Bank loan alternative in the financing of housing cooperatives in Turkey
Türkiye'de konut kooperatifleri finansmanında banka kredisi seçeneği
  1. Tez No: 93089
  2. Yazar: İLHAN OKTAY ÖNER
  3. Danışmanlar: DR. ENGİN ERANT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İnşaat Mühendisliği, Economics, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Konut Kooperatifleri, Konut Finansmanı, Banka Kredileri iv, Housing Cooperatives, Housing Finance, Bank Loans m
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
oz TÜRKİYE' DE KONUT KOOPERATİFLERİ FİNANSMANINDA BANKA KREDİSİ SEÇENEĞİ ÖNER, İlhan Oktay Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Engin ERANT Aralık 2000, 119 Sayfa Konut kooperatifleri düşük gelir seviyeli insanların konut problemini çözmede büyük katkıda bulunmuştur. Türkiyede konut kooperatifleri ilk 1950'lerde kurulmuş fakat sayı ve etkinlikleri 1990'ların ilk yıllarında zirveye ulaşmıştır. Bu çalışma, banka kredileri kullanarak inşaat süresini kısaltıp kooperafıt üyesi için konut maliyetini düşüren bir model geliştirmeyi amaçlar. 1991-1999 yıllan arasındaki bina inşaatları maliyet artışları aynı dönem içerisindeki banka kredisi faiz oranlan ile maaş ve ücretlerdeki artışlarla birlikte çözümlenmiştir. Banka kredisinin uygunluğu konut kooperatiflerinde tipik bir apartman için çalışılmıştır. İnşaat süresi içerisinde kredi kullanmak için en uygun zaman, kredinin inşaatın çeşitli aşamalarındaki maliyeti ve faydaları hesaplanarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BANK LOAN ALTERNATIVE IN THE FINANCING OF HOUSING COOPERATIVES IN TURKEY ÖNER, İlhan Oktay M.Sc. Department of Civil Engineering Supervisor: Dr. Engin ERANT December 2000, 119 Pages Housing cooperatives contributed a great deal in solving the housing problem for people with lower income levels. In Turkey, housing cooperatives are first established in 1950s but the number and effectiveness reached its peak in early 1990s. The aim of this study is to develop a model to decrease the housing cost for the cooperative member by decreasing the construction period using bank loans. Increases in building construction costs during the years 1991-1999 are analyzed together with the bank loan interest rates and increase rates for salaries and wages for the same period. Feasibility of bank loaning is studied for the housing cooperatives for a typical apartment building. Optimum time in the construction period for obtaining the loan is determined by calculating the costs and benefits for loan at different stages of construction.