Characterization of adsorption and chemisorption of permanent gases over metal supported oxide powders with magnetic permeability
Metal destekli oksit tozlarının üzerindeki durağan gazların kimyasal ve fiziksel adsorpsiyonunun manyetik geçirgenlik kullanarak karakterizasyonu
  1. Tez No: 93084
  2. Yazar: SELMA BEKTESEVİC
  3. Danışmanlar: DOÇ. GÜRKAN KARAKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Manyetik geçirgenlik, katalizör, sensör, karakrerizasyon, kimyasal adsorpsiyon, adsorpsiyon, manyetiklenme, destekli metal oksitler VI, magnetic permeability, catalyst, sensor, characterization, chemisorption, adsorption, magnetization, supported metal oxides IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
oz METAL DESTEKLİ OKSİT TOZLARININ ÜZERİNDEKİ DURAĞAN GAZLARIN KİMYASAL VE FİZİKSEL ADSORPSİYONUNUN MANYETİK GEÇİRGENLİK KULLANARAK KARAKTERİZASİYONU Bektesevic, Selma M.S., Kimya Mühendisliği Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Gürkan Karakaş Temmuz 2000, 150 sayfa Bu çalışmanın amacı, manyetik geçirgenliğin metal destekli oksit tozlarının karakterizasyonunda kullanılıp kullanılamayacağını incelemektir. Bu amaçla, ısı geçirgenlik dedektörü ve alternatif akım geçirgenlik ölçeri verileri elde edilmiştir. O2, CHU, CO ve NO gibi gazlar farklı konsantrasyonlarda 'step input' olarak sisteme gönderilmiş, bu yolla veriler elde edilmiştir. Kullanılan katalizörler, ağırlıkça %25 Nİ/TİO2 ve %2 Pd/Ti02 dir. Bu katalizörler, hem indirgenmiş hem de yükseltgenmiş hallerde kullanılmış, böylelikle tepkilerdeki farklılıklar izlenmiştir. Pd içeren katalizörün yukarıda bahsi geçen gazlar için daha iyi olduğu gözlenmiştir. İndirgenmiş ve yükseltgenmiş hallerin TCD tepkilerinin farklı olmasına rağmen, her ikisi de kendi reaksiyonlarında aktiftir. TCD ölçümlerinden görüldüğü üzere, Ni içeren katalizörün ön '^E.^telMSĞKKte'i KOK." ; 'indirgenmiş halde kullanıldığında aktif, yükseltgenmiş halde kullanıldığında inaktiftir. ACP ölçümlerindan görüldüğü üzere, ortak bir eğilim görülmemiş ve dolaysıyla temel bir sonuç çıkarılmamıştır. Ayrıca, ingirgenme ve yükseltgenme katalizörlerinde bir paralellik de bulunmamıştır. Her durum kendine özgü bir eğilim göstermiş ve genellikle bu eğilim incelenen konsantrasyon aralığı için sabit kalmamıştır. İki katalizör farklı davranışlar sergilemiş ve bu tekniğin kurallarını ortaya çıkarmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu görülmüştür. Gazların metal destekli katalizörlerin üzerinde fiziksel veya kimyasal adsorpsiyonunun yarattığı değişiklikler manyetik geçirgenlik tekniği ile incelenebilir fakat bu sadece düşük konsantrasyonlarda mümkündür. Bunun sebebinin, katalizör yüzeyinin doyması yüzünden, katalizördeki manyetik geçirgenlikten sorumlu olan metalik sitelerin kullanılamaması oldğu düşünülmüştür. Manyetik geçirgenlik takniği katalizör karakterizasyonunda bir araç olabilir ama uygun katalizör seçimi de çok dikkatle ele alınması gereken bir parametredir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHARACTERIZATION OF ADSORPTION AND CHEMISORPTION OF PERMANENT GASES OVER METAL SUPPORTED OXIDE POWDERS WITH MAGNETIC PERMEABILITY Bektesevic, Selma M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Gürkan Karakaş July 2000, 135 pages The aim of this study was to investigate whether magnetic permeability could be used as a technique for characterization of metal supported oxide powders. For this purpose the reactor effluent stream was measured by Thermal Conductivity Detector (TCD) as well as by Alternating Current Permeameter (ACP). Step input of different concentrations of gases such as O2, CH4, CO and NO was given to the system in order to generate the response. The catalysts used were 25 wt% Nİ/TİO2 and 2 wt% Pd/Ti02. These catalysts were used in both reduced and oxidized forms in order to follow the difference in respective responses. It was observed that Pd based catalyst was more effective in reactions of above mentioned gases. Eventhough the TCD response of its reduced and oxidized forms differed, both were active in respective 111reactions. Ni based catalyst was active when used in pre-reduced form and oxidized form was inactive, as seen from TCD measurements. From ACP measurements it was seen that no common trend was followed so conclusion could not be drawn. Moreover, parallel behaviour of reduced and oxidized catalyst was not seen. Every case had its own trend and usually this trend was not followed through the whole range of concentrations under the consideration. Two catalysts showed different behaviours and it was seen that in order to set principles of this technique, more investigations are required. Changes due to adsorption or chemisorption of gases over metal supported catalysts could be followed by magnetic permeability technique but only at low concentrations. Occurance of this kind of response was thought to be due to saturation of catalyst surface, which caused inavailability of metallic sites responsible for changes in magnetic permeability of the catalyst as a whole. Magnetic permeability technique could be tool for catalyst characterization but selection of proper catalyst is a parameter to which close attention should be payed.