozukluk tanılı bireylerin bipolar bozukluk tanısı konmamış kontrol grubuna göre çocukluk çağı travmalarının daha fazla olduğu bulgulanmıştır. Bunun sonucunda da daha fazla kişilerarası zorluk çektikleri ortaya çıkmıştır. Bipolar bozukluk tanılı bireylerde çocukluk travmalarının kişilerarası ilişki problemleri üzerinde etkisinin bulunduğu ortaya konmuştur. Ancak bir diğer değişken olan sigara kullanımı üzerine bipolar bozukluk tanılı bireylerde çocukluk çağı travmalarının etkisinin olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT:The aim of this study is to examine how childhood trauma affects bipolar individuals' interpersonal relationships and smoking. It is also aimed to compare demographic and measurement variables with the control group. The study included 51 patients diagnosed with bipolar disorder according to the diagnostic criteria of DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders-5) who met the inclusion and exclusion criteria and 48 control group who were not diagnosed with bipolar disorder but had childhood trauma. All participants who agreed to participate in the study were administered the sociodemographic data form prepared by the researcher and the Childhood Trauma Questionnaire (CTQ-33) and the Interpersonal Problems Scale (IIP-32), which had been previously validated and reliable. The results were statistically analyzed with SPSS program. Pearson correlation analysis was used to examine the relationships between variables. Multivariate analysis of variance (MANOVA) was used to understand the differences between the control group and individuals diagnosed with bipolar disorder. This analysis was applied to evaluate whether the dependent variables showed significant differences between the groups. In the light of the study data, it was found that individuals diagnosed with bipolar disorder had more childhood traumas than those who were not diagnosed with bipolar disorder. As a result, it was revealed that they had more interpersonal difficulties. It was revealed that childhood traumas had an effect on interpersonal relationship problems in individuals diagnosed with bipolar disorder. However, it was found that childhood traumas had no effect on smoking, another variable, in individuals diagnosed with bipolar disorder.