Aksiyal spondiloartrit tedavisinde kullanılanadalimumab, etanercept ve sekukinumab'ın karşılaştırmalı, retrospektif, gerçek yaşam verileri
Comparative, retrospective, real-life data of adalimumab, etanercept and sekukinumab used in the treatment of axial spondyloarthritis
  1. Tez No: 930881
  2. Yazar: ECE ERSAL DEREGÖZÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İHSAN ERTENLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, İç Hastalıkları, Rheumatology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Aksiyal spondiloartrit, adalimumab, etanercept, sekukinumab, gerçek yaşam verileri, Axial spondyloarthritis, adalimumab, etanercept, secukinumab, real-world data
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Deregözü Ersal, E., Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Aksiyal Spondiloartrit Tedavisinde Kullanılan Adalimumab, Etanercept ve Sekukinumab'ın Karşılaştırmalı, Retrospektif, Gerçek Yaşam Verileri İç Hastalıkları Uzmanlık Tezi, Ankara 2025. Bu çalışma, aksiyal spondiloartrit tedavisinde kullanılan üç biyolojik ajan olan adalimumab, etanercept ve sekukinumabın etkililik ve güvenlik profillerini karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Çalışma retrospektif olarak Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Romatoloji Bilim Dalı'nda yürütülmüştür. Araştırmaya, 01.01.2018 ile 31.12.2022 tarihleri arasında aksiyal spondiloartrit tanısı almış ve bu biyolojik ajanlardan biriyle tedavi edilmiş 586 hasta dahil edilmiştir. Hastalar, biyolojik naif ve deneyimli olarak iki gruba ayrılmıştır. Her üç ilacın etkilikleri, biyolojik naif ve deneyimliler üzerindeki etkililikleri, ilaçta kalımları, ilaç kesilme nedenleri incelenmiş ve kıyaslamalı sonuçları ortaya konmuştur. Çalışmamızın sonucunda, adalimumab, etanercept ve sekukinumabın aksiyal spondiloartrit tedavisinde etkili ajanlar olduğu görülmekle birlikte sekukinumabın daha çok biyolojik deneyimli hastalarda kullanıldığı görülmüştür Bu çalışma, aksiyal spondiloartrit tedavisinde bireyselleştirilmiş yaklaşımların önemini vurgulamakta ve klinik pratiğe katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Deregözü Ersal, E., Hacettepe University Faculty of Medicine, Comparative, Retrospective, Real-Life Data of Adalimumab, Etanercept, and Secukinumab in the Treatment of Axial Spondyloarthritis, Internal Medicine Specialty Thesis, Ankara 2025. This study aims to compare the efficacy and safety profiles of three biological agents adalimumab, etanercept, and secukinumab used in the treatment of axial spondyloarthritis. The study was conducted retrospectively at the Department of Internal Medicine, Division of Rheumatology, Hacettepe University Faculty of Medicine. A total of 586 patients diagnosed with axial spondyloarthritis and treated with one of these biological agents between January 1, 2018, and December 31, 2022, were included in the study. The patients were divided into two groups: biologic-naïve and biologic-experienced. The efficacy of each drug, their effectiveness in biologic-naïve and biologic-experienced patients, drug retention rates, and reasons for drug discontinuation were analyzed and compared.The results of the study demonstrated that adalimumab, etanercept, and secukinumab are effective agents in the treatment of axial spondyloarthritis. However, it was observed that secukinumab was more frequently used in biologic-experienced patients. This study highlights the importance of personalized approaches in the treatment of axial spondyloarthritis and contributes to clinical practice.