Vertical cavity surface emitting laser characterisation and influence on fiber communication systems
Yüzeysel ışıma yapan dik resomator lazer karakterizasyonu ve fiber komunizasyon sistemlerine etkisi
  1. Tez No: 93085
  2. Yazar: HAMDİ ÖRÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN AYDIN, PROF. DR. RÜYAL ERGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Data Aktarımı, Yüzeysel Işıma Yapan Dik Resonator Lazer, Silika Cam Fiber iv, Data Transmission, Vertical Cavity Surface Emitting Laser, Silica Glass Optical Fiber in
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
oz YÜZEYSEL IŞIMA YAPAN DİK RESONATOR LAZER KARAKTERİZASYONU VE FİBER KOMÜNİKASYON SİSTEMLERİNE ETKİSİ Örün, Hamdi Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ramazan Aydın Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Rüyal Ergül Eylül 2000, 96 sayfa Bu tezde amaç yüzeysel ışıma yapan dik resonator bir lazeri gönderici olarak kullanıldığında, bunun silika cam optik fiber içinden yollanan data aktarımındaki performansı üzerindeki etkilerinin araştırılması. Bunun için diyot lazerin karakteristik özellikleri, bunlar sürekli dalga ve modulasyon altında çalıştırılması, yani optik çıkış gücü, optik spektrumu, lazer yanıtı, ve çizgi aralığı genişleme katsayısı araştırıldı. Ayrıca çeşitili tipte fiberlerin özellikleri, bunlar optik güç azalma, saçılma, ve modulasyon band aralığı karakterize edildi. Bu sonuçlan kullanarak tek modlu ve çok modlu fiberlerin içerisinden yapılan data aktarımının performansı analiz edildi, teorik ve deneysel sonuçlar verildi. Teorik sonuçların içerisinde ayrıca çeşitli koşullardaki lazer ve fiber için fiber transfer fonksiyonunun simulasyon grafikleri içeriyor. Deneysel kısım çeşitli data oranlan ve fiber uzunlukları için göz aralıkları ve bit hata oranlannı gösteriyor. Her iki kısım yüzeysel ışıma yapan dik resonator lazerlerin yüksek hızlı data aktarımında orta uzunluklardaki optik fiber komünikasyon sistemlerinde gönderici olarak uygulanabileceğini belirtiyor.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT VERTICAL CAVITY SURFACE EMITTING LASER CHARACTERISATION AND INFLUENCE ON FIBER COMMUNICATION SYSTEMS Örün, Hamdi M.S., Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Ramazan Aydın Co-Supervisor: Prof. Dr. Rüyal Ergili September 2000, 96 pages In this thesis, it is aimed to find the effects by using a vertical cavity surface emitting laser as a transmitter on the performance of data transmission through silica glass optical fibers used as a transmission medium. For this, the characteristic properties of the diode laser that are the optical and electrical properties under continuous wave and modulation operation, such as optical output power, optical spectrum, laser response, and the linewidth broadening factor are investigated. Moreover, the properties of different types of fibers such as attenuation, dispersion, and modulation bandwidth are characterised. By using these results, the performance of data transmission through single-mode and multi-mode fibers are analysed, and theoretical and experimental results are given. The theoretical part also includes simulations of graphs of the transfer function of the fiber for different conditions of the laser and the fiber. The experimental part shows eye-diagrams and bit error ratios for various data rates and fiber lengths. The two parts give successful results showing that vertical cavity surface emitting lasers can be applied as a transmitter for high-speed data transmission in mid-length optical fiber communication systems.