Performance evaluation of a centralized packet reservation multiple access protocol for local wireless communications
Yerel telsiz iletişimi için merkezi paket rezervasyon çoklu erişim iletişim kuralının başarım değerlendirmesi
  1. Tez No: 93087
  2. Yazar: CİHAN ÖNEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN TANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gezgin İletişim, Çoklu Erişim, Ses Veri Bütünleştirmesi VI UL îteEKÖĞEETİM KİMSİMİ, Mobile Communication, Multiple Access, Voice Data Integration IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
oz YEREL TELSİZ İLETİŞİMİ İÇİN MERKEZİ PAKET REZERVASYON ÇOKLU ERİŞİM İLETİŞİM KURALININ BAŞARIM DEĞERLENDİRMESİ Öney, Cihan Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yalçın Tanık Aralık 2000, 109 sayfa Paket anahtarlama teknolojisinin yayılma gecikmesinin kısa olduğu hücresel sistemlerde sadece veri için değil, ayrıca ses iletimi için de etkili olduğu sergilenmiştir. Paket ses, zaman bölüşümlü çoklu erişime göre kanal kullanımını iyileştirmek için konuşmadaki seslilik ve sessizlik faaliyetini verimli bir şekilde kullanabilir.Merkezi Paket Rezervasyon Çoklu Erişim (M-PRÇE), baz istasyonunun herhangi bir çerçeve şartı olmadan, gezgin terminallerin göndermelerini düzenlemede merkezi rol oynadığı bir ortama erişim kontrolü protokolüdür. Kanalı dinamik olarak tahsis eden yapısından dolayı, M-PRÇE' de gezgin terminallerin göndermelerinin düzenlenmesi çok esnektir ve ses ve veri bütünleştirmesinden ortaya çıkabilen değişik trafik ve gecikme şartlan karşılanabilmektedir. Çok gürültülü bir ortamda bile, kabul edilebilir bir servis seviyesi sağlamak için, paketlerde hata olma durumunda hatalı paketler tekrar gönderilebilir ve verimli bir şekilde çalışılabilir. Önerilen C-PRMA protokolü, belirli bir süre içinde gönderilme şartı olan, farklı üretilme hızlan ve önceliklerindeki periyodik trafik kaynaklanm desteklemektedir. Bu tezde periyodik trafik kaynaklanm gecikmeye karşı toleranslı ve kayıpsız iletilmesi şartı olan veri trafiği ile bütünleştirmek amacıyla M-PRÇE protokolünün geliştirilmiş bir versiyonu sunulmaktadır. M-PRÇE protokolünün bütünleştirilmiş ses ve veri için başanm değerlendirmesi yapılmış, aynca dinamik kanal tahsisinin sabit çerçeve yapısı kullanan mevcut protokollere göre sağladığı esneklik değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PERFORMANCE EVALUATION OF A CENTRALIZED PACKET RESERVATION MULTIPLE ACCESS PROTOCOL FOR LOCAL WIRELESS COMMUNICATIONS Öney, Cihan M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Yalçın Tanık December 2000, 109 pages Packet-switched technology has been demonstrated as effective in cellular radio systems with short propagation delay, not only for data, but also for voice transmission. Packet voice can efficiently exploit speech on-off activity to improve channel utilization over time division multiple access (TDMA). mCentralized Packet Reservation Multiple Access (C-PRMA) is a medium access control (MAC) protocol devised for local wireless communication, in which the base station plays a central role in scheduling the transmission of mobile terminals without any frame structure constraints. Because of the dynamic slot allocation procedure used in C-PRMA, the transmission scheduling is very flexible and can account for the different traffic rate and delay constraints that emerge from voice and data integration. Packet retransmission policy to recover packets can be implemented and operated efficiently to provide an acceptable grade of service, even in a very noisy environment. The proposed C-PRMA protocol multiplexes periodic traffic sources with different interarrival times and priorities that require to be transmitted within a specified maximum tolerable delay. In this study, we have proposed a modified version of the C-PRMA protocol to integrate periodic traffic sources with delay-tolerant data traffic that requires no information loss. We have evaluated the performance of the C-PRMA protocol for the integration of voice and data traffic and also the efficiency gain provided by the dynamic slot assignment compared to the existing schemes that are based on fixed frame structures.