Ticari işlemlerde taşınır rehni kanunu uyarınca borçlunun temerrüdü sonrasında rehin konusunun mülkiyetinin devredilmesi
Transfer of ownership of the subject of pledge after default of the debtor pursuant to the law on movable pledge in commercial transactions
- Tez No: 930879
- Danışmanlar: DR. FEVZİ FIRAT GÖZÜYEŞİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Rehin hakkı, ticari işlemlerde taşınır rehni, Taşınır Rehin Sicil Sistemi, rehinli taşınır varlık, temerrüt, cebri icra, mülkiyetin devri, Pledge right, movable pledge in commercial transactions, Movable Lien Registry System, pledged movable asset, default, forced execution, transfer of ownership
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ticaret Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
1447 Sayılı Ticari İşletme Rehni Kanunu'nun uygulanmasında yaşanan sıkıntıların ve mevzuattaki eksikliklerinin giderilmesi, KOBİ'lerin finansmana erişiminin daha da kolaylaştırılması, finansman temininde bilinen teminatlar haricinde alacaklı lehine başka türde teminatların yaratılması, alacağın tahsil edilememesi halinde alacaklının teminattan yararlanabilmesi adına alternatif hukuki çözüm yollarının sunulması amacıyla Ticari İşletme Rehni Kanunu ilga edilerek yerine Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu 01.01.2017 tarihinde yürürlüğe konmuştur. Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu ile daha önceden Türk Hukukunda bulunmayan yeni bir usul getirilmiş; alacağını zamanında tahsil edemeyen, öncelik hakkına sahip rehin alacaklısının, üzerine lehine rehin tesis edilmiş olan taşınırların mülkiyetinin icra müdürlüğü aracılığıyla doğrudan kendisine devredilmesini talep edebileceği öngörülmüştür. İşbu araştırmada da yeni getirilen bu usul incelenmiş, kaynak ve uygulama araştırması yapılmış, yedi yıldan uzun bir süredir yürürlükte bulunmasına rağmen rehinli taşınırların mülkiyetinin rehin alacaklısına devredilmesi usulünün İcra Müdürlüklerince uygulandığına dair herhangi bir veriye ulaşılamamıştır. Çalışma kapsamında tespit edilen bulgular ve ileri sürülen doktrin görüşleri ile bu usulün daha çok tercih edilmesinin ve uygulanabilmesinin mümkün kılınabilmesi için Yasa'da ve Yönetmeliklerde yapılabilecek değişikliklerin, getirilebilecek yeni düzenlemelerin neler olabileceğine işaret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Law no 1447 on“Commercial enterprise pledge law”which includes deficiencies and has applying problems was repealed. Subsequently to make it easier Small and Medium Sized Enterprises (SMEs) to access finance, to provide alternative legal solutions for the creditor who can not collect the debt, to create new guarantees for the creditor,“Law on Movable Pledge İn Commercial Transactions”has entered into force on 01.01.2017 The Law on Movable Pledge in Commercial Transactions introduced a new procedure that was not previously available in Turkish Law. The pledge creditor with priority right who cannot collect the debt on time, can use this new procedure and may request that the ownership of the pledged movables transferred directly to own by enforcement directorate. In this research, this newly introduced procedure has been examined, and a search for sources and practices has been made, and although it has been in force for more than seven years, no data has been found that the procedure of transferring the ownership of pledged movables to the pledge creditor has been applied by the enforcement directorates. The findings of the study and the doctrinal opinions have pointed out the amendments that can be made to the Law and the Regulations and the new regulations that can be introduced in order to make it possible for this procedure to be more preferred and implemented.